Annons

Annons

Anna: Mina magbesvär försvann med ny superenkel metod!

Anna hade levt med svår IBS i många år och prövat allt. Då föreslog dietisten en ny behandling. – Det är helt fantastiskt, jag mår så mycket bättre nu, säger Anna Howard, 42.

Anna Howard blev b ttre i sin IBS av hypnos.
Anna Howard, 42, är en av de patienter som har deltagit i en studie av IBS-behandling som utförts vid mag-tarmlaboratoriet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Före behandlingen var hon tveksam till om den verkligen skulle fungera. Hon hade levt med svår IBS i många år och provat det mesta utan att få lindring.
– Det är helt fantastiskt, jag mår så mycket bättre nu. Magen gör inte alls lika ont längre, den känns inte lika uppblåst och spänd och det är mycket lättare att gå på toa.

Annons

Förut påverkade Annas IBS-besvär hela hennes liv till det sämre. Hon led av svår förstoppning, magen var spänd som en ballong och hon upplevde det som pinsamt att det ofta kom ljud ifrån magen, som bullrade och väsnades.
– Jag ville helst inte äta ihop med andra, för det kändes så jobbigt.

Ville inte gå på toaletten

Hon lät också bli att gå på toa på jobbet, eftersom besöken där ofta tog mycket lång tid och hon behövde lugn och ro för att kunna tömma tarmen. Maten blev ett stort problem och under lång tid åt hon alldeles för lite, eftersom hon var så rädd att äta något som skulle göra magproblemen värre.
– Man kan faktiskt säga att jag fick som en ätstörning av min IBS.
Behandlingen som gick ut på djup avslappning under hypnos har hjälpt henne mycket mer än hon vågade hoppas.

Det var Annas dietist som föreslog att hon skulle anmäla sig till studien.
Anna beskriver hur varje behandling inleddes med att hon fick sätta sig bekvämt tillrätta och andas sakta och lugnt. Terapeuten frågade om hon var redo, och hjälpte sedan Anna att slappna av i hela kroppen genom att med ord beskriva hur kroppsdel efter kroppsdel blev mjuk och tung. Terapeuten räknade neråt från tjugo, och långt innan hon hunnit till noll befann sig Anna i ett tillstånd av djup avslappning.
– Det var jätteskönt. Jag blev så avslappnad av att lyssna på terapeutens lugna röst.

Anna fick lära sig att fantisera kring inre bilder som gjorde både henne och magen lugn, t ex en bild av en vacker sjö djupt inne i skogen. Hon kallar det för sina ”må-bra-bilder”, som hon fortfarande tar fram inom sig om hon börjar bli rädd att magen ska krångla.
– Efter varje behandling var jag jättepigg och fylld av energi. Och bäst av allt – magen mådde så mycket bättre!
Idag fortsätter Anna att träna djup avslappning och lugnande inre bilder på egen hand. Nu klarar hon att äta fyra regelbundna måltider dagligen och kan åka och fika med goda vänner efter jobbet, i stället för att som tidigare skynda hem för att gå på toa. De störande ljuden från magen är också nästan helt borta.
– För mig har det hjälpt otroligt mycket. Den här behandlingen är så bra att jag tycker att alla med IBS borde få chansen att pröva!

Av Katarina Rehn Foto Anna Edlund

Läs mer:
Jag har haft ont i magen i 20 år!

Min mage blev lugn med mandelmjölk

Låt magen bestämma din diet

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…