Annons

Annons

Alexandra lider av svår nötallergi

Det hände tiotusen meter upp i luften. Alexandra fick en svår allergichock. Trots att hon hade informerat flygbolaget om att hon har luftburen nöt- och jordnötsallergi serverade kabinpersonalen kakor med nötter i.

Alexandra lider av nötallergi

Alexandra Lundgren och Patrik Pettersson

Alexandra Lundgren, 30, och Patrik Pettersson, 34, hade nyligen blivit ett par när de bestämde sig för att åka till Portugal på en första gemensam solsemester sommaren 2011.
– Jag gjorde som jag alltid gör, säger Alexandra. När jag bokade resan informerade jag flygbolaget om att jag har luftburen nöt- och jordnötsallergi.
– Och innan vi klev ombord på planet, efter att ha mellanlandat i Frankfurt, berättade jag det igen.
Men Alexandras ord klingade ohörda. När planet befann sig tiotusen meter upp i luften serverades en måltid med hasselnötskakor till dessert.
Så snart måltiden var uppäten kom kaffet in och i princip samtidigt öppnade alla medpassagerarna kakans plastemballage. Spår av nötter fyllde luften i det slutna rummet.
Alexandra fick snabbt svårt att andas, det kändes som om luftvägarna snörptes ihop och hon fick akut andnöd. Alexandra drabbades av panik, men som tur var satt Patrik bredvid och han gav henne mediciner.
Patrik tillkallade en flygvärdinna, som kom till undsättning med en stor syrgastub. Flygvärdinnan informerade också piloten om situationen. Alexandra svimmade och piloten påbörjade arbetet med att förbereda en nödlandning.

Annons

Ännu efter flera år är det svårt för Alexandra att prata om händelsen, om ångesten och smärtan.
– Jag trodde att jag skulle dö. Jag fick ingen luft. Det går helt enkelt inte att andas och det gör ont, hela kroppen svullnar på insidan.
Under den fortsatta resan till Portugal gjorde medicinerna verkan. Alexandras tillstånd förbättrades och någon nödlandning behövdes inte.
Men de efterlängtade semesterdagarna tvingades Alexandra tillbringa i smärta. En allergichock är som ett våldsamt slagsmål i kroppen. Det tar tid för kroppen att återhämta sig och för den invärtes svullnaden att gå ner.
Patrik är journalist och väl hemma i Helsingborg igen bestämde han sig för att arbeta för att sprida information om jordnöts- och nötallergi.
Sommaren 2012 startade han Facebookgruppen Nötallergikernas vänner.
– I dag har gruppen drygt 800 medlemmar, spridda över hela landet, och medlemsantalet växer stadigt, berättar Patrik.
Inom gruppen sprids kunskap och goda råd. Sajten är en digital mötesplats för alla vars liv begränsas av svår allergi.
Ett halvår efter att han hade startat Facebookgruppen öppnade Patrik dessutom en webbplats, www.notallergi.se, där han informerar om allt från den senaste forskningen till listor över nötfria näringsställen.
Patrik driver de båda kanalerna helt på ideell basis. Han har konstaterat att det finns ett stort behov av information på olika nivåer i samhället.
– Jag får en del samtal från företagare som vill ha information om hur de ska agera för att hjälpa allergiker och hur de kan göra sina lokaler nötfria.

Alexandra lider av nötallergi

Alexandra har levt med sin nötallergi i stort sett hela sitt liv. Hennes besvär började när hon var i fyraårsåldern, men då visste ingen vad hon led av.
– Varje helg var det samma sak, jag fick svårt att andas och min mamma fick ta med mig till akuten, berättar hon.
Efter en lång rad tester fick Alexandra till slut sin diagnos. Det var jordnötsringarna i familjens godisskål som orsakade Alexandras andningsproblem, trots att hon aldrig åt av dem.
Livet som jordnöts- och nötallergiker kräver ständig vaksamhet. Alexandra kan inte shoppa, gå på bio, ta en fika på stan eller gå på kalas utan att ha med sig sina två adrenalinpennor.
– Jag måste alltid vara på min vakt. Plötsligt kan det hända att någon i min närhet börjar knapra på jordnötter eller nötter. Jag kan bli sjuk bara av att vistas i samma rum.
Alexandra är också noga med att läsa alla innehållsförteckningar i detalj. Många typer av produkter, allt från hudvårdsartiklar till läkemedel, kan innehålla jordnötsolja.

Trots att Alexandra har en bekräftad luftburen allergi och därför alltid måste bära med sig två adrenalinpennor, har hon många gånger upplevt att det är svårt att få rätt hjälp inom sjukvården.
Sedan en tid tillbaka finns det dock en astma- och allergiavdelning på hennes lokala vårdcentral.
– Nu har jag en bra vårdcentral, men tidigare har jag många gånger tvingats kämpa för att få tillräckligt med medicin utskriven.
– Det har varit jobbigt att tvingas tjata för att få den hjälp jag har rätt till. Det kan handla om adrenalinpennor med lång hållbarhet eller att få tillräckligt med inflammationsdämpande mediciner.
– Och det irriterar mig att det på akutmottagningarna på vissa sjukhus finns varuautomater med choklad som innehåller nötter och jordnötter. På sjukhus – om någonstans – borde man som allergiker kunna känna sig trygg!

Alexandra och Patrik låter dock inte rädslan för att Alexandra ska få en svår allergichock styra vardagen. Tillsammans arbetar de för att hitta lösningar.
– Tidigare såldes det nötter i lösvikt alldeles vid kassan i vår lokala livsmedelsbutik. Första gången jag var där fick jag rusa ut ur butiken, eftersom jag kände att det började klia i halsen när jag stod i kön, berättar Alexandra.
– Jag pratade med personalen och frågade om de inte kunde flytta nötterna. Det var inga problem och i dag kan jag handla i butiken utan problem.
Alexandra har även gjort en överenskommelse med sin lokala biograf. Med jämna mellanrum ordnas filmvisningar där besökarna redan vid biljettköpet ombeds att inte äta nötter och jordnötter i salongen.
I våras avslutade Alexandra sina studier i medie- och kommunikationsvetenskap på högskolan i Malmö och i dag arbetar hon på stadsteatern i Helsingborg.
Alexandra är glad och tacksam över de kollegor hon har i dag. De tar hänsyn till hennes speciella behov. Men så har det inte alltid varit.
– Det har hänt att jag har blivit mobbad på arbetsplatser på grund av min allergi. Det har bland annat handlat om medarbetare som har velat värna om sin rätt att få äta nötter när och var de vill. Det beteendet slipper jag i dag.

Av Marita Wass Foto: Stefan Lindblom

Facebookgruppen som Patrik Pettersson driver heter Nötallergikernas vänner. Webbplatsen hittar du på adressen notallergi.se

Tänk på allergikerna
• Ät gärna nötter och jordnötter, men gör det inte på offentliga platser – på jobbet, i skolan, på bion eller på allmänna transportmedel.
• Servera mat utan jordnötter och andra nötter när du bjuder till kalas.
• Tvätta händerna när du har ätit jordnötter och andra nötter.

Fem procent av alla barn är allergiska
I dag är omkring fem av hundra barn mellan 4 och 18 år allergiska mot nötter och jordnötter.
Det vanligaste är lindriga reaktioner med klåda i munnen, utslag och magbesvär, nässelutslag, svullnad i läpparna, i halsen och på huden.
Den som har svår nöt- och/eller jordnötsallergi tål inte att andas in luft som innehåller ämnen från jordnötter och nötter.
Symtomen kommer ofta snabbt.

Källa: Vårdguiden 1177.se

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…