Annons

Annons

Annika Sjöö: Min mage blev lugn med stenålderskost

Let’s Dance-vinnaren Annika Sjöö led i många år av orolig mage. Med paleokost försvann besvären – på bara en vecka.

Annika Sjöö blev av med magproblemen.

Annika Sjöö, 34, blev känd för svenska folket när hon vann tävlingen Let’s Dance med Magnus Samuelsson 2009.
I vår såg vi henne dansa igen i Let´s Dance tioårsjubileums show.
Nu jobbar hon som träningsinstruktör, bloggare och föreläsare inom kost och träning. I slutet av 2014 kom även hennes bok ”Annikas paleokök”.
Annika Sjöö upptäckte paleokosten för tre år sedan och fastnade direkt.
– Jag blev nyfiken på kosten när vi pratade om den på kostrådgivarutbildningen, och började läsa på om ämnet. Det jag kunde se var att alla blev så himla bra i magen av kosten.
Annika hade själv problem med magen. Den blev uppsvälld efter måltider och magkatarrerna kom lite då och då. Hon ville prova paleokosten.
– Problemen försvann på en till två veckor. Jag fick en lugn mage. Det var som en aha-upplevelse för mig, och det har fått mig att fortsätta.
Förutom att magen blev problemfri kände Annika att hon sov bättre, sötsuget försvann, och att hon blev piggare och klarare i huvudet. Som en bonus minskade hon fyra centimeter runt midjan på en månad.
– Många använder paleokosten för att komma i form, säger hon.
Den kallas också stenålderskost och utgår från den kost som människorna åt under den äldre stenåldern som inleddes för 2,5 miljoner år sedan. Människorna jagade, fiskade och letade bär och nötter i naturen. De spannmål, gryn och baljväxter som kom med jordbrukssamhället för 10 000 år sedan får räknas som moderna. De är också bannlysta i paleokosten. Mejeriprodukter ingår inte heller.
– Det svåraste i början var att inte få äta den turkiska yoghurten till frukost, säger Annika och skrattar.
– Men jag älskar att experimentera i köket och nu är det inget jag saknar. Jag gillar att göra bananpannkakor, morotsscones på mandelmjöl, paleogröt eller chiapudding.
Annika tror att många mår bra av att ta bort gluten ur kosten, även om man inte lider av glutenintolerans. Själv åt hon hälsosamt – åt GI-hållet – även innan hon började äta paleokost. Men det var först när gluten och laktos försvann ur kosten som magen blev lugn. Varje gång hon gör avsteg från kosten känner magen av det direkt.
Hur kan en middag se ut för dig?
– Det kan vara lax och ugnsbakad sötpotatis med sallad och en god oljebaserad dressing. Eller en köttbit med rotfrukter.
Hon säger att vissa upplever kosten som väldigt begränsad och svår, men själv fokuserar Annika på allt man får äta.
– Det är egentligen inga konstigheter – fokus är på ren och naturlig mat. Det är otroligt mycket man får äta: frukter, grönsaker, rotfrukter, fågel, fisk, kött, nötter, ägg, bär och kokosmjölk till exempel. Men för många kanske det är svårt att ta bort bröd och pasta.
Sedan Annika började äta paleo för tre år sedan har kosten ökat i popularitet.
– Det har exploderat, och det känns som en bra bekräftelse på det jag tror på. Jag har fått många med mig bland vänner och bekanta, och jag har fått väldigt positiv respons på boken. Många skickar även mail och tackar mig för vad de upplevt med paleokosten.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Av Kajsa Sundin Foto Henrik Brunnsgård


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…