Annons

Annons

Anneli rasade 17 kilo med 5:2

Anneli Tzannes har g tt ner i vikt med 5:2
Pulver, tabletter och olika dieter. Anneli Tzannes hade provat allt när hon fick höra om 5:2 metoden. Fram till idag har hon tappat 17 kilo.
Övervikten kom smygandes och två graviditeter senare så hade Anneli lagt på sig 20 kilo för mycket.
– Det var dags att göra något åt det. Eftersom barnen idag är arton och tjugo år gamla så kan jag inte heller skylla på graviditeterna längre, säger hon och skrattar.
Hon körde igång med 5:2 metoden. På sina 2-dagar drack hon kaffe och vatten hela dagen ända fram till middagen då hon åt sina femhundra kalorier. En variant som inte fungerade, märkte hon rätt snabbt.
– Jag blev helt vidrig i humöret, sur och gnällig. Då förstod jag att jag var tvungen att fördela maten bättre. Idag äter jag både frukost, lunch och middag och då gick det mycket bättre, säger hon.
Och de tre första veckorna så tappade hon mycket, två-tre kilon i veckan, sedan planade det ut men fortfarande så tappade hon ett halvt till ett kilo i veckan. Hon började i april förra året och till jul hade hon tappat sjutton kilo. Och det har hon hållit sedan dess.
– I början var jag vansinnigt hungrig på fastedagarna men det gick bättre och bättre. Jag kom också på att det var bättre att fasta de dagar jag jobbade för då fokuserar man på jobbet och kan inte springa i skåpen hemma, som man annars gör så lätt, berättar Annelie.
Hennes son gjorde ett hemmaträningsprogram till henne som hon körde tre gånger i veckan och hon tog familjens hund på långa promenader, så viktminskningen fick extra skjuts av det. I och med att kilona rasade så orkar hon mer och blir smidigare och dessutom fick hon annat kärt besvär.
– Jag fick köpa en helt ny garderob för den gamla var alldeles för stor. Det var dyrt men det var det värt, ler hon.

Annons

SÅ FUNKAR 5:2 metoden:
Siffrorna står för när du äter och när du fastar.

1. Fem dagar i veckan äter du som kvinna 2000 kalorier och män 2400.

2. Två dagar i veckan äter kvinnor bara 500 kalorier och män 600 kalorier.
Du får äta vad du vill fördelat på det antalet kalorier som den dagen föreskriver. Du väljer själv vilka dagar du ska fasta men helst inte två dagar i rad. Att kalla det fasta är lite missvisande eftersom du äter vad du vill för de 500 kalorierna.

3. Forskaren Kerstin Brismar rekommenderar att man väger sig en gång per vecka för att snabbt hålla igen på mat och dryck om man gått upp i vikt.
Om du blir ordentligt hungrig på fastedagarna så kan du försöka hoppa över ett mål och fördela kalorierna på de två andra och fylla upp med vatten, kaffe och te. Alla fungerar olika och du märker vad din kropp behöver under resans gång. Vissa äter bara en stadig frukost, vissa alla tre målen och andra bara frukost och middag.

Av Jessika Devert Foto Gustav Gräll

Du hittar flera goda 5:2-recept här

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…