Annons

Annons

7 vanliga misstag som förstör din lakan

I sängen mellan sköna lakan är en plats där vi gärna spenderar en hel del tid. Kanske har du fina lakan du ärvt som måste vårdas på bästa sätt. Vi tipsar dig om de vanliga misstagen du inte ska begå.

tvättråd

Så sköter du dina lakan.

1. För många lakan i tvättmaskinen

Stora lakan och dra på-lakan ska ligga löst och luftigt i både tvättmaskin och torktumlare, inte knölas in med varandra. Kan de röra sig mer fritt blir de också renare och mindre trassliga. När de är i torktumlaren, kolla efter halva tiden om de trasslat ihop sig och separera i så fall. Det hjälper till att torka både jämnare och fortare, och sliter mindre.

2. Tvättar för hårt

Lakan behöver inte överdriven ”hård tvätt” för att bli rena, och ett tuffare program kan orsaka både trassel och skrynkliga lakan. För att öka rengöringen (vilket är bra om du är allergisk), höj då i stället vattentemperaturen till hett i stället för varmt.

Annons

Läs också: 12 vanliga tvättmissar som förstör våra kläder

3. För länge och för hett i tumlaren

För att undvika skrynkliga och krympta lakan, välj en lägre temperatur på torktumlaren och använd funktionen som gör att tumlaren stannar när lakanen är torra. Att övertorka kan skada fibrerna, vilket får dem att tappa formen och göra att de går sönder mycket lättare.

4. Byter inte så ofta

Det bästa är att byta lakan varje vecka, eller åtminstone varannan. Använder du lakanen för länge kan tyget få svårt att återfå formen i tvättmaskin och tumlare, och uttänjt tyg har också lättare för att gå sönder

Läs också: Så ofta bör du tvätta din sängkläder egentligen

5. Smink i sängen

Det är inte bara dåligt för huden att sova med smink, det kan också ge svåra fläckar på örngottet. Krämer kan även ge oljefläckar, liksom en del hudprodukter kan bleka färgerna i örngottet.

6. Viker fel

Om du knölar in dina lakan i garderoben kan du ”stressa” tyget och orsaka fula veck. Därför är det viktigt att behärska en bra vikteknik

7. Kudd- och madrassfodral

Många struntar i att använda kudd- och madrassfodral. Det är inte bra. De håller nämligen inte bara din kudde och madrass renare, och kvalster borta, utan hjälper även till att dämpa och skydda – skapar mindre friktion vilket kan orsaka noppor.

 Källa: Goodhousekeeping.com Foto AOP-IBL

Läs också:

Så ofta ska du tvätta dina sängkläder och kuddar – egentligen


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…