Annons

Annons

Anders Eldeman är Mr Melodikrysset!

I snart 20 år har Anders Eldeman lett Melodikrysset, som fyller 50 i år. Och han hoppas på många år till. – Alla fantastiska människor jag träffar gör mig väldigt rörd, säger han.

 

Anders Eldeman i direktsändning-

Melodikrysset 50 år! Anders Eldeman, 54, älskar att arbeta med Melodikrysset: Jag har väldens bästa jobb!

Det populära radioprogrammet ”Melodikryssets” programledare Anders Eldeman har haft ett gigantiskt intresse för gamla filmer och stenkakor så länge han kan minnas.
Men det har inte alltid varit en merit. Töntigt tyckte klasskompisarna, när Anders växte upp, och hans vurm gjorde honom inte till tjejmagnet direkt.
Men saker och ting ändras med tiden. I dag är Anders intresse hans levebröd, vilket säkert retar en och annan belackare från förr.

Hela mitt liv är nostalgi

Älskar gamla svartvita filmer
Anders och jag har haft kontakt via mejl och telefon flera gånger, för att komma överens om en tid då vi kan pratas vid. Vid ett av dessa tillfällen berättar Anders att hans passion för nostalgi bland annat tar sig uttryck i att han alltid har en film som rullar på TV:n, när han är hemma. Så även nu.
– Hela mitt liv är nostalgi! Jag älskar gamla svartvita filmer.
– Jag har spelat in alla svenska filmer som har visats i TV från 1981 och framåt. ”Kungliga patrasket” av Hasse Ekman är en av mina favoritfilmer och ”Pensionat paradiset” med Thor Modéen så klart.
– Just nu tittar jag på ”Medan porten var stängd”. Även den är regisserad av Hasse Ekman.
Anders specialintresse grundlades som sagt i unga år. Kupletter och revymusik slukade han i samma takt som andra killar bytte fotbollsbilder.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Läs också om Bua-borna som löser Melodikrysset tillsammans!

Kanske inte så konstigt, med tanke på Anders uppväxtmiljö, där möten med kända skådespelare och idoler hörde till vardagen.
Anders växte upp i Hässelby strand, en av Stockholms västra förorter. Som ensambarn var han både bortskämd och lillgammal.
Teaterns magi fick han känna på i unga år. Anders pappa var skådespelaren Ewert Ellman, känd bland annat som Sotis i ”Grodan Boll, Kalle Stropp och deras vänner”.

Fick ofta träffa sina idoler
Även Anders mamma Kate Nilsson närde en dröm om artistlivet. Hon var en duktig sångerska och gick på operettskola i Stockholm, där Ewert undervisade. Det var så de träffades.
Fick ofta träffa sina idoler
Pappa Ewert läste Dagens dikt i radion och kände alla på TV-teatern.
– Pappa tog ofta med mig till sin arbetsplats, berättar Anders. Han kände alla skådespelarna och medverkade själv i en del produktioner.
– Det hände att jag fick sitta med under inspelningarna, med kändisar som Margaretha Krook och Ernst Hugo Järegård. Det var fantastiskt att se dem. Det var magi för mig.
– Och julkalendern ”Teskedgumman” såg jag när de spelade in. Det var 1967, det glömmer jag aldrig.
Familjen åt ofta middag ute på restaurang och då dök det ena kända ansiktet efter det andra upp och hälsade på Anders föräldrar. Lars Ekborg, Åke Grönberg, Edvin Adolphson
Anders drar en suck av välbehag, när han minns känslan av hur det var att få se sina idoler kväll efter kväll.
Med den uppväxten och med så speciella intressen stack Anders ut. Både på gott och ont. I skolan var han inte någon av klassens tuffingar. Han var mer tillbakadragen och beskriver sig själv som en tönt, som ingen tjej ville dejta.
– Jag kunde ingenting om vare sig sport eller bilar. Dessutom älskade jag marionetteater. Då kan man få det tufft. Så mina intressen blev en tillflykt.
Som yngre var Anders väldigt blyg för tjejer, men när han blev äldre bytte han taktik och låtsades vara världsvan.
– Jag spelade självsäker. Och det lyckades. Tjejerna gillade det. Det var inte så farligt när man väl lärde sig hur man skulle göra.
När Anders kom upp i tonåren ville han bli komiker. Han sökte in på Dramatens elevskola, men det blev fiasko och han sågades av juryn.
– Jag berättade för juryn att jag ville bli komiker. ”Här utbildar vi inte taskspelare”, sa de. Det var hemskt. Det var som att få en snyting rakt i ansiktet.
I stället gjorde han lumpen, vid flygvapnet. Han blev kvar efter värnplikten och arbetade administrativt i många år, tills han blev fast anställd.
– Jag trivdes bra, men det var inte riktigt vad jag hade tänkt mig. Samtidigt hade jag börjat arbeta för ett program i Radio Stockholm. ”Seniorpuls” hette det.
– Jag gjorde olika inslag och det var då jag började känna att jag ville satsa på att försöka förena mitt musikintresse med ett jobb.

Skivsamlingen väger 22 ton
Genom åren har Anders samlat på sig mängder med skivor. Radiomannen Lars-Göran Frisk, som bland annat var programledare för ”Skivor från Vetlanda”, testamenterade sin enorma skivsamling till Anders, vid sin död 1999.
Samlingen väger 22 ton och är inhyst i en lokal med betonggolv. En liten del förvarar Anders i sin lägenhet på Östermalm.

Jag har friat en gång, men det blev inget

Apropå hemmet. Anders har varit både sambo och förlovad några gånger.
– Stackars kvinnor, som har fått leva bland alla skivor, säger Anders.
– Jag har faktiskt friat en gång. Men det blev inget. Det hade nog börjat knaka i fogarna redan då.
– Mitt stora intresse och skivsamlingen har säkert stått i vägen för en mer varaktig relation.
1996 tog Anders över som programledare för Melodikrysset i P4.
– Programmet är en succé, som det gäller att förvalta väl.
I år firar Melodikrysset 50 år och Anders älskar sitt jobb. Han trivs med att sätta ihop ett nytt kryss varje vecka och att möta lyssnarna, när programmet sänds live på olika platser i landet.
– Jag möter så mycket vänlighet att jag blir rörd. Det är fantastiskt.
– Människor har ofta med sig pärmar med gamla kryss som de har sparat. Och en del lyssnare har vykort som de har fått av tidigare programledare.
En sommar var det en familj som följde efter Anders och hans team och bodde i husvagn på de ställen som de sände ifrån.
– Jag brukar säga till min chef: ”Det är inte du som har det bästa jobbet, det är jag.” På så sätt är jag fortfarande bortskämd.
En sändningsplats minns Anders särskilt väl.
– Det var Pite Havsbad. Vi kom dit tidigt på morgonen och det var kallt ute.
– Plötsligt hörde jag röster. Det var några tjejer som hade möhippa och de ropade på mig. De frågade om jag ville ha lite varm choklad. Det tackar man ju inte nej till, så jag satte mig en stund hos dem.
Det visade sig att tjejerna hade kommit direkt från en fest, för att vara med vid radiosändningen.
– Chokladen värmde, men jag la märke till att den smakade lite starkt. Tjejerna var väldigt glada och skrattade. Så avslöjade de att det var lika delar Baileys och vodka i chokladen.
– De visste vad de gjorde, de tjejerna. Jag frös i alla fall inte under sändningen!

Anders Eldeman

Det här är Anders
Namn: Anders Eldeman
Yrke: Programledare och skivsamlare
Ålder: 54 år
Familj: Singel. Anders föräldrar är döda och han har inga syskon.
Bor: Trerummare på Östermalm i Stockholm
Aktuell: Anders är programledare för ”Melodikrysset”, som sänds på lördagar, och för ”Da Capo” som sänds på söndagar, båda programmen i P4.

9 snabba med Anders
1. Vilket är ditt tydligaste karaktärsdrag?
– Framför allt att jag är en optimist. Det har hjälpt mig många gånger.
2. Vilken är din bästa sida?
– Att jag är ärlig. Jobbigt ärlig, kan en del säkert tycka, men det vinner man på i längden.
3. Vilken är din sämsta sida?
– Att jag skjuter upp saker. Särskilt tråkiga saker som att boka en tid hos tandläkaren och att deklarera. Jättedumt, men sådan är jag.
4. Vad lyssnar du helst på?
– Underhållningsmusik från 1920- och 30-talen. Där har jag mitt hjärta. Men jag kan även uppskatta klassiska kompositörer som Mozart.
5. Vad vet vi inte om dig?
– Att jag är duktig på att baka. Till jul bakar jag alltid egna kakor. Jag har aldrig köpt en klenät i hela mitt liv, dem friterar jag själv.
6. Vad väljer du, middag hemma eller på restaurang?
– På restaurang! Jag har inte lagat middag hemma på flera år. Jag tycker inte att det är roligt. Jag äter nästan alltid ute, eller också värmer jag någonting i mikrovågsugnen.
7. Tror du på Gud?
– Ja, men inte som en person.
8. Tror du på ett liv efter döden?
– Ja. Jag tror att man lever vidare efter döden. Jag tror att de döda finns någonstans och håller koll på oss som lever kvar här.
9. Vad är viktigast i livet?
– Att ha roligt och att vara snäll. Inte pengar och karriär. Även om pengar underlättar ibland, så betyder det egentligen ingenting.

Läs också om Bua-borna som löser Melodikrysset tillsammans!

 

Av Mathias Pernheim Foto: Ulf Berglund


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…