Annons

Annons

Allergi kan debutera i vuxen ålder

Vissa allergiframkallande ämnen liknar varandra. Därför får vissa personer korsallergi. Oftast drabbas de känsligaste allergikerna.

korsallergi

Björkpollenallergiker är de som oftast har korsallergier.

LÄS OCKSÅ: Nya korsallergier

Att man blir känslig för frukt och vissa grönsaker i vuxen ålder beror sannolikt på något som kallas korsallergi, säger Hans Grönlund, som är docent i immunologi vid Karolinska Institutet, och har forskat kring allergier i snart trettio år.

Annons

Björkpollenallergiker är de som oftast har korsallergier, omkring sjuttio procent av alla björkpollenallergiker är överkänsliga mot något födoämne. Oftast handlar det om nötter samt frukter som äpple, plommon, persika, nektarin, mandel och kiwi.

Oftast är det de allra känsligaste allergikerna som får korsallergi, men symtomen brukar vara ganska lindriga. Vanliga besvär är att det kliar, sticker och känns svullet på läppar, i mun och svalg. Mer sällsynt är mag­ont, illamående, diarré, kräkningar, eksem, nästäppa, snuva och astma.

Ofta kan man tåla meloner, ananas, vindruvor, bananer och citrusfrukter, liksom en hel del exotiska frukter. Dessutom tål de i regel blåbär och lingon liksom bär från våra vanliga svenska bärbuskar.

De flesta tål också kokt eller konserverad frukt.

– Ofta kan det också gå bra med ett äpple som värmts upp, till exempel i mikrovågsugn, berättar Hans Grönlund.

Blir mildare med åren

Huvudallergenet i björk är känsligt för värme och kyla. Men det finns ett fåtal som är allergiska mot ett annat allergen i äpplen, profilin. För dem hjälper det tyvärr inte att värma eller tillaga äpplen.

Kan björkpollenallergi växa bort eller mildras med åren?
– Ja, när immunsystemet börjar bli äldre och lite skröpligt brukar också allergierna bli mildare!  Men det är å andra sidan inte ovanligt att allergier kan starta i vuxen ålder.  Ett ”sovande” anlag kan triggas i gång. Allergi är en tröskelsjukdom. Ju mer allergen man utsätts för, desto större besvär. I mitten av 1990-talet hade vi ett fruktansvärt björkpollen-år. Då fick många vuxna, som inte haft besvär tidigare, en sådan stor dos pollen, att deras allergi startade

LÄS OCKSÅ: Nya korsallergier


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…