Annons

Annons

Äldst i syskonskaran? Då är du förmodligen smartast

Självständig, ambitiös – och smartast. Forskning visar att det äldsta syskonet ofta är mer intelligent. Du kan tacka (eller skylla på) dina föräldrar.

Två systrar och deras mamma på en strand.

Vilken plats har du i syskonskaran? Bild: Shutterstock/IBL

Dynamiken mellan syskon och hur yngre och äldre syskon tenderar att få olika personlighetsdrag har vetenskapen försökt reda ut länge nu.

Den yngsta är ofta rebellisk och naiv, mellanbarnet är inlyssnande och medlande medan den äldsta är självständig och ambitiös.

Annons

Men det finns också forskning som visar på att den äldsta bland syskonen också ofta är den mest intelligenta, skriver The Independent.

Forskare vid universiteten i Houston, New South Wales och Sheffield menar att det finns en stark koppling mellan ordningen du föds i och kognitiv förmåga hos barn. Och ju fler äldre syskon du har, desto mindre intelligent är det troligt att du är.

Gilla Året Runt på Facebook

Läs också: 8 fantastiska fördelar med att ha en syster!

5000 barn studerades

Studien omfattade 5000 barn vars kognitiva förmåga testades med matematik, läs- och bildförståelse vartannat år fram till 14 års ålder.

Forskarna kunde se att skillnaderna mellan syskonen är större när det kommer till läsförståelse och mindre när det kommer till matematik. Detta tror forskarna beror på att läsning ofta uppmuntras i hemmet, medan matte är något man främst läser i skolan.

Kvinna i vit skjorta och röda glasögon.

Bild: Shutterstock/IBL

Teorin är att det är föräldrarna som är skyldiga till skillnaden Enligt studien handlar det till stor del om hur mycket uppmärksamhet du får från dina föräldrar som barn. Om du saknar syskon är konkurrensen inte lika stor och du får mer kognitiv stimulans under dina första år.

Foto: IBL/Shutterstock

Text: Elsa Sjögren, Baaam

Läs också:


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…