Annons

Annons

Annkarina bryter med surf och mobil: ”Uppfattade mig som beroende”

Konstnären Annkarina Vesterberg i Uppsala tyckte att det digitala livet slukade för mycket tid. Tid som hon vill använda åt sin konst istället. Från och med årsskiftet skippar hon både surf och mejl.

Annkarina i blåsten på Gotland. Nu bryter hon med mobil och dator för att få tid till annat. Bild: Privat

Annkarina Vesterberg är på Gotland när hon ringer upp från mobilen. Nästa år kommer det inte vara lika lätt att få tag i henne. Planen är att 2018 ska bli mobil- och datafritt. Hon har redan börjat trappa ner på det digitala beroendet. Facebook är avslutat och e-postadressen nedsläckt. Instagram, där hon lagt ut många bilder på sitt arbete, är under avveckling. Annkarina kommer att ha kvar en enkel kontanttelefon för att kunna ta emot swish från kunder som vill betala så men går inte att surfa.

#artist#

Ett inlägg delat av AnnKarina Vesterberg (@annkarinavesterberg) Jan 31, 2017 kl. 12:08 PST

Annons

Bestämde sig under skogspromenad

Hon berättar att det fanns en bestämd brytpunkt innan beslutet.

– Jag lämnade mobilen hemma för att gå ut i skogen. Det här var innan en utställning och jag var uppe i varv. Väl därute så märkte jag att min hand liksom letade efter mobilen. Jag hade bara går 50 eller 100 meter hemifrån innan jag fick impulsen, säger Annkarina Vesterberg. Det var precis som att jag inte var där i stunden. Och då uppfattade jag mig som beroende.

Första tavlan efter beslutet om den digitala nedtrappningen. ”För mycket kontor”. Bild: Instagram

Vill inte starta folkrörelse

Hon förklarar att beslutet är helt personligt. Det handlar inte om någon sorts revolt mot ”det stressade informationssamhället” eller att hon vill tillbaka till hur det var förr.

– Jag har inte ambitionen att starta en folkrörelse. Jag är inte emot det här, det är mitt eget val.

Annkarina Vesterberg vill bara ha mer tid i ateljén för att kunna jobba med sin konst.

– Jag gillar inte att vara beroende och det blev mindre och mindre tid till mitt arbete. Jag vill in i ateljén mer.

Innan nätabonnemanget sas upp kunde det hända att Annkarina till exempel tittade på SVT play på kvällarna. Numera finns inte den möjligheten längre.

– Först tänkte jag att ”fan va tråkigt”, sedan satte jag mig och gjorde julkort istället. Klippte och klistrade i tre timmar. När barnbarnet var på besök gick de på bio och såg ”Vaiana”. Och eftersom filmen var så bra så såg de om den dagen efter.

Undersöker det analoga livet

En del av beslutet är av undersökande karaktär. Annkarina vill se hur det funkar att klara sig utan de digitala redskap som vi vant oss vid. Och hon har redan förstått att det till exempel inte är helt lätt att boka resa om man inte har ett mobilnummer att ange. Samtidigt samlar hon på sig brevvänner. Nu sist var det en taxichaufför på Gotland som verkade ha mycket att berätta. Breven får bli en del av en kommande utställning.

Hemsidan med information om hennes konst ligger kvar. Hon räknar med att de gallerier som ställer ut hennes konst annonserar så att informationen går ut. Annkarina Vesterberg nås numera säkrast på hemtelefonen eller per brev. Om hon inte är ute och går i skogen. Uppsala Nya Tidning var först med att berätta om Annkarinas nya analoga liv.

Instagram har varit ett roligt sätt för Annkarina att nå ut med sin konst. Nu väljer hon andra vägar men ställer ut i början av nästa år (6/1-11/1). Bild: Instagram

Text: Henrik Högström

Läs också:

Jag vill kräva mobilvett av barn och vänner

Klart: Skärpt lag mot rattsurf 2018

Så minskar du strålningen från mobilen


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…