Annons

Annons

Antika tomtar

Det har alltid varit populärt att samla på tomtar och de går för ständigt höga priser på antikmarknaden. Många av de äldsta prydnadstomtarna är tyska, men med Jenny Nyströms teckningar fick vi en egen svensk tomte med rart utseende.

tomtargrupp

Riktigt långt tillbaka i tiden fanns det små griniga gårdstomtar. De delade inte alls ut julklappar, utan deras uppgift var att övervaka att allt arbete blev gjort på gårdarna – året om. Gårdstomten var klädd i grå kläder och bodde uppe på logen. Fick han inte gröt och pannkakor försvann han från gården och tog lyckan med sig. Den moderna jultomten med vitt skägg och röd luva är en blandning av den tyska och engelska jultomten.

Annons

Och redan på 1870-talet började Jenny Nyström måla tomten som en liten kortbent gubbe med snälla ögon, långt skägg och röd luva. Hon illustrerade massor av jultidningar och vykort runt förra sekelskiftet och bidrog starkt till att tomten blev så populär. Jenny Nyström målade sinnebilden av en lycklig jul med glada barn, julklappar, snö och tända ljus. Jennys gemytliga tomtar spred sig även till andra länder.

Populära året runt!

I Tyskland var de ursprungliga tomtarna små dvärgar som arbetade med gruvdrift – precis som de sju dvärgarna i sagan om Snövit. Från 1800talets mitt och hundra år framöver ledde Tyskland tomtetillverkningen och många av de gamla prydnadstomtarna som finns här är importerade från Tyskland. Men eftersom märkning oftast saknas är det svårt att exakt bestämma ursprung. De flesta är tillverkade runt mitten av 1900-talet.  1900-talstomtarna i handmålad terrakotta har skägg och röda luvor. Kläderna är i starka nyanser av blått, grönt och rött. Deras utseenden är mänskliga och de håller vanligtvis i något gruvredskap som stege, hacka, spade eller lykta. Dragspel, pipa och kruka är också vanliga tillbehör.

På nätauktioner, i antikbodar och på loppisar märks en ökad efterfrågan på prydnadstomtar. Man kan lätt förstå varför de charmiga tomtarna blivit populära samlarobjekt. De är fina både i grupp och ensamma – och utstrålar trygghet, tradition och en härlig julkänsla. Och vem vet – kanske skänker de lycka och vakar över våra hem precis som gårdstomtarna gjorde förr i tiden!

dragspel
Hej tomtegubbar! Musikalisk tomte som spelar dragspel, värde ca 400 kr.

ART1451-030
Tomten med svarta kängor och famnen full av paket är svensktillverkad. Han är dessutom äldst i samlingen och gjord av massiv gips, 1920tal, värde ca 600 kr.

ART1451-029
Ladugårdstomtarna mjölkade, skötte djuren och höll rent. Ljusstake i porslin, märkt med röd importstämpel, ca 1930-tal, värde ca 200 kr.

hugget apple
Förr i tiden hjälpte hustomtarna till i köket – blåste eld i spisen, högg ved och skalade äpplen, värde ca 450 kr.

OBS! Gamla prydnadstomtar av gips bör inte stå utomhus, då blir de förstörda.

Av Cecilia Sandbring Foto Håkan Sandbring

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…