Annons

Annons

Antikrundan bakom kulisserna

Kommer någon med en dyrgrip idag? Det är inte bara de som köar som är förväntansfulla. – Inspelningen av Antikrundan är lite som julafton för oss experter. Ingen vet vad besökarna har med sig, säger konstexperten Andreas Rydén.

Antikrundan 2015

Anne Lundberg i samtal med Ingrid Ifversson. – Antikrundan är det bästa som finns, tycker Ingrid Ifversson.

Trots att inspelningen av Antikrundan börjar först klockan tolv är kön utanför Autoseum i Simrishamn ovanligt lång redan klockan tio. Nyfikna och förväntansfulla skåningar som tagit med sig antikviteter de vill få värderade.

Annons
Antikrundan 2015

Louise Wester har också med sig en persisk urna från sitt föräldrahem. Värde 1000 kr

Louise Wester från Lund har med sig skärvorna av en gammal vas som hennes farföräldrar köpte i Paris på 1920-talet.
– Pappa råkade som barn ha sönder vasen som farmor och farfar använt att förvara paraplyer i. Skärvorna har han sparat i drygt 50 år och när han dog för ett och ett halvt år sedan så vågade vi helt enkelt inte kasta dem. Tänk om vasen kunde vara värdefull, berättar Louise Wester, som bara några minuter senare fick det lugnande beskedet att resterna saknar värde.

Antikrundan 2015

Johan Holmberg har sin farfarsfars sigillsamling från 1800-talet. Värde 15 000–20 000 kr.

En av dagens överraskningar under inspelningen i Simrishamn är Johan Holmgrens sigillsamling från 1800-talet.
– Min farfars far skrev brev till dåtidens ämbetsmän och bad om sigill och offentliga utsmyckningar som han sedan kunde bevara i sin stora privata samling. Så här långt senare är det fantastisk att se hur många svar han faktiskt fick, säger Johan Holmgren och visar de fyra tunga banden, fullproppade med sigill från både kung och ämbetsmän.

Antikrundan 2015Årets antikrunda lockande ca 4900 besökare på sex olika inspelningsplatser. Flest besökare var det i Uppsala, där över tusen personer köade. Även Varberg och Västerås lockade ovanligt många besökare.
– För några år sedan tyckte vi att besökarna minskade något, men de senaste två åren har vi sett att antalet återigen ökar. Vanligtvis besöker 800-1 000 personer våra olika inspelningsorter och åldrarna varierar stort. En trendspaning är att intresset för äldre prylar går ner i åldrarna och vi märker att många yngre besöker våra inspelningsplatser, i synnerhet när vi spelar in på helgerna, säger Ulrika Midunger, projektledare på SVT.
Experterna tittar på omkring 24 000 föremål under hela rundan. Av dessa väljs totalt 360 föremål ut för inspelning och ungefär hälften, ca 180 stycken blir så bra att de visas i TV.

Matissetavla

Tavlan var värd 20 miljoner.

Värderingsrekord: Det dyraste föremålet på Antikrundan är en tavla som ägs av Härnösands konsthall. Den var med i Antikrundan som spelades in i Sundsvall den 6 september 2013. Konstexperten Claes Moser kunde efter ett intensivt detektivarbete konstatera att det var en äkta Matisse – värd minst 20 miljoner kronor!

Så går det till på inspelningen

Penilla Måmsson Colt
Pernilla Månsson Colt, producent för det populära antikprogrammet, berättar hur en inspelningsdag går till.
”Jag vaknar klockan 06:30 och tar en liten joggingtur förbi inspelningsplatsen innan frukost. Jag hälsar på de tappra besökare som redan ställt sig i kön och som stått där sedan tidig, tidig morgon. Jag blir glad eftersom jag alltid oroar mig för att det inte ska komma några besökare.
Efter frukost åker jag tillbaka till inspelningsplatsen och börjar planera inspelningstiderna för de stora och tunga föremål som vi redan hämtat.
Vid niotiden börjar personalen komma på plats. Det stora teamet inomhus förbereder inspelningen och testar ljus och ljud. De två utomhusteamen flyttar runt sina utrustningar i jakten på dom bästa vinklarna. Programledaren Anne Lundberg spelar in sina påannonser och experten Knut Knutson spelar in amtal med besökare i kön.
Klockan tolv öppnar vi portarna och besökarna strömmar in i lokalen och fram till experternas olika bord. Det tar inte många minuter förrän de första experterna har hittat några guldkorn bland föremålen. Nu börjar deras övertalningskampanj där de ska ”sälja in” föremålet till mig och förklara varför just detta föremål ska väljas ut för inspelning.
Tiden under en inspelningsdag går väldigt snabbt. Plötsligt är klockan sex och de som fortfarande står i kö får hjälp av våra experter med värderingen där och vid sju plockar alla i teamet ihop. Jag försöker komma i säng tidigt eftersom det är tidig uppstigning nästa morgon och fortsatt färd till nästa inspelningsort.”

Av Niklas Kämpargård Foto: Niklas Kämpargård, Carl-Johan Söder, SVT


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…