Annons

Annons

Annette, 48: ”Jag ville inte leva längre”

Annette Moberg drabbades av 
en utmattningsdepression och 
fick en livskris. 
Hon bestämde sig för att sadla om och hjälpa andra som liksom hon tappat håret. 
Nu driver hon en egen salong.

Annette Moberg hjälper i sin salong andra som liksom hon tappat håret.

Det började med en lindrigare form av alopecia – en sjukdom där man tappar håret helt eller fläckvis – och fortsatte med en djup utmattningsdepression, och därefter en allvarligare form av alopecia. Annette Mobergs väg till den egna salongen Nettans hårvård har varit både lång och krokig.
– Men i dag lever jag min dröm, säger hon strålande glad. Jag jobbar heltid i min salong, halva tiden ägnar jag åt traditionell hårvård. Resterande tid jobbar jag med peruker och hjälper främst cancerdrabbade, men också personer som i likhet med mig själv drabbats av alopecia.
Annette, 48, bor i Ljungby tillsammans med maken Anders, 49, och dottern Nora, 19. De båda sönerna Johannes, 25, och Gustav, 23, har lämnat boet, och i den rymliga villan finns också plats för hennes salong. Men att det skulle bli så bra, och att hon skulle bli egen företagare, var inget hon vågade tro i början av 2000-talet då hon brakade ihop.
Jag och min man träffades väldigt tidigt, när jag var 15 år, och jag utbildade mig först till kock. Jag trivdes med jobbet, men när barnen kom ville jag inte ha så obekväma tider, utan sökte mig till industrin.
Där jobbade hon skift, och till en början tyckte hon om att stå vid en maskin. Men hon ställde väldigt höga krav på sig själv. Hon var mamman som gjorde egen puré till barnen, hon bakade och fixade och var den som höll i rodret hemma. Hon ville vara perfekt också på jobbet och kände hur självförtroendet försvann när hon inte var lika snabb vid maskinen som kollegorna.
– Jag mådde sämre och sämre, och gick omkring med en känsla av att jag inte dög.

Behandlingshem

Det ledde till att hon tappade gnistan och började sjukskriva sig ett par tre dagar i stöten. Till slut var det en man på Försäkringskassan som reagerade och fångade upp henne, men då hade hon sjunkit så djupt att hon inte längre kunde koncentrera sig.
– Jag ville inte leva längre, men tack vare mannen på Försäkringskassan fick jag komma till ett behandlingshem, där jag fick hjälp – och även mediciner – för att ta mig ur min djupa depression.
Hon vårdades där i fyra veckor och genomgick samtidigt en ordentlig livskris. När hon blev utskriven bestämde hon sig för att bo för sig själv och lämna villan och familjen. Hon skaffade en liten etta samtidigt som hon och maken tog av sig ringarna, utan att skiljas. Men efter en tid blev ettan för trång och hon fick en större lägenhet, där hon också kunde ta emot barnen.
Hon gick i terapi, både själv och tillsammans med maken, och kunde återgå till jobbet på 25 procent. Och sakta blev hon starkare, både i sig själv och i relationen till sin man. Det slutade med att de sålde den gemensamma villan och att man och barn flyttade in i hennes lägenhet.
– Vi bestämde oss för att fortsätta tillsammans och byggde ett nytt hus för tio år sedan. Det skingrade tankarna, och jag fick utlopp för inneboende kreativitet. Jag älskar mode, skönhet och inredning.
Annette insåg att industrijobbet kanske inte var det optimala för henne. Hon ville skapa, och efter mycket funderande bestämde hon sig för att läsa till frisör och kom in på en utbildning i Växjö. Men hon sa inte upp sig, utan jobbade kvar och körde dubbla skift i kombination med tjänstledighet för att kunna fullfölja studierna.
Hon var färdig frisör och blev anställd på en salong i Ljungby, men vågade ännu inte släppa jobbet på industrin utan arbetade där på 50 procent. Under tiden byggde hon upp en egen kundkrets och skaffade sig erfarenhet. Och när salongen stängde startade hon eget hemma i villan.
– Jag klippte och färgade och höll mig till det, innan min far rådde mig att börja med peruker. Efter att ha gått en utbildning kände jag direkt att det var min grej.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Annette Moberg drabbades av 
en utmattnings
depression och 
fick en livskris. Här med dottern Nora.

Tappade hår under semestern

Främst är det cancerdrabbade som genomgår behandlingar som söker hennes hjälp. Hon får träffa kunderna innan de tappar håret för att välja färg och rätt modell på peruken, och hon har som mest att göra i oktober månad.
– Jag vet inte riktigt varför det är så, men kanske bottnar det i att människor har tid att känna efter på semestern. Sedan söker de hjälp och behandlingarna påbörjas frampå höstkanten.
Det är tungt att få ett cancerbesked, och hon har full förståelse för att dessa kunder inte mår bra. Detsamma gäller för dem som drabbats av hårsjukdomen alopecia, där man tappar håret fläckvis eller helt och hållet.
– Jag har själv alopecia och har haft en kal fläck sedan jag var barn. Sjukdomen beror på att immunförsvaret är attackerat, och den kan också utlösas av stress och hormonella rubbningar.
Vad som orsakade att hon senare tappade ett band av hår under en semesterresa i Thailand för tre år sedan vet hon inte riktigt. Men förmodligen var det en kombination av stress och krånglande hormoner som gjorde att en del av huvudet blev hårlöst.
– Jag blev livrädd och såg framför mig hur jag skulle tappa allt hår på kroppen: på huvudet, samt ögonbryn och ögonfransar. Sedan tänkte jag om. Det var bara hår och ingen dödlig sjukdom.
Men det första hon gjorde när hon kom hem var att kontakta en specialist, som kom med ett lugnande besked. Alopecian kunde stoppas och i dag har håret växt ut. Undantaget då den kala fläcken som hon döljer med löshår. Annette vill hjälpa människor, och får även ta emot män som vill ha en toupé och ibland män som ska byta kön. Alla är lika välkomna, och hon ser alltid till att kunderna får vara själva när de kommer. Det kan vara väldigt känsligt att prova ut en peruk eller toupé, och hon vill att de ska få göra det i lugn och ro.
– Tänk att jag som inte ville leva nu kan hjälpa andra, säger hon eftertänksamt. Numera är jag glad varje dag, men jag hade aldrig klarat det utan min man och nära och kära som hela tiden stöttat mig.

Av Anna Lindau Backlund 

Foto: Jan-Erik Ejenstam

Elin fick utmattningssyndrom: ”Livet på landet 
gjorde mig frisk”

Pernilla Månsson Colt gick in i väggen: ”Jag var som en trasa”

Varför tappar jag hår? Här är 16 saker det kan bero på


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…