Annons

Annons

Katarina, 41, är allergisk mot getingstick

För Katarina Mølgaard-
Ibsen har sommaren inte bara varit härlig, oron för getingstick har ständigt funnits i bakgrunden. 
Tack vare allergivaccination kan hon nu vara 
utomhus utan rädsla!

Allergisk mot getingstick

Som flerfaldig SM-medaljör i mountainbike var Katarina Mølgaard-Ibsen van vid att ha en stark och
funktionell kropp. Men en tidig höstmorgon på väg på cykel till jobbet fick hon en insekt i ögat. När det stack till i ögonlocket upptäckte hon att det var en geting. Sedan gick det snabbt. Inom loppet av fem minuter svullnade ögat igen och handflatorna började klia. Sedan spred sig klådan över hela kroppen och snart var hela hårbotten täckt av nässelutslag, stora som bulor.
– Det kliade något fruktansvärt. Mina kollegor insåg att det var bråttom och ringde en taxi, säger Katarina.
På akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Malmö fick hon snabbt hjälp. En adrenalinspruta sattes i armen och hon fick flera kortison- och antihistamintabletter som dämpade den allergiska reaktionen och klådan.
– Läkaren sa att jag haft tur men att risken var stor att jag nästa gång kunde få en anafylaktisk chock, vilket är stadiet innan man dör.

Ett stick kan vara livshotande

Katarina bor med sin man Kasper och 9-årige sonen Emil på Dragörkajen i Limhamn med havet som närmaste granne. Hon minns att hon blivit stucken fyra gånger tidigare av getingar. Men utan att hennes kropp visat några tecken på att vara överkänslig mot getingarnas gift.
– Att helt plötsligt drabbas av getingallergi kändes märkligt. Men tydligen är det inte så ovanligt att känsligheten trappas upp för varje getingstick.
Normalt sett är getingstick inget farligt, men överkänsliga kan råka riktigt illa ut. Stick i halsen och ansiktet är särskilt farligt.
Katarina fick en remiss till en allergiundersökning, som visade att hon tillhörde den grupp med allvarlig getingallergi där ett stick kan vara livshotande. Som skydd under getingmånaderna utrustades hon med adrenalinspruta samt kortison och antihistamintabletter. Att injicera adrenalinsprutan på sig själv är inga problem för Katarina, som är sjuksköterska.
– Problemet är att den ska förvaras kallt, och det passar inte med det aktiva liv jag lever. Oftast är jag på landsvägarna långt utanför stan när jag tränar med cykeln.

Flyger in under kläderna

Våren 2011 påbörjade hon en så kallad hyposensibilisering för att bota sin
getingallergi. Året om under fem års tid fick hon ta sprutor med getinggift, i början väldigt låga doser. För Katarina blev
behandlingen extra plågsam.
– Mitt immunförsvar åkte i botten i
början, jag blev förkyld och otroligt trött. För mig tog det två år att komma upp till underhållsdosen och fullgott skydd.
Tankarna har förstås varit många kring olika getingscenarier som skulle kunna inträffa. När Katarina cyklar händer det ofta att getingar fastnar i cykelhjälmen eller flyger in under kläderna.
– Det är klart att jag har funderat på vem som ska plocka upp min cykel om jag måste bli hämtad med ambulans. Eller hur lång tid jag har på mig att försöka lista ut var jag är och hur jag ska bli hittad om jag drabbas av andnöd.
Till slut bestämde hon sig för att släppa rädslan och fortsätta att cykla sina långa träningspass.
– Kanske borde jag vara rädd. Getingarna är ju en potentiell dödsrisk. Men jag har bestämt mig för att fortsätta njuta av träningen. ■

Gadda ihop er 
mot getingarna!

1. Ta bort getingbon i närheten av hemmet.
2. Undvik färggranna kläder. Getingar lockas av klara färger.
3. Gå inte barfota.
4. Undvik parfym och andra starka dofter, som hårsprej, som getingar gillar.
5. Se upp vid måltider utomhus. Getingar dras till matlukt och söta drycker. Ha lock på drickor eller lägg en servett över glaset. Locka gärna bort getingarna från bordet en stund innan ni sätter er genom att lägga något sött, till exempel sylt, på ett fat längre bort.

Annons

När getingen kommer flygande…
… är det bästa du kan göra att hålla dig tyst och stilla. Vifta inte med armarna utan rör dig lugnt bort från getingen, som är lättretad.

Av Margaretha Eldh

Foto: Lars Jansson

Läs också:

Vaccineras mot getingallergi!

Lennart dog nästan av getingsticket

Så gör du om du blir getingstucken


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…