Annons

Annons

8 knep för att lyckas med dina ampelväxter

Amplar med färgglada blommor ger en härlig sommarkänsla på balkong och i uterum. Dessutom är de perfekta när du vill utnyttja utrymmet till max eftersom du kan använda både tak och väggar. Här är åtta skötselråd för att få frodiga och härligt blommande amplar!

Satsa på amplar i sommar! Med hängande krukor utnyttjar du både väggar och tak. Amplar är med andra ord perfekt för dig med liten balkong eller litet uterum där det är ont om utrymme. För att lyckas med ampeln är det viktigt att blomman har mycket jord, att den vattnas ordentligt och får näring regelbundet. Här är åtta smarta skötselråd från branschorganisationen Blomsterfrämjandet!

1. Välj rätt ampelväxter

Bild: IBL Bildbyrå

Annons

Många av våra sommarblommor passar utmärkt att placera i en ampel eftersom de blommar så rikligt under hela säsongen. Tänk på att inte använda växter som blir alltför höga, utan satsa i stället på hängande blommor. Blomsterfrämjandet tipsar om begonia, pensé, pelargon, petunia, småpetunia, trädgårdsverbena, tvillingsporre och femtunga exempelvis. De ger balkongen eller uterummet en riktig färgklick av njuta av hela sommaren!

Läs också: 5 ampelväxter som trivs i solen

2. Bästa placeringen för ampel

Tänk gärna på förhand ut var du ska placera din ampel. De flesta sommarblommor gillar mycket sol och ett vindskyddat läge. Även om många sorter också klarar av ett halvskuggigt eller skuggigt läge, blommar de sällan lika mycket som om de får rikligt med sol.

3. Skötsel av ampel – vattna rikligt

Bild: IBL Bildbyrå

Ampelblommorna torkar snabbt ut av starkt solljus och vind. Under varma sommarperioder kan de behöva vatten flera gånger i veckan. Känn med fingret i jorden om det behövs vatten eller lyft på ampeln för att känna hur tung den är – på så sätt kan du avgöra hur mycket du ska vattna.

Läs också: Plantera en ampel med vattenmagasin

Bor du i lägenhet? Tänk på grannen under innan du låter vattnet forsa.

4. Ge näring till ampeln

Tillsätt gärna långtidsverkande näring i blomjorden, eller se till att vattna med svag näringslösning vid varje vattning. Sommarblommor behöver rikligt med näring!

5. Välj en tillräckligt stor ampelkruka

Bild: IBL Bildbyrå

Förutsättningarna för att blommorna ska utveckla sina rötter och blomma ordentligt, ökar rejält om ampeln har gott om utrymme för jord. Större amplar är också lättare att hålla fuktiga – ryms det bara lite jord torkar ampeln ut snabbare. Se därför till att välja en ampel modell större, eller tillverka en egen med hjälp av en rymlig kruka, snören och pärlor.

Prova också: Söta ampelhållare att virka själv!

6. Rädda en uttorkad ampel

Om jorden trots allt skulle torka ut i ampeln, behöver inte allt hopp vara ute. Ta ner ampeln, placera blomman på ett fat och häll långsamt på vatten. Det vatten som blir kvar på fatet kan du låta vara kvar, så sugs det snart upp i jorden.

Ett annat tips är att sänka ner ampeln i en balja med vatten och låta den stanna kvar där tills det slutar bubbla. Det viktiga är att ta ner ampeln – det är väldigt svårt att återfukta en ampel som torkat ut så länge den hänger kvar i luften.

7. Ta bort vissna blommor

Bild: IBL Bildbyrå

Om blommorna inte trillar ner av sig själva när de vissnat, är det bra att plocka bort dem. På så vis får växten ny kraft att blomma vidare under en längre tid.

8. Klipp ner ampeln

Om du planerar att resa bort under semestern är det en god idé att först klippa ner ampeln. När bladvolymen minskar behöver inte växten lika mycket vatten – och dessutom främjas ny tillväxt och blomningen av att de klipps ner.

Källa: Blomsterfrämjandet

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

5 ampelväxter som trivs i solen

Rätt blommor för varje väderstreck på balkongen

9 sköna sensommarblommor som passar i kruka


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…