Annons

Annons

8 stora fördelar med att läsa för sitt barnbarn

Att läsa med eller för sitt barn eller sitt barnbarn är något av det bästa man kan göra. Här är några av de stora fördelarna!

Söndag den 2 april firas den internationella barnboksdagen till minne av den legendariske danske författaren, H.C Anderson, som föddes just den 2 april 1805. Dagen firas också för att lyfta fram betydelsen av barnböcker och läsning för barns välmående och utveckling.

Annons

Här är några av de rejäla fördelarna med att läsa för och med sina barn eller barnbarn.

1. Ni kommer varandra närmre

– Jag kan räkna upp minst tjugo grejer som händer när man läser för sitt barn. Man känner lukten av varandra, man känner värmen, man hör rösten i kroppen och får en alldeles särskild närhet, säger läraren och författaren Anne-Marie Körling till DN.

2. Större ordförråd

Det är stor skillnad mellan att prata med barn och läsa för dem. När vi talar använder vi ofta ofullständiga meningar, vardagsspråk och jargong, vilket inte förekommer i litteratur på samma sätt. Det är också stor skillnad på vilket typ av texter som läses. Faktabaserade böcker utvecklar barns ordförråd mer än vid läsning av sagor. Därför är det bra att variera mellan olika typer av böcker.

Gilla Året Runt på Facebook

– Det betyder inte att man ska sluta läsa sagor. Men studien visade att man borde sträva efter en balans. Inte minst eftersom de internationella mätningarna av kunskapsläsningen visar att svenska barn och ungdomar tappar mest i just läsningen av sakprosa, säger läsforskaren Barbro Westlund till DN.

Bild: IBL

3. Bättre empati

När vi läser sagor för barn utvecklas i stället främst deras inlevelseförmåga och förmåga att sätta sig in i andra perspektiv och människors livsöden.

4. Ger nya perspektiv

Barn kan med tiden börja jämföra sagan med sitt eget liv, med andra sagor och även med riktigt världen. Barnet presenteras med nya perspektiv och aspekter av livet som de kanske inte känt till tidigare. Detta gör också att barnet kan dra paralleller och begripa sitt eget liv och världen genom att studera och diskutera med vuxna det som händer i sagan. Uppmuntra gärna barnet att ställa frågor om texten, främst om ni läser boken igen, så att ni kan få igång ett givande samtal, menar Barbro Westlund.

5. Bygger gemenskap bland barnen

Harry Potter är ett bra exempel på hur en kultur kring en bok växte fram. Barn pratade om få andra saker än Harry, Hogwarts, Gryffindor, Quidditch och allt annat i den magiska världen.

Hermine, Ron och Harry från den första Harry Potter-filmen. BIld: IBL

6. Bättre förberedda för livet

Det är ingen hemlighet att bildning och läskunskaper ger en fördel i många aspekter av livet. Att läsa för barn är det bästa sättet att hjälpa barnet till en god start i skolan och vidare i livet.

– Språket är en avgörande förutsättning för att fungera som människa. Annars blir man ett barfotabarn i livet, en halv människa utan ord. Det är helt avgörande för skolframgången och vägen till orden går genom skriften, säger psykologiprofessorn Ingvar Lundberg.

Barn som läser tidigt utvecklar ett ordförråd och en kommunikativ förmåga som hjälper dem i livet på många sätt framöver. Detta göra att de sannolikt undviker fysiskt bråk om de har förmågan att uttrycka frustration, missnöje och andra känslor i ord, skriver Huffington Post.

7. Nyckel till framgång

En australiensisk studie visade att 4-5-åriga barn vars föräldrar läste för dem 3-5 gånger i veckan låg ett halvår före i läsningen, jämfört med sina jämnåriga skolkamrater, när de började skolan. Forskning tyder också på att de behåller detta försprång och att det även utökas med åren. Studien visade också att det inte spelade någon roll vilken typ av förhållanden barnet kom ifrån.

Bild: IBL

8. Uppmuntrar till egen läsning

Barn som växer upp med föräldrar som läser för dem har också betydligt bättre förutsättningar att börja läsa själva. Om de ser det som något naturligt, och dessutom ser att deras föräldrar gör det, kommer de vilja göra som de lärt sig av föräldrarna.

Text: Joel Linde, Femina

Läs också:

Forskare: Därför har äldre mammor gladare barn

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…