Annons

Annons

Antikrundans Joakim Bengtsson: ”Jag älskar grisar!”

I antikexperten Joakim Bengtssons julkök råder spänning och förväntan. Maten är en sak naturligtvis. Men lika viktiga är alla roliga och vackra ting som väcker minnen och stämning kring julen.

– Jag älskar grisar! Och till jul har de sin självklara plats. Träbrickan kommer från À la Carte Antik i Stockholm.

När antikhandlaren Joakim Bengtsson växte upp var det alltid hans mormor som stod för jullunchen.

– Sedan var det moster Brita. Och nu är det jag!

Annons

Smaker och dofter, känslan av varmt och kallt kan inte ersättas, bara upprepas.

– Min dagmamma, tant Sigrid, gjorde de absolut godaste
 strassburgarna och den godaste jordgubbssaft du kan tänka dig. Och hade vi läst om honungspannkakor i en bok så skulle vi baka honungspannkakor.

Gilla Året Runt på Facebook

Nu bakar han dem själv till sina gudbarn och för på så sätt förs upplevelserna vidare.

Gammalt julporslin får många samlarhjärtan att slå hårt.

Hummersoppa 
i shotglas

Till jul följer Joakim familjetraditionerna. Men ett stort matintresse betyder inte att han är någon vän av blandade julbord med alla sorters rätter som åker ut och in i kylen.

I stället delar han upp smakerna på flera måltider.

– Vi börjar på lillejulafton. 
Då äter vi skinka, grönkål, rödkål och så farmors brunkål.

Lägg krut på en bra skinka, råder han sedan.

– Ben och fettrand är det viktigaste för mig. Och så senap givetvis.

Klockan tolv på julafton serveras lunchen. Joakim dukar med en härlig julservis från Gustavsberg. Sigvard Bernadottes moderna silverbestick och stora 
julservetter av handvävda linnehanddukar med broderade julmotiv passar fint till. Från ett av de stora köksskåpen väljer han ut en samling udda antika glas på fot.

– Lunchen koncentrerar jag mig på fisk och skaldjur – flera sorters hemlagad sill, Janssons frestelse i miniterriner, en liten shot hummersoppa i ett snapsglas och så löjrom. Lite lyx kan man gott få in!

Gamla slipade glas och brännvinskaraff med handmålad juldekor.

Beryktat samlande

På julaftonskvällen står lutfisken i centrum. Den bärs fram på Alf Wallanders stora fiskfat från Rörstrand. Joakims hand smeker över den blanka ytan.

– Vissa saker kan jag inte låta bli att köpa, bekänner han.

Fatet är ett sådant, inhandlat hos Fåfängan Antik i Göteborg.

Joakim Bengtssons samlande är beryktat, även om han försöker väga upp det hela genom att ge bort en del.

– Det är en sån sjukdom … Jag köper ju nåt varje år.

Inte minst julsaker ingår i ”sjukdomsbilden”.

Joakim suckar:

– Min goda vän Lisen har just hjälpt mig att sortera trettiosex flyttlådor. Jag samlar på en särskild sorts julgranskulor. Till slut köper man nya bara för att man inte hittar de andra.

Passionen för matlagning är välkänd och har också blivit en del av Joakims image.

Nyss ringde kollegan Knut Knutson från Antikrundan och klagade: ”Det är för mycket mat!”

Men, som Joakim svarar:

– Allt kan inte bara vara antikviteter.

Joakim Bengtssons vackra 1700-talshus i Landskrona står högtidspyntat.

Dekorativa degsporrar med svarvade handtag vilar upp sig efter julbaket.

Gustavsbergsservisen 
Jul finns hos Joakim i 
en uppsättning från 1980-
talet. Modellen är gammal och mycket älskad, men tillverkas inte längre.
 Auktionspriser mellan 
200 och 300 kronor per
 del är inte ovanliga.
 Silverbestick av Sigvard Bernadotte för Georg Jensen.

Sötaste nötknäpparen har skogens mesta nötsamlare på toppen.

Läs också: Så får du dina antikviteter värderade

Text: Christine Hansson 
Foto: Miriam Preis

Läs också:

Kritik mot präst – tog med kyrkoföremål för värdering i Antikrundan

Antikrundan bakom kulisserna

Anne Lundberg: Jag njuter av att bli äldre!

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…