Annons

Annons

Alexandra Charles: Min smärta var artros

Allt började med en joggingrunda för sexton år sedan. Hon kände värk i högra benet och Alexandra Charles tänkte att det kanske var en sträckning. Men det gick inte över. Till slut kunde hon bara gå tio steg.

Hennes mamma, mormor och mormorsmor har och har haft artros och ändå ville före detta nattklubbsdrottningen och grundaren av 1,6 miljoners klubben, Alexandra Charles,68, inte riktigt inse att det var det hon hade när ena benet började smärta.

Annons

– Jag hade en fas när jag förnekade det och den var svår, men när jag accepterat att det var artros så var det enklare att leva med, säger hon idag.

Alexandra Charles

Alexandra Charles.

Det började efter en joggingrunda för sexton år sedan. Det började värka i högra benet och Alexandra tänkte att det kanske var en sträckning, men det gick inte över.

– Jag gick till än den ena och än den andra och fick olika råd. En sa att det kom från ryggen och en sa att jag behövde stärka mina magmuskler. Så jag tränade mina magmuskler väldigt mycket och jag blev väldigt stark men värken gick ju inte över för det, berättar hon.

I över ett år gick hon med värken och fick ingen vettig diagnos, men hos henne själv fanns det en känsla av att det kunde vara artros eftersom kvinnorna i hennes släkt hade haft det.

– Men jag ville inte fatta det då. Jag ville vara som alla andra och orka lika mycket som jag gjort innan. Men så fick jag en tid hos en ortoped som sa att det var artros och att det inte fanns något att göra förrän det var dags för operation. Det var hemskt! Att ta hoppet från en människa på det sättet. Nej, det måste gå att göra något, tänkte jag, säger Alexandra.

Så hon gick till ortoped nummer två som visst gav henne alternativ. Akupunktur, hyalyronsyra, kortison och antidepressiva tabletter.

– Men tabletter ville jag inte ha! Fast jag skulle tagit dem, det hade hjälpt mig att acceptera, det förstår jag idag, säger hon.

”Kändes tungt att operera”

Trots behandlingarna så blev artrosen bara sämre och till slut så hade hon värk till och med när hon vilade. Inom loppet av fem månader opererade hon båda sina höfter och fick proteser istället. Då hade hon gått med artrosen så länge att hon gick med kryckor på grund av smärtan.

– Det kändes tungt att operera. Och de där protesterna som skulle in i min kropp såg hemska ut, men det fanns ingen återvändo. Jag kunde gå max tio-femton steg utan kryckor, det gjorde fruktansvärt ont, säger Alexandra.

Att röra på sig är fortfarande väldigt viktigt för Alexandra och hon promenera, cyklar, dansar och gör gymnastikövningar hemma.

Sedan operationerna i höfterna har hon inte haft några problem, men det tog tid att komma tillbaka. Eftersom artrosen gått så långt så hade hon inte kunnat träna och därför var alla muskler runt omkring försvagade. Det gjorde att rehabiliteringen tog ett helt år.

Men idag är hon nästan som vanligt, hon haltar lite när hon blir trött. Eftersom artrosen också slagit sig ner på andra ställen i hennes kropp så äter hon idag naturläkemedel som hjälper henne. Men att röra på sig är det viktigaste – och den mentala inställningen.

– Jag hade kunnat få alla andra möjliga problem och det finns alltid de som har det värre så lite värk och stelhet klarar jag, säger hon och ler.

Text: Jessika Devert
Foto Jessica Lund

Läs också:

Ewa, 70, blev fri från sina artrossmärtor på sex veckor


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…