Annons

Annons

Annika Lantz fick tre diskbråck på fem år

Radioprofilen Annika Lantz har haft tre diskbråck på fem år. Tack vare sjukgymnastik har hon kommit tillbaka den här gången också. Hon har till och med börjat cykla till jobbet igen.

Journalisten och programledaren Annika Lantz, 48, är en rörlig person. Hon cyklar till jobbet på Sveriges Radio, tränar yoga och har sprungit i flera år. Men förra våren fick hon ont i ryggen. När hon till slut hade så ont att hon åkte in till akuten röntgade de henne och konstaterade ett diskbråck.
– Jag hade ont, men inte på samma sätt som tidigare, så jag trodde att det var ischias eller något sådant. Men det gick tillbaka med hjälp av sjukgymnastik och värktabletter, berättar hon.
För en tid sedan var Annika på familjesemester i Spanien. Hon hade haft lite ont i ryggen men sista dagen var det så illa att hon knappt kunde resa sig från toaletten.
– Jag lyckades flyga hem och åkte direkt till akuten. ”Diskbuktning”, sa de då. Jag röntgades aldrig, så jag vet inte om det var ett diskbråck redan då. Jag fick värktabletter och gick på sjukgymnastik under en period och det gick tillbaka, berättar hon.

Annons

Vänster ben gav vika

En dag gick hon uppför trappan till övervåningen och skulle borsta tänderna. När hon böjde sig efter tandborsten gav vänster ben vika och en fruktansvärd smärta sköt upp i ryggen.
– Jag kände hur benet och foten domnade bort. Jag blev väldigt rädd, för det är ändå så basalt att kunna gå och nu kunde jag inte det, säger Annika.

Återigen på sjukhuset konstaterades diskbråck och efter den här gången har hon fortfarande känselbortfall i benet, delar av foten och låret. Med hjälp av smärtstillande i ett par veckor efter fallet gav sig den värsta smärtan.
– Det gör ont om jag gör vissa rörelser, men jag promenerar och går på sjukgymnastik igen. Jag har yogat i många år men det får jag vänta med och jag kan inte springa heller, säger hon.

Annika vet egentligen inte varför hon får diskbråck, men har en teori. Kanske har hon belastat fel under många år under yogan.
– När jag fick mitt andra barn låg jag ganska länge under förlossningen med benet i en konstig vinkel och det kändes konstigt efteråt. Kanske kan det ha bidragit också?
Faktum är att det säkert kan vara en kombination av saker, av det liv Annika har levt. Hon berättar att hon i perioder är väldigt stressad och att det sätter sig i ryggen. Men hon är positiv och tar det ändå med ro.
– Jag får ta det lite piano, helt enkelt. Och jag har bytt till en sådan där ”tantcykel” där man sitter mer upprätt, så att jag inte hänger över styret. Och häromdagen cyklade jag till jobbet för första gången på länge. Det var skönt, säger hon.

Av Jessika Devert
Foto Gustav Gräll

LÄS MER:
Yoga bra mot ryggont

Rörelse bästa medicinen


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…