Annons

Annons

Ann-Charlotte och Laila om 60 års vänskap

Anne-Charlotte växte upp i ett trasigt missbrukarhem. I en av grannlägenheterna bodde nio år äldre Laila. Trots den stora åldersskillnaden blev flickorna vänner. Och Laila blev Ann-Charlottes livlina.

dellenborg
I sin nyutgivna memoarbok ”Det kallas för livet” har den pensionerade specialläraren och tvåbarnsmamman Laila Dellenborg, 73, vikt ett kapitel åt en gripande vänskap.
Som tonåring, med en cancersjuk mamma, mötte Laila den nio år yngre Ann-Charlotte Helsing, 64, på Södermalm i Stockholm. Där bodde de båda flickorna med sina föräldrar, i var sin enrumslägenhet.
– Jag minns exakt hur vår vänskap började, berättar Laila.
– Jag mötte Ann-Charlotte när hon kom gående hand i hand med sin pappa, efter att ha varit och åkt skridskor på Liljeholmsviken.
”Hej, får jag komma hem och leka hos dig?”, frågade Ann-Charlotte. En fyraårig lekkamrat var väl inte det Laila önskade sig mest just då. Men hon blev så överraskad att hon sa ”ja”.
En halvtimma senare hörde Laila små tassande steg i trappuppgången. ”Det var som om hon flyttade in i vårt hem den gången, men det visste vi inte då”, skriver Laila i sin bok.

Annons

Trots den stora åldersskillnaden hade flickorna utbyte av varandra.

– Jag lärde känna hela Ann-Charlottes familj, berättar Laila. Föräldrarna var inga elaka människor, men deras omdöme brast i takt med att festandet tilltog.
– När de separerade och en ny man flyttade in hos Ann-Charlottes mamma gick allt överstyr…
Ann-Charlotte förtydligar:
– Min mammas nya man var narkoman och han drog med mamma i det eländet, innan han hängde sig.
– Grov misshandel blev snart en del av vår vardag. Jag skrek högt när mamma fick stryk, men hon uppmanade mig att vara tyst. Hon ville inte att grannarna skulle höra…

Polisen knackade ofta på. De kollade läget och gick igen.

Hos Laila fick Ann-Charlotte hjälp med sina läxor. Om inte Laila var hemma sökte sig Ann-Charlotte till andra, hon hade flera trygghetspunkter, men Lailas hem var alltid förstahandsvalet.
– När Ann-Charlotte fyllde år och ville ha kalas, fick hon ha dem hemma hos mig, berättar Laila.

dellenborg

När Laila var 16 år dog hennes mamma i cancer.
Anne-Charlottes mamma levde men hon klarade inte att ta hand om sina tre barn.
– Vi levde i misär, berättar Ann-Charlotte. Sommaren 1963 fick min lillebror Leif och jag en lillasyster, Carina.
– Hon låg ofta utan blöjor i sin säng, det var kiss och bajs överallt. Jag vet inte hur många gånger jag räddade lilla Carina från kvävningsdöden.
Vid ett tillfälle ringde en granne på hos Laila vid midnatt. Grannen berättade att Ann-Charlotte satt ensam vid Hornstull, sjuk och febrig.
– Jag gick dit och hämtade Ann-Charlotte. Sedan gick jag hem och körde ut alla festprissar ur familjens lägenhet, jag var rasande.
– Slutligen bäddade jag ner Ann-Charlotte i hennes egen säng, berättar Laila.

Bodde i fem olika fosterhem

Till slut ingrep Barnavårdsnämnden. Ann-Charlotte fosterhemsplacerades hos sina farföräldrar i Värmland.
Lillebror Leif, som var sex år och fullt frisk(!), kördes till ett hem för utvecklingsstörda. Minstingen Carina fick ett bra fosterhem och adopterades så småningom.
Laila och Ann-Charlotte tappade kontakten under tre år. Laila bosatte sig i Luleå, där hon tog en lärarexamen och fick sitt första barn.
– En dag fick jag ett brev från Ann-Charlotte, berättar Laila. Hon hade tagit reda på min nya adress och skrev att hon ville ha kontakt. Sedan dess har vi funnits för varandra, i vått som i torrt.
Ann-Charlottes farföräldrar var för gamla för att ha ansvar för en tonårstjej, som oroade sig för sina småsyskon och mådde allmänt dåligt.
Ingen annan klarade heller av att ta det fulla ansvaret. Ann-Charlotte hade fem olika fosterhemsplaceringar och utnyttjades inte bara som billig arbetskraft, utan även sexuellt.
– Jag berättade, men blev inte trodd, säger Ann-Charlotte. Märkligt nog landade jag själv aldrig i prostitution eller missbruk.
– En förklaring kan vara att jag, trots mina föräldrars brister, aldrig behövde tvivla på att de älskade mig. Och så hade jag ett starkt stöd i Laila…

När Ann-Charlotte blev myndig åkte hon till Stockholm för att leta rätt på sin mamma.
– Jag fann henne tillsammans med en läskig gubbe i blodig brynja, i en knarkarkvart på Drottninggatan.
– Mamma vägde 45 kilo, var bara skinn och ben. Jag såg till att hon kom i väg på avvänjning och ordnade sedan en lägenhet åt henne i Kristinehamn i Värmland.
– I dag bor jag själv också i Kristinehamn, där jag med tiden fann ro efter flera år av psykoterapi.
Ann-Charlottes pappa blev bara 43 år. Han blev överkörd av en buss på Strandvägen i Stockholm 1967.
– Min mamma blev aldrig helnykterist, men hon slutade knarka, berättar Ann-Charlotte. När hon var nykter fick hon hjälpa mig med mina barn. Mamma var 59 år när hon somnade in för gott.
Uppmuntrad av Laila, studerade Ann-Charlott som ensamstående tvåbarnsmamma till socionom, terapeut och LSS-handläggare.

dellenborg

– Det har gått bra för både mig, mina syskon och våra barn, säger Ann-Charlotte.
Jul, nyår, påsk och midsommar har Ann-Charlotte och Laila ofta firat ihop. Och när Ann-Charlottes barn var små hade de en överenskommelse: Laila skulle ta hand om Ann-Charlottes barn, om det hände Ann-Charlotte något.
– Mina barn kallade Laila för Mamma 2, berättar Ann-Charlotte.
När Ann-Charlotte fyllde 60 år ordnade hennes barn en överraskningsresa. Den gick till Södermalm i Stockholm där Ann-Charlotte guidade dem i sin barndoms kvarter.
Därifrån skickade Ann-Charlottes dotter Jessica ett sms till Laila, som i dag bor i Lidköping i Västergötland.

”Hej gulliga Laila, skickar en bild från Stockholm. Tack för allt du har gjort för vår mamma. Du betyder så mycket. Varma kramar!”, skrev Jessica.
– När jag fick det började jag gråta, erkänner Laila. Jag har svårt att hålla tårarna tillbaka nu också, när jag berättar om det.
– Jag är så himla glad och stolt över Ann-Charlotte. Hon är en fantastisk förebild!
– Det är du också, Laila, försäkrar Ann-Charlotte. Tack och lov att jag som fyraåring frågade om jag fick leka hos dig!

Av Mats Å Johansson Foto Leif Boström


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…