Annons

Annons

9 oväntade sätt att använda ättika

Ättika är en oväntad bra kompis i vardagen! Inte bara kan man använda den i inläggningar – den syrade vätskan kan användas till en rad oväntade saker.

Säg det husmorstips som inte innehåller ättika. Den mångsidiga vätskan har så många användningsområden i köket att man inte kan annat än att lyfta på hatten.

Att ättika är en nyckelingrediens när det kommer till inläggningar med sill och gurka är känt sedan gammalt. Att den syrliga vätskan också passar bra som rengöringsmedel vet vi också. Nu fortsätter vi att fylla på kunskapsbanken med nya tips på vad du kan använda ättika till – här är nio något otippade användningsområden.

9 oväntade saker att använda ättika till:

1. Förhindrar äggen från att spricka

Bild: IBL

Annons

Tillsätt en matsked ättika eller två när du kokar ägg för att förhindra att skalen spricker i kastrullen.

7 smarta saker du kan göra med gamla äggkartonger!

2. Fixar hållbart nagellack

Bild: IBL

Visst är det irriterande med flagande nagellack? För att få nagellacket att hålla längre, testa det här knepet: tvätta naglarna med en bomullstuss dränkt i ättika. Späd med 2 delar eller fler delar vatten så det inte irriterar huden. (Se varning nedan) Applicera nagellacket och njut av snygga naglar längre!

3. Rensar avloppet

Bild: IBL

Få ett rent och luktfritt avlopp utan kemikalier! Gör så här: fyll en iskubsform med ättika och ställ in i frysen. Ta fram iskuberna vid behov och låt smälta ner i avloppet. Spola med vatten i ungefär en minut. Klart!

4. Skrämmer myrorna

Bild: IBL

Fyll en sprayflaska med ättika och spraya på det ställe där du misstänker att myrorna tar sig in i huset. Ättikan avskräcker insekterna som förhoppningsvis håller sig borta i fortsättningen. Vill du däremot bli av med ett myrbo i trädgården gör du bäst i att hålla ättikan borta, eftersom den förändrar PH-balansen i jorden. Se i stället till att hålla jorden konstant blöt. Efter ett tag tröttnar myrorna och flyttar sitt bo.

Därför kan ditt hem invaderas av myror – mitt i vintern!

5. Slipp frostiga bilrutor

Bild: IBL

Att stå och skrapa bilrutor iskalla vintermorgnar är verkligen ingen höjdare. Med det här knepet kan du få frostfria rutor utan att behöva förfrysa händerna på kuppen. Blanda tre delar ättika med en del vatten, spraya på bilrutan innan du går och lägger dig och vakna upp till en förhoppningsvis frostfri bilruta.

Slipp immiga bilrutor för alltid

6. Ger vitare tänder

Bild: IBL

Genom att borsta tänderna med ättika utspädd med vatten två gånger i veckan kan du både få vitare tänder – och bättre andedräkt. Observera att ättika är frätande och att man aldrig ska förtära ättika outspädd.  Blanda 1 del 24%-ig ättika med 6-7 delar vatten så blir det samma styrka som matättika!

7. Kalkar av vattenkokaren

Bild: IBL

Vitgula kalkavlagringar i vattenkokaren ser inte särskilt fräscht ut. Men med ättika är kalkansamlingen snart ett minne blott. Häll i två deciliter ättika och åtta deciliter vatten i vattenkokaren. Koka upp och låt sedan stå i 15 minuter innan du häller bort blandningen. Koka sedan ett par gånger med bara vatten innan du använder vattenkokaren. Ibland krävs det att man kör ett varv till med ättikan för att få bort de mest envisa avlagringarna.

8. Tar bort dålig lukt

Bild: IBL

Ättika kan göra underverk med illaluktande kylskåp. Torka av kylskåpets insida med en blandning av ättika och vatten för att bli kvitt lukten. Försvinner den ändå inte kan du ställa in en skål med ättika i kylskåpet över natten.

9. Städar rent i badrummet

Bild: IBL

Vill du slippa kemikalier när du städar badrummet? Häll en skvätt ättika i toalettstolen, låt verka tio minuter, skrubba och spola. Skinande rent och miljövänligt! Du kan också testa att spraya glasväggarna i duschen med ättika och skrubba med en svamp för att få bort kalk- och tvålrester.

 

Obs! Var försiktig med outspädd ättika

Tänk på att ättika är irriterande för huden. Undvik inandning av ångorna. Vid stänk i ögonen, spola genast med mycket vatten och kontakta sjukvården. Vid förtäring av outspädd ättika 24% kontakta sjukvården. Förvara ättika 24% utom räckhåll för barn.

Ättika 24% ska inte förtäras outspädd

Följ spädningsanvisningar på flaskan eller enligt recept.

Ättika, 24 %
1 grad = 6 cl = 4 msk

Ättika 12 %
Blanda 1 del ättika med 1 del vatten, vilket ger
ättika 12 %. Alltså samma styrka som ättiksprit.

Inläggningsättika 6 %
Blanda 1 del ättika med 3 delar vatten eller
späd 2 grader ättika med vatten till 0,5 liter.

Matättika 3 %
Blanda 1 del ättika med 6-7 delar vatten
eller späd 1 grad ättika med vatten till 0,5 liter

Källa: Perstorps ättika

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

11 städknep med bara 2 ingredienser

5 problem vi inte visste att man kunde lösa med vinäger

Så blir dina ugnsplåtar som nya igen


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…