Annons

Annons

7 vanliga misstag vi gör när vi tinar kött

Att tina kött kan kännas extremt frustrerande när middagen snart ska stå på bordet. Men det finns risker med att försöka skynda på upptiningen. Här är metoderna du helst ska undvika!

Att tina kött i varmt vatten eller i rumstemperatur är bara två av alla vanliga misstag som många av oss gjort någon gång.

Här är sju misstag du ska undvika när du tinar kött!

1. Tina i varmt vatten

Tina inte fryst kött i varmt vatten. Bild: IBL Bildbyrå

Annons

Varmt vatten är verkligen inte att rekommendera när du ska tina kött. Värmen i skålen skapar en bra grogrund för farliga bakterier som vi definitivt inte vill ha i närheten av vår mat.

Om du vill tina i vatten ska du använda kallt vatten, tipsar branschorganisationen Svenskt kött. Vatten leder värme bättre än luft, och därför går processen snabbare. Tänk bara på att genast ställa in köttet i kylskåpet efter att det tinat, för att minska bakterietillväxt.

2. Tina på översta hyllan i kylskåpet

Kött som tinas släpper ofta ifrån sig köttsaft som kan skapa intrycket av ett blodbad i kylskåpet. För att inte riskera att köttsaften droppar ner på andra matvaror, i synnerhet sånt som ska ätas utan tillagning, till exempel sallad, pålägg och frukt, är det bättre att placera det frysta köttet på en hylla längre ner under upptiningen. Helst i en behållare som förhindrar läckage. Skulle olyckan vara framme blir det då mindre att rengöra.

3. Tina i rumstemperatur

Att tina kött i rumstemperatur är en dålig idé. Bild: IBL Bildbyrå

Att tina kött i rumstemperatur är ingen god idé. Låter du köttet ligga framme på köksbänken tinas ytan upp först, medan det tar längre tid för den innersta kärnan att tina. Värmen gör att bakterierna kan frodas på ytan.

4. Tina under kran

Att skölja uppackat kött under kranen i tron att det ska tina snabbare är en dålig idé. Det enda som händer är att bakterier sprids i diskhon, på diskbänken och disktrasa.

5. Frysa in kött som redan tinats

Kött som tinats i rumstemperatur bör inte frysas in igen. Bild: IBL Bildbyrå

Att frysa in kött som tinats i rumstemperatur är absolut förbjudet i köket, eftersom bakterierna som sagt frodas i ytskiktet. Inte heller kött som tinats i kallt vatten ska frysas igen. Om du har kött som tinats efter till exempel ett strömavbrott och du inte vill slänga det, är det bäst att tillaga köttet och sedan frysa in grytan eller köttfärssåsen.

Läs också: Så räddar du maten när frysen har pajat

6. Tina kött direkt i stekpannan

Att placera tunna skivor fryst kött i stekpannan kan eventuellt gå för sig, men är dina skivor tjocka är det inte att rekommendera. Köttet riskerar att bli segt och i värsta fall förbli rått i mitten.

7. Strunta i handtvätt efter att ha hanterat fryst kött

Även om köttet är en fryst klump, betyder det inte att bakterierna är borta. Tvättar du inte händerna efter att ha hanterat köttet, riskerar du att sprida dem över hela ditt hem. Var noga med handhygienen!

Källa: Tiphero

Läs också: Smartaste sättet att frysa in – och tina – köttfärs

Text: Minna Wallén-Widung


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…