Annons

Annons

Anne Lundberg: Jag njuter av att bli äldre!

Anne Lundberg ska leta efter målartalanger i nya SVT-programmet "Konstnärsdrömmen". Hon gottar sig lika mycket åt att ha fyllt 50 år eftersom det är insidan som räknas – och den kan bara bli bättre.

Anne Lundberg

Konstnärsdrömmen i SVT 1, onsdagar, kl. 21.00

Ett gott skäl är att hon rensar huvudet. Framför allt när Anne Lundberg springer invanda rundor och vet var hon ska sätta fötterna. Nya tankar, känslor och perspektiv. Hon kan längta till nästa gång hon får hoppa i träningskläderna.
I maj sprang hon Göteborgsvarvet (21 kilometer) och nyss deltog hon i New York Marathon (42 kilometer).
– Löpning är så härligt stärkande inte minst för det mentala. Dessutom är det ett sätt att umgås. Vissa träffas över en kaffe och bakelse. Jag och mina kompisar springer i skogen och pratar om det vi känner för.

Annons

Men visst handlar motionsturerna även om allmänhälsan. Att stressa ner, i stället ge sig själv något stärkande.
– Själen har fått en kropp och den ska man vara rädd om. Och jag är en springare som tycker det är roligt att sätta upp olika mål. Det gör det enklare om det är regn och rusk, säger Anne Lundberg inte långt efter ytterligare en stund i löparskorna:
– Morgonen blev härlig. Sju kilometer när solen gick upp. Fantastiskt! Nu vet jag att jag får en glad och bra dag. En del tror att man blir trött av att träna. Men det alstrar ju energi så att man blir pigg.

Katterna Glenns och Millas närvaro uppskattas också. Anne är genuin djurvän och var en riktig hästtjej som ung. Hon hade aldrig någon egen, men red många andra hästar.
– Jag rider fortfarande då och då, när möjligheten dyker upp. Jag kommer nog att rida mer regelbundet längre fram. Jag är fortfarande en hästtjej, men just nu har jag inte tillräckligt med tid, säger den populära TV-programledaren.
– Och eftersom jag reser så mycket i jobbet är det svårt att ha andra djur än katter. De har kattlucka och kommer och går som de vill.

Konstnärsdrömmar

Fascineras av alla hobbymålare i Sverige

För tillfället är Anne Lundberg aktuell med det nya SVT-programmet ”Konstnärsdrömmen”, där amatörmålare tävlar om ett exklusivt förstapris – en egen utställning på Waldemars Udde på Djurgården i Stockholm och tillfälle till att kanske bli ett namn. Intresset för att delta var stort, omkring 3 000 ansökningar kom in.
– Det finns otroligt många svenska hobbymålare. Man kan nästan säga att det är en liten folkrörelse. Nu ger vi chansen till några av alla de som alltid har fått höra hur duktiga de är på att måla, men aldrig fått riktig möjlighet att göra någonting av det eftersom livet tagit andra vägar, säger Anne.

Hon är extra entusiastisk över att TV-publiken verkligen kan delta:
– Alla kan döma efter egen smak – till skillnad mot ”Idol” och andra talangtävlingar där det kan vara svårt att höra vad som är bra eller inte musikaliskt. Eller ”Sveriges Mästerkock” där man ju inte får smaka på någonting själv.
I ”Konstnärsdrömmen” har konstnären Ernst Billgren, en av domarna, också en liten målarskola om olika stilar och motiv. Hur målar man perspektiv? Vad måste man tänka på så att ljuset kommer från samma håll? Många hobbymålare kommer att få många svar.

Anne kommer själv inte att ställa fram staffli och penslar – hon skulle nog bara göra en tavla, om man säger så.
– Jag har ingen talang alls för konst. Sjunga och dansa kan jag inte heller. Men jag är förtjust i konst. Tidigare gick jag på utställningar och köpte en del. Mitt konstintresse kommer dels för att Klas, pappan till mina barn, är konstnär men också för att jag fått se och lära mig så mycket i ”Antikrundan”.

Älskar alla nördiga experter

”Antikrundan” ja. I 17 år har Anne Lundberg varit programledare för SVT-långköraren där svenska folket får veta historien bakom och värdet på sina gamla saker. Eftersom Anne brinner för folkbildning och konsumentupplysning tröttnar hon aldrig på det kontinuerliga inslaget i agendan.
– I ”Antikrundan” är det så mycket lust och glädje hos de som vill undersöka något de har hittat på vinden eller i källaren. Och så dessa underbart nördiga och duktiga experter. Varje gång är det som att lära sig en bit kulturhistoria, säger

LÄS OCKSÅ: Antikrundan bakom kulisserna

Anne som även för egen del uppskattar speciella föremål:
– Men jag har aldrig haft någon annan aspekt än att jag köper det jag gillar och tycker passar. Tidigare sprang jag en del på loppisar, men nu känner jag att det börjar bli fullt i huset.
Anne bor kvar i samma del av Skåne där hon växte upp. Som offentlig person är det bekvämt. Alla känner alla i trakten, och ingen är märkvärdigare än någon annan. Inte ens en sällsynt populär TV-programledare.
– Jag funderar faktiskt aldrig på hur jag uppfattas. Jag är bara den öppna, personliga och nyfikna person jag alltid är även i TV. Som Oscar Wilde sa: ”Man kan inte vara någon annan än den man är, alla andra är ju upptagna.” Och när folk pratar med mig får jag både ris och ros, men de flesta är positiva. Fast de samtalar hellre om programmen än om mig.

Sin öppenhet till trots; skulle någon fråga hur det är med kärleken blir det inget svar. Den saken vill Anne inte torgföra. Locket är på även när det gäller hennes pappa, som för många år sedan blev alkoholist och dog alldeles för tidigt. Varför skulle hon prata brett om sitt hjärtas starkaste känslor? Eller behöva ta upp en sorg som inte längre är en klump i magen eftersom vardagen har gått vidare?

Valde yrke efter sitt samhällsintresse

Däremot lägger Anne gärna ut orden om hur underbart det är att ha fyllt 50 år.
– Det är rolig, ljuvligt och helt fantastiskt! Man blir coolare och klokare med åren, mindre orolig och tryggare i sig själv. Jag har inga problem med att bli äldre eftersom det är insidan som räknas. Och den kan bara bli bättre. För mig är livet en ständig utveckling, säger hon med påtaglig livslust.
Tidigare i höst sändes en ny säsong av ”Landgång” där Anne Lundberg varit på exotiska platser världen runt och lärt sig matlagning under säregna förhållanden.
– Den här gången spelade maten en lite mindre roll, det var mer fokus på de udda äventyren. Men jag tycker om att laga middagar och äta med goda vänner. Jag brukar köpa lamm av en granne och gillar mat med mycket smak och färg. Libanesiskt, thai, italienskt, grekiskt – sådan mat är god.

Innan blev ett välkänt ansikte i den populärkulturella TV-världen arbetade hon som granskande nyhetsjournalist. Hon är noga med att emellanåt fortfarande göra mer allvarliga insatser. Ett par exempel är TV-serierna ”Himlen kan vänta” (om unga människor med dödlig sjukdom) och ”En andra chans” (om unga som överlevt svåra olyckor).
– Mitt samhällsintresse var anledningen till att jag blev journalist. Därför brukar jag i jobbet alltid se till att på något sätt delta i Almedalen varje år och när det är riksdagsval. Jag tror på en god värld och vi måste alla förstå att vi inte har det bättre än den som har det sämst, säger Anne. Hennes breda allmänkunskap ledde till seger i ”På spåret” 2008 tillsamman med komikerna Johan Wester.
– Jag är väldigt vetgirig och älskar att lära mig nytt. Jag tycker att det är varje människas skyldighet att lämna den här världen så klok och erfaren som möjligt.

Av Hasse Gänger
Foto Ola Kjelbye/SVT

LÄS OCKSÅ: Claes Elfsberg: Vi drömde om de barn vi aldrig fick

Konstnärsdrömmen i SVT 1, onsdagar, kl. 21.00


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…