Annons

Annons

8 hälsofördelar med att äga en hund

Det finns en anledning till varför hundar kallas människans bästa vän. En god vän är lojal, den finns där för att lyfta dig när du är deppig och den hjälper dig att nå dina mål. Det är precis vad en hund kan göra för sin ägare. De mentala, fysiska och sociala fördelarna med att ta hand om en hund – eller husdjur, för den delen är många.

collie
Din hund håller dig aktiv: Hundar är av naturen fartfyllda kompisar som älskar att leka och motionera. En matte eller husse kan gärna föredra ett aktivt liv för att tillgodose sin hunds behov. Forskning vid av American Heart Association visar att hundägare har 54 procent större chans att få den rekommenderade mängden motion än icke-hundägare.

Annons

hunden gör dig glad

Din hund gör dig gladare och motverkar ensamhet: Studier visar att hundägare är mindre benägna att drabbas av depression och har förhöjda nivåer av serotonin och dopamin, vilka är ”må bra-ämnen”, neurotransmittorer, som bidrar till att man blir känslomässigt stabilare och gladare. Om du har en hund hemma har du alltid en kompis att prata med och krama när du känner dig ensam. Kärleken mellan hund och ägare kan vara oersättlig.

Hundar är bra för hjärtat
Din hund får dig att leva längre: Att ha hund kan göra hjärtat friskare: Genom att blodtryck, triglycerider och kolesterolnivåer sjunker, minskar den totala risken för hjärtsjukdomar.

labrador valp
Din hund gör dig friskare: Barn som före sex månaders ålder utsätts för pälsdjur löper mindre risk att utveckla allergiska sjukdomar, hösnuva och eksem. Hundar är till hjälp vid rehabilitering, kan förmå ägaren att vara mer aktiv, ökar den mentala styrka för återhämtning.

lycklig hund
Din hund gör dig lugnare:  Umgänge med hundar bidrar till ett lugn som minskar stress och ångestnivåer. En studie visade att hundägare med Alzheimers sjukdom hade färre ångestframkallade utbrott än Alzheimerspatienter utan hundar.

hund gör dig social
Din hund gör dig social:  Hundar ger en naturlig koppling till andra människor och är ett lätt och bra samtalsämne. De vanligaste frågorna och kommentarerna från hundälskare och ägare är ”Vilken ras är det?”, ”Hur länge har du haft den?” och ”Den är så söt!” Den här sortens småprat leder till omedelbar social kontakt.

hunddoktor
Din hund gör dig trygg: Ofta väljs hundar efter deras vaktegenskaper och det ger ägarn en trygghet. Hundar ger också en känsla av trygghet när det gäller hälsa, som att känna av lågt blodsocker och kommande anfall även innan personen själv märker det.

hund badar
Din hund lär dig ta ansvar: Både stora och små lär sig att ta ansvar. Matskålen måste fyllas, hunden måste badas och tränas. Hunden förlitar sig helt på sin ägare och behöver mycket uppmärksamhet.

Källa: Health fitness revolution
Av Sofia Gerholm Foto: Panther Media

LÄS OCKSÅ: Härliga kattbilder du inte får missa!

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…