Annons

Annons

8 sätt att bli av med dina finnar

Finnar kan vara ett gissel långt upp i vuxen ålder. Men det finns sätt att lindra aknen. Här är åtta tips!

I tonåren är det många som dras med akne. Andra drabbas först i vuxen ålder och har kvar dem ända upp i 50-årsåldern.

Bild: IBL

Finnarna beror på inflammation i talgkörtlarna. Förutom ärftlighet kan hormoner och faktorer som stress leda till akneutbrott. Ofta dyker de upp när du som allra minst behöver dem.

Annons

Men lugn. Det finns sätt att lindra besvären.

Här är 8 behandlingar av akne du kan göra själv:

1. Pilla inte på dem

Vi vet hur frestande det kan vara. Men alla (ALLA) dermatologer är överens, vad du än gör, pilla inte på dina finnar. Dermatologen Doris Day som skrivit boken ”100 Questions & Answers About Acne” säger till Good Housekeeping att finnarna tar längre tid att läka eftersom inflammationen förvärras. Om du trycker eller sticker finnen ökar dessutom risken för ärr. Så om det är en regel du alltid ska följa: Pilla inte på din akne.

Bild: IBL

2. Skruva upp temperaturen

Fukt och värme kan ge upphov till akne. Men genom en medveten ”provokation” kan du också påskynda utbrottet och se till att det lägger sig snabbare. Genom att använda en varm kompress eller ånga kan du locka fram dina finnar till ytan. När finnarna väl är synliga kan du applicera din behandling. Har du en extra stor och smärtsam finne kan du i stället lägga en kall kompress på den för att dämpa svullnaden.

3. Slarva inte med ansiktstvätten

Ett bra sätt att förebygga akne är att tvätta ansiktet morgon och kväll. Det bästa är att använda en mild tvål eller ansiktstvätt för fet och finnig hy, gärna utan parfym. Talgkörtlarnas uppgift är att hålla huden mjuk, smidig och fungera vattenavvisande. Men när talg blandas med make-up och föroreningar finns det risk att det bildas talgproppar som leder till finnar. Därför är det viktigt att ta bort alla makeup-rester för att de inte ska täppa till.

Bild: Shutterstock/IBL

4. Använd rätt hudkräm för din hudtyp

När du tagit bort make-up:en och tvättat ansiktet ska du se till att smörja in huden. Välj en hudkräm som passar för din hudtyp. Det här är också ett bra tillfälle att göra punktinsatser på särskilt utsatta områden. Och när ansiktet är insmort och klart bör du hålla fingrarna borta från ansiktet.

5. Undvika feta krämer

Feta krämer och oljor kan täppa till talgkörtelns mynning vilket riskerar att förvärra aknen. Blir huden torr är det bättre att försöka återfukta den med en fettfri gel. Tänk även på detta när du exempelvis väljer solskyddsprodukter.

6. Lägg en lätt makeup

Visst kan det kännas som en god idé att täcka ett rödflammigt ansikte med ett rejält lager smink, men det är en väldigt kortsiktig lösning. Oljebaserade produkter täpper till talgkörtlarna och risken är i stället att du får ännu fler finnar. Ska du använda smink gör du bäst i att välja mineral-makeup, säger dermatologen Marina Peredo till Good Housekeeping. Det allra bästa kan vara att gå helt sminkfri ett par dagar så att huden får chans att återhämta sig.

Bild: Shutterstock/IBL

7. Glöm allt vad huskurer heter

Tandkräm, citronjuice och fönsterputs är exempel på klassiska hemmakurer, men detta är inget som dermatologen Doris Day skulle rekommendera. Både tandkräm och citronjuice riskerar att irritera huden. Och att ha fönsterputs i ansiktet säger sig självt. Det är bara en dålig idé från början till slut.

8. Se över dina rutiner

Dyker dina akneutbrott upp med jämna mellanrum? Ja, då kanske det är värt att se över sina rutiner. Även om det inte finns några vetenskapliga belägg för att vissa livsmedel påverkar aknen, upplever vissa att deras kosthållning påverkar hur mycket eller lite finnar de får. Vissa kvinnor märker även att de får extra mycket finnar runt mensen.

Bild: TongRo Images / Alamy

Hudläkaren Calle Kyrklund säger till Svenska Yle att det inte finns några vetenskapliga belägg för att choklad skulle ge mer finnar. Däremot tycks det finnas ett samband mellan mjölkprodukter och finnar, samt alkohol och finnar. När du är stressad får du mer kortisol i blodet vilket också kan ge upphov till akne.

Text: Helena Sjögren
Källa: Good Housekeeping, 1177.se, Svenska Yle

Läs också:

De 10 vanligaste misstagen vi gör när vi tvättar ansiktet

Här är hudcancersorterna du inte visste fanns – se bilderna

Effektiva hjälpen mot rosacea

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…