Annons

Annons

9 fördelar med att bli äldre

Varför gräma sig över något som är oundvikligt? Vin blir bara bättre med tiden, och detsamma gäller oss! Här är nio fördelar med att bli äldre.

1. Du får perspektiv

Bild: IBL Bildbyrå

Ju längre vi lever, desto fler erfarenheter samlar vi på oss och desto större kunskap om världen får vi. Vi får helt enkelt ett bredare perspektiv på omvärlden, andra människor och problemlösning!

2. Du blir mer självständig

Bild: IBL Bildbyrå

Annons

Med stigande ålder blir vi mer säkra på oss själva och vågar stå upp för våra åsikter. Om man som ung kan känna sig orolig för vad andra tycker om sättet man uppfostrar sina barn, eller hur man lever sitt liv, minskar den osäkerheten med åldern. Vi är de vi är – och ber inte om ursäkt för det. Om någon inte gillar det är det faktiskt deras problem, och det är en fantastisk insikt!

3. Du lär dig prioritera

Bild: IBL Bildbyrå

Gilla Året Runt på Facebook

Att bli äldre betyder också att lära sig särskilja vad som är viktigt i livet från det som är mindre betydelsefullt. Saker som tog mycket tankekraft och energi i vår ungdom, ser vi som småsaker nu. Ju äldre vi blir desto bättre blir vi på att välja sådant som vi mår bra av!

4. Du får större medkänsla

Bild: IBL Bildbyrå

Med åldern kommer också en större medkänsla för andra människor. Eftersom vi har större erfarenhet och fler upplevelser med oss i bagaget, kan vi också se olika situationer från olika perspektiv, vilket gör oss mer harmoniska och mindre kapabla att gå in i onödiga konflikter.

5. Du blir mer kreativ

Bild: IBL Bildbyrå

Även om ålderdom kan innebära att vi lättare blir distraherade och får sämre minne, är det inte bara av ondo. En studie har visat att lättdistraherade människor faktiskt kan ha lättare för att lösa problem och lära sig nya saker. Det beror troligen på att man då tar in information från flera olika källor och sätter ihop till ett mönster, istället för att stirra sig blind på en enda uppgift. Med andra ord kan stigande ålder innebära en större kreativitet!

6. Du lär dig släppa loss

Bild: IBL Bildbyrå

När vi blir äldre finns det mer utrymme för att släppa fram vårt galnaste jag. Det är fritt fram att agera precis så knäppt vi vill, och samtidigt en enorm frihet i att inte bry sig det minsta om vad andra tycker. Den ängsligheten vi kände tidigare är som bortblåst!

7. Du blir huvudpersonen i ditt eget liv

Bild: IBL Bildbyrå

Med stigande ålder inser vi också att vi inte bara är någons fru, mamma eller syster. Vi är faktiskt huvudpersonen i historien om vårt eget liv – och om inte förr är det dags att ta kommandot över den historien nu! Många som blir äldre reflekterar över sina relationer och vad man egentligen vill göra med resten av sitt liv. Kanske är det dags att ta tag i den där drömmen om att öppna eget bageri? Eller lära dig dreja? Eller ta steget ut ur en otillfredsställande relation? Bara du bestämmer!

8. Du blir bättre på att säga nej

Kvinna i snö

Att säga nej – utan att få dåligt samvete på kuppen – blir lättare med åldern. Vill din partner gå på bio medan du vill stanna hemma? Har du ingen lust att gå på den där tråkiga middagsbjudningen? Känner du inte för att träffa den där väninnan som tar mer energi än vad hon ger? Säg nej – och må bättre själv!

9. Du får större frihet

Bild: IBL Bildbyrå

Fler erfarenheter, bättre självförtroende och förmågan att inte bry sig om vad andra tycker ger dig också större frihet. Frihet att göra vad du vill, frihet att sluta jämföra dig med andra och frihet att prioritera dig själv i första hand.

Text: Minna Wallén-Widung
Inspiration: Good housekeeping

Läs också:

9 fantastiska fördelar med pensionärslivet!

9 kärlekstips från äldre som får din relation att hålla resten av livet

Pernilla och Gustafs kärlek överlevde den svåra kalkugnsolyckan

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…