Annons

Annons

Älskade plåtburkar!

Gunilla Ljungnér fyndade sina första plåtburkar redan som barn och sedan dess har samlingen vuxit i både storlek och värde! Titta in på hennes samling.

16
Visa bildspel

/
...
Visa mer

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE ALLA BILDER

Vad samlade du på när du var tio? Kanske filmisar, bokmärken eller luktsuddgummin? Gunilla Ljungnér började att samla på plåtburkar. I dag är Nilla, som hon kallas, 48 år – och till skillnad från de flesta andra av oss har hon kvar hela sin samling.
– Jag älskar fortfarande burkar! säger hon.
Prydligt och överskådligt står de uppradade på hyllorna i föräldrahemmets gillestuga, ungefär som förr i tiden i speceriaffären och hos lanthandlaren.

Annons

Nilla jobbar på Arbetsförmedlingen, och det har säkert bidragit till ett särskilt intresse för företag och deras gamla förpackningar. Kaffemärket Zoégas från Helsingborg är till exempel lokalhistoria med speciell hemkänsla för Nilla som bor en bit norr om staden.

Första burkarna ett riktigt fynd!

Mesta storsamlarperioden hade Nilla under sin tonårstid.
– Jag samlade som intensivast mellan tio och 20 års ålder. På 1970-talet var loppmarknaderna ett eldorado.
Allt tog fart efter en djärv affär 1977.
– Jag var tio år och på semester i Dalarna med mina föräldrar. Vi åkte på en riktig bondauktion, berättar Nilla.
Det var bland annat inventarierna från en lanthandel som skulle säljas. I en auktionslåda låg flera små och stora plåtburkar. Nillas snälla föräldrar gick med på att vänta tills burkarna skulle ropas ut. Men när de äntligen klubbades hamnade de med ett gäng helt andra saker hos en antikhandlare.
– Jag sprang efter honom: ”Snälla, snälla! Kan jag inte få köpa burkarna?” Och eftersom han egentligen var ute efter ett par ljusstakar fick jag köpa dem för 20 kronor
I ett slag hade samlingen vuxit med ett tjugotal antika burkar, bland annat en bokmärkessöt liten holländsk sak från 1800-talet.
– Den är fortfarande min favorit, visar Nilla och håller fram den näpna plåtburken. På alla sidorna finns olika motiv, som en lockande berättelse.

Varje burk har en historia
– Inte så konstigt. Det var ju det här som var marknadsföringen förr i tiden, förklarar Nilla.
Med flera av burkarna finns trevliga minnen. Nilla tar ner en stor burk från hyllan.
– Den här stod i trappan hos min farbror Kjell i flera år. Varje gång jag gick förbi tänkte jag på hur gärna jag ville ha den. Till slut fick jag den i studentpresent!

Efterhand spred det sig bland vänner och bekanta att Nilla samlade på burkar. Grannarna knackade på.
– Det är många som har bidragit till att samlingen blivit så stor, säger Nilla tacksamt. Jag önskar bara att jag hade stoppat en lapp i varje burk om varifrån den kom.
Nu för tiden växer samlingen mycket långsamt.
– Fast… Får jag tag på någon ovanlig Zoégas är jag klart intresserad!

Pris på plåtburkar

Burkar som är lite ovanligare och de med glas brukar vara dyrast men då ska de inte vara rostiga. Annars varierar värdet på burkarna med storlek och skick. De mindre kryddburkarna kan man hitta för mellan 30-80 kronor på nätet, lite dyrare i antikaffärerna om de är lite äldre från början på seklet. Mellanburkarna typ kaffeburkar går på mellan 80-150 kr. De stora kan gå på mellan 200-500 kr, säger Nilla.
Just nu är det också efterfrågan på lite nyare burkar från 1970- och 80-talet, gärna i färggranna mönster. Ett exempel är de randiga Marianneburkarna.
– Men vi som samlar gamla plåtburkar vill nog helst att de ska vara från 1950-talet eller dessförinnan och gärna med lite bokmärkesmotiv. Själv samlar jag enbart på burkar med ett företagsnamn, berättar Nilla.

Av Christine Hansson Foto Miriam Preis

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…