Annons

Annons

Algoritm ska visa den bästa tiden att dricka kaffe

Är kaffekoppen på morgonen lika given som att borsta tänderna? Nu har amerikanska militären tagit fram en algoritm som ska visa hur lite koffein du behöver på en dag – och ändå förbli lika pigg av kaffet.

Bild: Shutterstock/IBL

Tänk om du kunde dra ner på kaffet men samtidigt bli piggare? Nu har forskare på Amerikanska armen hittat en modell som kan göra detta möjligt. I studien, som publicerades den 28 maj i Journal of Sleep Research, har forskarna tagit fram en algoritm som, med hänsyn till människors sömnmönster, kan identifiera hur mycket koffein de ska konsumera och när, för att uppnå maximal pigghet.

Läs också: Sömnforskaren: Så räknar du ut din sömncykel

Forskarna fann att genom att använda denna algoritm kunde de förbättra människors prestation på uppgifter som krävde uppmärksamhet med upp till 64 procent – även om människor konsumerar samma totala mängd koffein som de gjorde tidigare. Studien fann också att man kunde följa algoritmens doseringsschema för att minska sin koffeinförbrukning med upp till 65 procent och fortfarande uppnå samma prestationsnivå.

Annons

– Vi utvecklade algoritmer som tillåter oss, på individuell nivå, att bestämma när och hur mycket koffein vi behöver för att uppnå högsta prestanda vid den önskade tiden, säger författaren av studien, Jaques Reifman.

Arbetet är i nuläget utvecklat för militären men i slutändan hoppas Jaques Reifman att fler ska kunna ta del av algoritmen. Han tror till exempel att den kan vara bra för en student som ska skriva ett viktigt prov eller i arbeten som kräver mycket uppmärksamhet.

Källa: Live science
Text: Hanna Carlsson
Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs också:

Mindre tid i sängen kan ge bättre sömn

6 myter om kaffe vi måste sluta tro på nu!

Så vet du om du är beroende av kaffe


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…