Annons

Annons

Anders Lundin i stinkande ormgrop

Anders Lundin har rest över hela världen men har Sverige som sitt nya favoritresemål. Han dyker mot sin vilja men skulle gladeligen besöka en ormgrop varje dag under resten av sitt liv. Dessutom är han en av de nya programledarna i "Mitt i naturen".

– Jag fick tvätta kläderna tre gånger innan lukten försvann!

Ander Lundin med kollegorna Joakim Odelberg och Magdalena Forsberg.

Programledartrion Joakim Odelberg, Magdalena Forsberg och Anders Lundin.

Du är ju programledare i ”Mitt i naturen” nu – vad har otippat varit det roligaste hittills?
– Ja nu har jag varit och letat vit älg och vit hackspett som jag hann se i två sekunder. Det roligaste har nästan varit att åka runt i Sverige. Här finns oväntat mycket spännande även i det lilla. Ibland åker man iväg för att göra ett program om jaguarer, men ett program om en liten groda och snokar skulle kunna vara minst lika spännande. Jag och många med mig åker runt i hela världen, men det är lite konstigt att vi inte gör samma sak här hemma i Sverige.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

När kom naturintresset?
– När jag var liten och pappa läste Rekordmagasinet och berättade om häftiga saker därifrån. Det var mycket från Amazonasdjungeln där folk traskade omkring och man kunde nästan känna fukten i luften när pappa berättade. Man fick en känsla av att det faktiskt var på riktigt. När jag blev frilans fick jag en möjlighet att åka till alla de här konstiga, udda och märkliga platserna jag läst om så jag har rest väldigt mycket i andra länder. Nu vill jag istället resa desto mer hemma i Sverige.

Någon häftig naturupplevelse du minns?
– En favorit är Okavangodeltat i Botswana. Det är ett stort träsk vid savannen utan någon synbar turism. Där finns vattenbufflar, krokodiler, lejon, noshörningar, flodhästar och alla möjliga farliga djur. Jag har varit där två gånger och då har jag i princip varit helt själv, inga folk och inga bilar.

Blir du någonsin rädd i en sådan situation?
– Jag blir rädd i efterhand men inte när jag är där mitt i det. Jag har inte haft med barnen dit än, jag vet inte om jag skulle våga.

Vad är för dig det jobbigaste i naturen?
– Det är att åka hemifrån, att lämna familjen. Sedan är jag ju allergisk mot pälsdjur, men vi kommer sällan så nära särskilt länge att det blir ett problem…

Den mest obekväma inspelningssituationen hittills?
– Det kan ju låta jobbigt på pappret. Tre veckor i tält i Gobiöknen. Jag var där och gjorde en egen naturfilm, men när jag väl var där så tyckte jag att tält i Gobiöknen var jättemysigt.

Hur är du själv helst ute i naturen?
– Jag är förvånansvärt dålig på det, faktisk. Jag har alltid trott att jag skulle vara bättre på att komma iväg i vardagen. Vi har ju en sommarstuga i Filipstad med stor tomt och fina paddeleder runt knuten, men det blir mest att jag håller mig runt barnen.

Vilket djur eller situation är du ärligt rädd för?
– Jag dyker mot min vilja. Trots det har jag till och med gjort min egen dykfilm. Det är innan jag ska ned som tankarna kommer, jag är ju rädd för djupet och för hajar. Men när jag väl är nere känns allt annorlunda, det är ju en helt annan värld. Man ser bra liksom svävar i vattnet, det är tyst och lugnt och man letar efter vackra fiskar och koraller. Och när hajen kommer så är den ju så ointresserad av en i alla fall så det känns bara spännande, inte otäckt alls.

Vad skulle du överraska en stugsittare med för naturupplevelse?
– Åh jag vet precis – ett ställe utanför Stockholm där man kan leta snok. Jag fick gå med ett proffs dit, jag lovar det var nog 50 riktigt feta snokar precis där man går. Om man dessutom går med någon som kan sin sak så blir ju upplevelsen ännu bättre. Jag skulle nog lätt kunna gå dit varje dag under resten av mitt liv – det var en fantastisk upplevelse, trots att det luktade riktigt illa – jag tror att jag tvättade kläderna tre gånger innan lukten försvann. Jag ångrar bara att jag inte tog med sonen dit.

 

Säsongsstart ”Mitt i naturen” torsdag 8 oktober kl 20.00, SVT.

Av Erika Svernström Foto: Janne Danielsson/SVT

 

Här kan du läsa mer om Anders programledarkompis Magdalena Forsberg.
Här kan du läsa ett fint reportage om Joakim Odelberg och hans tvillingbror Jesper. 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…