Annons

Annons

Anders Bagge: Jag var en gråtande clown

Anders Bagge

Länge dolde Idol-juryns Anders Bagge sin smärta. Han skrev låtar åt världsartister och charmade TV-publiken i ”Idol”. Men bakom fasaden fanns en trasig människa. Till slut bröt Anders ihop. Det blev en vändpunkt.

Annons

En gång för sju år sedan köpte Anders Bagge en sex ton tung grävmaskin. Med den gjorde han ett hål för en stolpe samt några andra, mer oplanerade hål, runtom i trädgården.
– Det var ju idiotiskt. Jag lekte stort barn med grävskopa och hade jättekul i någon vecka. Sedan blev den stående och rostade sönder, berättar Anders.
Det kan låta lite småroligt, det där med grävmaskinen. Det var det inte. För anledningen till att Anders skaffade den och en rad andra rätt dyrbara vuxenleksaker, var att han inte mådde bra.
– Jag hade ångest och försökte dämpa den på olika sätt. Jag köpte saker, drack lite för mycket och försökte hitta nya intressen. Men allt det där var bara tillfälliga nödlösningar som inte ledde någon vart.
I dag är allt annorlunda. Ångesten har släppt sitt strupgrepp och Anders har fått ordning och reda i livet. Allt som inte var viktigt på riktigt har rensats bort.
Det som blev kvar är musiken, kärleken och en Anders som gillar den han ser i spegeln. Men vägen dit har varit lång.
– När min pappa dog 2003 rasade min värld. Jag tyckte ingenting var roligt längre och jag visste inte hur jag skulle göra för att komma vidare. Jag mådde bara dåligt och kröp in i min lilla bubbla.

SÅ NERVÖS ATT HAN KRÄKTES
En tid efter pappa Sven-Olofs bortgång orkade Anders inte jobba. Men ganska snart skrev och producerade han på nytt låtar åt världsartister som Madonna, Céline Dion och Janet Jackson. Fast han höll sig hela tiden borta från rampljuset. Det passade Anders bra – att verka utan att synas.
– Jag hade aldrig gillat att vara i fokus. När jag som ung uppträdde med mitt första band tyckte jag att det var oerhört obehagligt att stå på scenen.
– Det var samma sak när jag höll på med friidrott, jag var så nervös inför varje tävling att jag spydde.
I vuxen ålder drabbades Anders dessutom av panikångest. Den första attacken kom som en blixt från klar himmel på en gata i New York.
– Det högg till i bröstet och jag kunde inte andas, jag trodde att jag skulle dö. Det var fruktansvärt.
I stället för att konfrontera panikångesten, sorgen och rädslorna kröp Anders allt längre in i sin bubbla. Ända fram till 2008.
Det året blev han tillfrågad om han ville sitta med i juryn för TV4-programmet ”Idol”. Tre gånger svarade han nej, bara tanken på att bli offentlig gjorde honom skräckslagen.

PANIKÅNGEST OCH SKILSMÄSSA
Samtidigt insåg han att han behövde en förändring. Så när frågan kom för fjärde gången tog han sats och stack hål på bubblan. Han tackade inte bara ja utan bestämde sig också för att vara öppen med sin panikångest.
– Alla omkring mig sa att jag inte skulle berätta allt om mina problem. Fast jag gjorde precis tvärtom, eftersom jag trodde att det kanske kunde hjälpa någon. Jag ville bli ett språkrör.
”Idol” fungerade som ett slags terapi, men Anders hade fortfarande lätt för att bli stressad och var rädd att panikångesten skulle komma tillbaka.
Han jobbade alldeles för mycket och drömprojektet, producent- och låtskrivarskolan Dreamhill Music Academy, stötte ständigt på nya motgångar.
Privatlivet var dessutom allt annat än harmoniskt. 2009 separerade Anders från dåvarande sambon Petra Ström och 2012 kraschade nästa förhållande, äktenskapet med Sarah Bagge.
– Till slut kände jag att jag inte orkade längre. Jag var en gråtande clown som ser jätteglad ut, men som egentligen mår skit.
– Jag letade och trevade i alla hörn, men hittade inga svar. Jag fick bara mer och mer ångest, tills jag bröt ihop totalt. Kanske var det nödvändigt att slå i botten för att på allvar få skjuts upp mot ytan igen.
Anders förstod att han behövde hjälp. Den kom i form av Peter Carnello, känd tennispappa och entreprenör.
– Jag har känt Peter i 20 år, men 2012 blev han också min livscoach och min manager. Han har hjälpt mig att rensa upp i mitt liv och att faktiskt säga nej ibland. Det har jag haft svårt för tidigare.

SKAPA MUSIK OCH STÖTTA UNGA TALANGER
Av de 27 bolag Anders var inblandad i återstår i dag bara sju. En del människor runt honom har också fått gå. Själv ägnar han sig numera enbart åt sin passion – att skapa musik och att stötta unga låtskrivartalanger.
– Tidigare har jag känt mig så splittrad. Folk brukade säga att jag hade damp, för att jag hade så sjukt mycket energi.
– Det trodde jag egentligen inte själv, men jag ville ändå göra en utredning för att förstå varför jag är som jag är.
Så Anders gick till en psykolog och fick göra en massa tester. Några av de svårare uppgifterna klarade han galant. Andra, enkla grejer som en tredjeklassare skulle ha fixat, förstod han inte alls.
När utredningen var klar fick han svart på vitt att han faktiskt har adhd. Beskedet beskriver han som en lättnad.
– Det var jätteviktigt att få veta. Nu kan jag bearbeta och jobba med det jag behöver. Och jag fattar när jag är för uppvarvad och behöver gå och vila. Jag har lärt mig att läsa mina egna signaler.
Vill du ha barn?
– Jag vet inte, kanske börjar jag bli för gammal. Men man ska aldrig säga aldrig. Kommer det så kommer det!
I någon mening känner sig Anders förresten redan lite som en pappa. Sedan hans dröm om en skola förverkligades i fjol har han tagit 38 elever under sina vingar.
– De är som mina barn allihop, säger han förtjust.

GER ALLT TILL ELEVERNA
En del av utbildningen bedrivs i Örnsköldsvik och den andra delen i den rejält tilltagna studion i Anders villa.
Han lyser upp när röster hörs nerifrån trädgården, det är några elever som tar rast ute i solskenet.
– Mina små sockerstrutar, kom hit och hälsa! tutar Anders faderligt innan han berättar vidare om skolan.
– Jag tänkte att skolan skulle vara ett sätt för mig att ge tillbaka. Utbildningen är betygs- och kostnadsfri och vem som helst kan komma in. Det handlar bara om talangen. Men det var nära att det aldrig blev något, mycket strul på vägen kan man säga.
Anders tystnar, stoppar in en rejäl snus och kisar mot den bleka höstsolen.
– Vet du att jag skulle kunna stoppa in hela kåken och allt jag har i Dreamhill. Jag vill att eleverna ska bli lyckliga när de får sin första guldplatta – då blir jag också lycklig och får en kick. Punkt. Det räcker så för mig.

 

Anders Bagge

Det här är Anders!
Yrke: Musikproducent och låtskrivare
Ålder: 46 år
Familj: Flickvän
Bor: I hus i Färingsö
Aktuell: Som jurymedlem i programmet ”Idol” i TV4

5 snabba med Anders…

Vilken är din favoritmat?
– Jag är svag för svensk husmanskost och lagar gärna mat själv. Fläskkarré blir det en gång i veckan. Och så gör jag mina egna såser. Riktigt bra gräddsås, brunsås och pepparsås gillar jag, det är gott. Med potatis!
Vad gör dig riktigt arg?
– Orättvisor. Jag hatar rasism och när folk beter sig dåligt. Om någon rycker tag i en unge framför mig, då springer jag fram direkt. Eller om någon börjar slåss.
Har du åkt ambulans någon gång?
– Ja, jag sprang in i en glasruta när jag var 12 år. Jag skar upp handleden och då fick jag åka ambulans. Jag skulle gärna göra det igen, det är kul med allt som blinkar och låter!
Vad är ditt bästa husmorstips?
– Man kan ta bort cement med babyservetter. Och så gör jag getingfällor av petflaskor. Fast när getingarna har trillat ner i saften tar jag med flaskan till ett hörn av trädgården och sköljer av dem och släpper ut dem. Jag vill ju inte att getingarna ska dö.
Har du någon favoritmaskin?
– Ja, gräsklipparen på sommaren och snöslungan på vintern. Bara det är något som tar bort saker så är det bra. Och jag vill köra själv, jag blir skitsur om någon annan tar min gräsklippare.

Av Irmi Persson Foto: Ulf Berglund

 

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…