Annons

Annons

Ägget i siffror – så knäcker du koden

Vet du vad de små siffrorna betyder? Så här kan du tolka dem!

 

Foto: IBL

 

Så här tyder du märkningen på ägget:

Källa: Svenska ägg

Det här betyder siffrorna: 

Produktionsmetod:

0 = Ekologisk produktion. Hönsen går fritt i stallar och har tillgång till utevistelse med gräsbete när vädret tillåter. De är uppfödda på ekologiskt odlat foder och har tillgång till strö, sittpinne och värprede. De har tillgång till grovfoder, till exempel hö eller rotfrukter, som näring och sysselsättning. En grupp får maximalt bestå av 3000 höns. Det får max vara sex höns per kvadratmeter tillgänglig yta.
1 = Frigående värphöns utomhus. Hönsen går fritt både i stallar och utomhus och har tillgång till strö, sittpinne och värprede. De ska ha tillgång till utevistelse varje dag året runt. Varje höna som hålls frigående utomhus ska ha tillgång till fyra kvadratmeter utomhusyta i en rasthage.
2 = Frigående värphöns inomhus. Hönsen går fritt i inomhusstallar och har tillgång till strö, sittpinne och värprede. Det finns ingen begränsning för hur många individer man får ha i en grupp. Beläggningen är max 9 höns per kvadratmeter tillgänglig yta.
3 = Burhöns. En burhöna ska ha tillgång till en yta motsvarande ett A4-papper per höna. Det är tillåtet att hålla max 16 hönor i varje bur. Enligt gällande regler ska burhönsen ha tillgång till sittpinne, rede och sandbad.

Ursprungsland:

SE = Sverige. Alla länder har samma typ av märkning som bilar. Det vill säga DK för Danmark och TY för Tyskland.

Äggproducent:

999 = Äggproducent. Kod för äggproducent och bondgård. Här är koderna till de tio största producenterna.

Annons

(Kravet på märkning gäller inte om producenten säljer direkt till konsument vid till exempel gårdsförsäljning)

Källa: Land, Svenska Ägg

Läs också:

5 enkla knep för att snabbskala ägg


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…