Annons

Annons

Ann Westin om sin dotter: Camilla är alltid brutalt ärlig

Mamma Ann är vild och revolterande, medan dottern Camilla är klok och strukturerad. Ibland kan de ryka ihop ordentligt…

Humor och glada upptåg har gått i arv.

Komikern Ann Westin var en frihetssökande tonåring som gärna flydde tristessen i hemstaden, som på den tiden var Luleå. Hon liftade till grannorterna och drack mellanöl med kompisarna.

När hon själv blev tonårsmamma förväntade hon sig samma upproriska beteende från dottern Camilla. Hon väntade och väntade, men någon tonårsrevolt kom aldrig.

Annons

– Jag bävade för att Camilla skulle bli lika vild som jag hade varit. Men i stället var hon väldigt ordentlig, en riktig plugghäst, säger Ann.

Dottern Camilla instämmer:

– Ja, ibland när jag satt och läste en bok från skolan kunde mamma komma och säga: ”Sluta plugga nu! Kom så gör vi något annat.” ”Nej, jag måste bli klar med den här boken”, svarade jag avvisande.

I humorshowen Sticka ut & passa in, som de gjorde tillsammans för ett par år sedan, skämtade Ann friskt om sitt intellektuella barn. Så här lät det då, med besvikelse i rösten:

”Min dotter är en plugghäst. Hon har en master i engelsk litteratur. Ja, fy fan. Jag har legat på nätterna och tänkt: Vad gjorde jag för fel? Jag har närt en akademiker vid min barm.”

Denna tvärtom-komik rev ner många skrattsalvor i salongerna.

Hyser beundran

I verkligheten är Ann förstås mäkta stolt över Camillas läshuvud och den gedigna utbildning som dottern skaffat sig. Camilla å sin sida skrattar gott när hennes mamma drar skämt på hennes bekostnad.

Faktum är att Camilla är den första som Ann testar sina stå upp-skämt på.

– Camilla är alltid brutalt ärlig. ”Det där fattar man inte alls!” kan hon säga när jag drar ett nytt skämt. Då måste jag tänka till lite extra.

Men ibland när Ann pratar om något vardagligt i hemmiljö kan Camilla stoppa henne och påpeka att det där som hon nyss sa faktiskt var väldigt roligt.

– Då kan jag använda det när jag kör min stå upp-komik. Mycket av mitt arbetsmaterial har kommit till på det sättet, berättar Ann.

Camilla hyser stor beundran för Anns mod att ensam ställa sig inför en publik och utsätta sig för risken att skämten faller platta till marken och skratten uteblir.
Lyckligtvis händer det ytterst sällan. Det är inte för inte som Ann tre gånger har blivit utnämnd till Sveriges roligaste kvinnliga komiker.

Ann och Camilla i humorshowen Sticka ut & passa in.

Två teaterapor

– Mamma är helt galen och oförutsägbar på scenen, vilket är anledningen till att man tycker så mycket om henne som stå upp-komiker. Trots att jag har hört samma skämt en miljon gånger skrattar jag fortfarande, säger Camilla och tillägger:

– När hon står inför en publik har hon den där busiga blicken som gör att man inte riktigt vet vad som kommer att hända. Helt plötsligt kan hon lägga till en replik som inte ens jag hade förväntat mig, avslöjar hon.

Camilla är Anns enda barn. Ann medger att hon tycker om att skämma bort sin dotter. När Camilla var liten hände det dock att Ann inhandlade leksaker i rent egoistiskt syfte.

– Jag tyckte om att leka med Camilla, men tyvärr var jag inte bra på det. När vi satt tillsammans på golvet återgick jag till barnstadiet och började styra leken.

Camilla, som helst ville leka snälla och stillsamma lekar, tyckte inte alls att det var kul när jag utnämnde en av hennes barbiedockor till ”den onda barbien”, eller började gasta om att pirater var på väg att anfalla …

Camilla föredrog att botanisera i Anns garderob och klä ut sig i sin mammas kläder. Tidigt stod det klart att hon liksom Ann var en teaterapa, och att hon därtill hade ärvt sin pappas, jazzsaxofonisten Stefan Isaks-
sons, musikalitet.

I skolåldern blev det Adolf Fredriks musikklasser varvat med olika teaterroller. 10 år gammal medverkade Camilla 
i en uppsättning av Pippi Långstrump på Oscarsteatern med Pernilla Wahlgren i huvudrollen. Något år senare äntrade hon Dramatens stora scen som björnen Brummelman i Klas klättermus.

Ann har alltid peppat Camilla att satsa på sin stora dröm. Själv fick hon ingen som helst uppbackning hemifrån.

– När jag berättade för mina föräldrar att jag ville bli skådespelare skrattade de bara åt mig och sa: ”Det går inte!” De menade att man inte kunde ha skådespeleri som yrke. Det fick mig att knyta näven i fickan och bestämma mig för att jag minsann skulle visa dem att det gick!

Till slut visade Ann sina föräldrar att hon hade rätt. Efter att i över 20 års tid ha varvat underbetalda teaterjobb i fria grupper med slitiga skift inom sjukvården, vågade Ann som 40-åring ta språnget och bli komiker på heltid.

Camilla, som då var åtta år, minns hur karriärbytet utmynnade i att hon fick en piggare och gladare mamma.

Camilla älskade att klä ut sig och spela teater som barn.

Bor med mamma

För egen del var Camilla länge tveksam till om hon skulle våga satsa helhjärtat på scenyrket.

För att ha något att falla tillbaka på for hon till London och läste engelsk litteratur och drama. Vid sidan av studierna medverkade hon i olika musikaler som sattes upp på universitet, vilket så småningom ledde henne in på Balettakademiens musikallinje.

Då Ann och Camilla år 2015 förberedde den gemensamma showen Sticka ut & passa in blev det uppenbart att de hade diametralt olika arbetsmetoder.

– Mamma är väldigt spontan och gillar att improvisera fram sina nummer. Jag däremot vill ha ett ordentligt manus med nerskrivna repliker. Våra olikheter gör samtidigt att vi kompletterar varandra bra. Mamma kommer på en massa galna 
idéer och jag skriver ner och strukturerar upp dem, förklarar Camilla.

På grund av den kärva bostadsmarknaden i Stockholm har Camilla bott hos Ann under åren som gått sedan hon flyttade från London.

– Fördelen med att bo med mamma är att jag har någon som pysslar om mig, vilket är mysigt och bekvämt. Nackdelen är att det krockar med mitt stora behov av att få vara själv och ha mitt eget utrymme.

– Ja, ibland när jag ska åka iväg några dagar märker jag hur skönt Camilla tycker det är att bli av med mig ett tag, inflikar Ann leende.

– Jag känner mig aldrig störd av Camilla. Vi har roligt ihop, men det är klart att jag förstår att hon vill ha sitt eget krypin.

Hätsk stämning

Ann har bott i samma lägenhet sedan 1986. Enligt Camilla är den 83 kvadratmeter stora trerummaren fylld med på tok för många prylar.

– Eftersom mamma bott i samma lägenhet i över 30 år har hon inte haft någon anledning att gå igenom och slänga saker. Dessutom älskar hon att shoppa nya grejer

– speciellt läppstift, väskor, skor och ringar, berättar Camilla.

– Ja, jag är en belöningsmänniska, erkänner Ann. När jag går in i en taxfree-shop på hemväg från ett jobb kan jag höra en röst inom mig säga att jag är värd ett nytt läppstift. Jag har en hel fiskelåda med läppstift i olika färger hemma.

Ann blir full i skratt vid tanken på hur rollerna har förbytts sedan Camilla blev vuxen.

– När Camilla som barn gick i affärer med mig och visade något som hon ville ha sa jag åt henne att lägga tillbaka det. Nu när jag står i en butik med exempelvis en vas i handen är det Camilla som säger: ”Du ska inte ha den där. Du har redan hundra vaser. Gå tillbaka med den nu.” Då lomar jag slokörat tillbaka och ställer ifrån mig vasen, säger Ann och skrattar.

Ann och Camilla bråkar sällan, men när det väl uppstår en dispyt kan det bli hätsk stämning. Båda två har hett temperament.

– Oftast är källan till bråken att vi är trötta och hungriga. Det kan börja med att vi tjafsar om vem som ska gå och handla och sluta med att vi ryker ihop ordentligt.

– Vissa ämnen undviker vi att diskutera för att inte hamna 
i gräl. Genusfrågor är ett sådant område. Där märks det att vi tillhör olika generationer. Om vi ändå kommer in på genusfrågor brukar det vara jag som får ge mig och Camilla som går vinnande ur striden eftersom hon är mer påläst, säger Ann ödmjukt.

Mor och dotter vid middags­bordet 1992.

Fick hjärnblödning

Allra mest pratar de om livet 
i stort. För Ann var åren runt 30, där Camilla befinner just nu, den tid i livet då hon mådde som sämst, tyngd av prestationskrav och framtidsångest.

– Om jag hade vetat hur allt skulle utveckla sig hade jag varit betydligt coolare i den åldern. När Camilla har ångest inför framtiden och beklagar sig över att hon inte har nått dit hon vill brukar jag lugna henne med att det kommer att lösa sig. Jag tror det är viktigt att ha den känslan för att kunna njuta av sin ungdom, menar Ann.

År 2002 drabbades Ann av sin första hjärnblödning. Sex år senare kom den andra. Camilla, som då studerade i London, åkte direkt från flygplatsen till Karolinska universitetssjukhuset där Ann var inlagd.

– När jag kom in till mamma fick jag känslan av att hon inte kände igen mig. Hon var helt förvirrad. Det var som att träffa en annan person. Min vanliga mamma fanns inte riktigt där när jag såg in i hennes ögon. 
Det var verkligen fruktansvärt, säger Camilla och ryser vid minnet.

Den enda som hade roligt var Ann själv. Senare har hon beskrivit sjukhustiden som att ”ha varit på en fest där alla har varit nyktra utom en själv”. I svåra situationer har skämtlynnet varit hennes vassaste vapen.

– Jag är jättelycklig över att Camilla har ärvt min humor och tajming. Jag hade ju kunnat få en unge utan humor. Usch, vad jobbigt det hade varit!

Att bo hos sin mamma har både för- och nackdelar, menar Camilla.

Det här är 
Ann!

Namn: Ann Westin.
Yrke: Komiker.
Ålder: 62 år.
Familj: Dottern Camilla Isaksson, 29.
Bor: I lägenhet i Vasastan 
i Stockholm.
Aktuell: Med komikerturnén Västkusteffekten tillsammans med Mikael Tornving, Henrik Hjelt, Anna Blomberg, Tobias Persson och Annika Andersson.

Det här är Camilla!

Namn: Camilla Isaksson.

Yrke: Sångerska och kompositör.
Ålder: 29 år.
Familj: Mamma Ann Westin, 62, och pappa Stefan Isaksson, 62.
Bor: I lägenhet i Vasastan 
i Stockholm.
Aktuell: Medverkar på Stefan Isakssons jazzalbum Sharp Island.

Läs också: Caroline af Ugglas: Min mamma har satt mig på en piedestal

Text: Linda Andersson 

Foto: Ulf Berglund, Robert Eldrim 
och privata bilder


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…