Annons

Annons

Äntligen slipper jag attackerna av yrsel!

För tolv år sedan drabbades Barbro av sin första yrselattack, Ménières sjukdom. Sedan dess har hon lidit av svår karusellyrsel. När läkaren föreslog ny medicin förra året tackade hon ja direkt.

barbro-montelius

Barbro Montelius fick pröva en ny medicin mot ménières sjukdom.

För drygt tolv år sedan drabbades Barbro Montelius av sin första Ménièresattack, ett yrselanfall så kraftigt att hon helt enkelt ramlade ihop.
– Jag befann mig då på sjukhuset i samband med ett sjuksköterskebesök och jag minns att det mitt under samtalet plötsligt sa pang, allt snurrade runt och jag kunde inte röra kroppen, jag hade fått en så kallad dropattack, en attack då musklerna plötsligt förlorar sin tonus, men det visste jag inte då, berättar Barbro.

Annons

Eftersom Barbro även lider av Sjögrens Syndrom bedömdes attacken bero på att Barbro inte tålde en medicin som hon tog. Men besvären återkom och Barbro hade tur att träffa en läkare som snabbt kunde ställa diagnosen Ménières.

Symtomen kan variera mellan olika personer med Menieres men fyra typiska symtom är kraftiga anfall av karusellyrsel, tryckkänsla i örat, hörselnedsättning och tinnitus.
– När jag får mina attacker så är det inte bara en fruktansvärd karusellyrsel utan det snurrar överallt, det känns i hela kroppen och jag måste ta mig till sängen så att jag kan lägga mig ner och blunda och ligga absolut stilla. Attacken kan hålla på i flera timmar och så kräks man. När det väl gått över är man så trött att man bara vill vila och sova, berättar Barbro. Ibland kan det ta flera dagar för kroppen att komma igen, berättar Barbro.

Barbro försöker ändå att leva ett aktivt liv med stort engagemang i föreningslivet.
– Även om sjukdomen har begränsat mig på många sätt så har det samtidigt satt fart på mig. Sen är jag väldigt envis och ger mig inte i första taget. Men jag har alltid någon med mig när jag går ut och så har jag färdtjänst, berättar Barbro.

Men sedan en tid tillbaka har Barbro blivit betydligt bättre i sin sjukdom. Genom sin läkare har hon fått prova ett relativt nytt läkemedel Salovum som bygger på svensk forskning och är baserat på ett speciellt äggulepulver.
– Jag har provat andra läkemedel tidigare men utan någon större effekt, attackerna försvann inte och jag kände mig inte bättre. Men sedan jag började med Salovum vid årsskiftet har jag bara haft ett enda anfall och det är förstås helt fantastiskt. Jag kan fortfarande bli lite vinglig och snurrig men trillar inte ihop och blir sängliggande, berättar Barbro och tillägger;
– Det är en oerhörd lättnad och har betytt mycket för mig, avslutar Barbro.

LÄS OCKSÅ: Olika typer av yrsel

Av Anna Horn Foto Gustav Gräll

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…