Annons

Annons

Amerikansk butterkaka

Butterkaka

2 stycken:
Om man har en liten ugn som inte rymmer två formar, är det bättre att dela degen och baka en butterkaka åt gången.
1 sats grundvetedeg

3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
1 .2 l vetemjöl special

Annons

1. Värm mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, cirka 1tim.

KANELFYLLNING:
100 g smör, mjukt
4 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 dl russin
1 ägg till pensling
1/2–1 dl pärlsocker
1/2 dl mandel, hyvlad
GLASYR:
1 msk vatten, knappt
1 dl florsocker
Gör degen enligt grundreceptet.
Smörj två formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Dela en sats vetedeg i två bitar och kavla ut.
Vispa ihop, smör, socker, vaniljsocker, kanel och kardemumma och bred över degarna.
Rulla ihop och skär i ca 4 cm breda snäckor. Fördela snäckorna i formarna och låt jäsa övertäckta 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla med lätt vispat ägg och strö över pärlsocker och mandel.
Grädda näst längst ner i ugnen 30–35 minuter. Ta ut formarna och ta bort kanterna. Låt svalna ca 10 minuter.
Blanda ihop glasyren och ringla över kakorna.

Av: Elisabeth Johansson

Foto: Ulf Svensson


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…