Annons

Annons

8 smarta sätt att använda äggskal

Krossade äggskal kan användas till många smarta husmorsknep i vardagen – här är 8 användbara sätt.

Äggskal – det här kan du göra med dem

Så använder du äggskal

Att äggskal är nyttiga visste du säkert redan, men det är kanske inte helt enkelt att veta hur man får användning av dem. Testa någon av de här smarta grejerna!

1. Lägg i komposten

Äggskal innehåller mycket kalcium och andra mineraler som är nyttigt för jorden. Dessutom bryts äggskal snabbt ner vilket gör dem perfekta att slänga i komposten.

Annons

2. Gör rent där du inte kommer åt

Vissa föremål kan kännas helt hopplösa att få rena, som till exempel vaser! Du löser problemet med äggskal! Lägg krossade äggskal tillsammans med vatten och lite såpa i vasen och skaka om – tada, rent och snyggt!

LÄS OCKSÅ: 10 tips så städa miljövänligt med vinäger

3. Få bort skadedjur från blommor och växter

Har du problem med mördarsniglar eller andra ovälkomna gäster i trädgården? Placera ut krossade äggskal för att skrämma bort dem! Bonus: Också rådjur ogillar ägglukt! 

4. Hjälper irriterad hud

Har du kläda? Krossa ett äggskal och lägg i en behållare med äppelcidervinäger i två dygn. Blandningen kan du därefter stryka på irriterad hud och lindra besvären.

5. Gör godare kaffe!

Tycker du att morgonkaffet smakar väldigt bittert? Krossa ett äggskal och lägg i kaffesumpen och vi lovar, kaffet smakar mindre bittert!

LÄS OCKSÅ: Så återanvänder du kaffesumpen

6. Få fin hud

Gör en egen ansiktsmask hemma genom att krossa äggskal i en mortel och blanda med en äggvita. Applicera i ansiktet, låt torka och skölj av. Huden kommer kännas fastare och piggare direkt!

LÄS OCKSÅ: Lingon – en riktig dunderkur för hyn

7. Få rent i diskhon

Rensa inte bort allt äggskal från diskhon! Låt istället skalen åka ner i diskavloppet. Äggskalen löses upp gradvis och rensar rören samtidigt!  

8. Använd när du sår frön

Ska du odla tomater eller något annat till trädgården? Glöm allt om dyra småkrukor och använd äggskal istället! Du kan också göra söta bordsdekorationer i äggskal.

LÄS OCKSÅ: Så ska du så – steg för steg

Källa: Expressen.se
Av Malin Perlheden/Allers
Foto AOP-IBL


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…