Annons

Annons

Äntligen slipper jag ryggsmärtan

Efter många år med ryggsmärtor började Monitha bli desperat. Hon ringde runt och fick tag på en sjukgymnast som verkade bra. Efter två års stabiliseringsträning är hon äntligen smärtfri.

Monitha blev fri från sin ryggsmärta

Det började med att Monitha Klingvall Lindgren, 47, födde sitt tredje barn – en guldklimp på över fem kilo.
– Jag bar honom mycket och fick allt ondare i rygg och höfter. Smärtan började stråla ut i benen och jag fick svårare att sova. Många morgnar kom jag inte ens ur sängen utan värktabletter, berättar hon.
En röntgenundersökning visade buktande diskar och hon fick tid hos en sjukgymnast. Monitha fick några övningar, men de hade ingen effekt.
– Om jag hade gett det lite mer tid kanske jag hade blivit bättre men jag var så otålig, säger hon.
Besvären gav inte med sig, så efter något år sökte hon sig till en naprapat. Han behandlade ryggen och det gav lite smärtlindring på kort sikt men inga bestående förbättringar.
Monitha lärde sig att leva med smärtan. Men så en morgon, när hon haft ont i fem år, vaknade hon och kunde inte röra sig. Hon kunde inte prata och hade svårt att andas på grund av smärtan.
– Jag lyckades till slut ruska om min man så att han vaknade och när jag hade fått i mig några smärttabletter kunde jag röra mig igen.

Skickades till akuten

Monitha tog sig till vårdcentralen som skickade henne vidare till akuten. Där gjorde man bedömningen att det förmodligen var diskbråck. Hon blev hemskickad men nöjde sig inte utan krävde en magnetröntgen. När den slutligen genomfördes såg man en fraktur på en av kotorna. En utredning följde för att se om hon led av benskörhet, vilket hon inte gjorde.
– Jag kände att jag inte orkade mer, att jag bara måste bli bra. Så jag satte mig ner och ringde runt till olika sjukgymnaster och hittade till slut en som hade en ledig tid.
– Hon skilde sig från dem jag träffat tidigare. Hon sade att jag måste vara försiktig. Alla rörelser jag gjorde med henne var väldigt små, men kändes helt rätt.

Tränar de inre musklerna

I början träffade Monitha sin sjukgymnast tre gånger i veckan. Hon var då så svag i rygg och nacke att hon inte orkade hålla upp överkroppen och huvudet i alla lägen.
– Vi tränade de inre, stabiliserande musklerna, de som håller uppe ryggraden och kroppen. Det var inte alls som att gå på gym med tunga vikter, utan jag kunde till exempel sitta och göra små magövningar på en pilatesboll. Det räckte.
Det har nu gått tre och ett halvt år. Sjukgymnastiken har med tiden trappats ner och ersatts av hemövningar. Sedan ett och ett halvt år har Monitha varit helt smärtfri, men vet att hon måste fortsätta med övningarna livet ut.
– Det är underbart att kunna leva som vanligt igen. Nu orkar jag mer och klarar av alla hemsysslor. Och det bästa av allt – jag kan busa med barnen!

Annons

Ryggskolan  för dig som vill slippa ha ont i ryggen

Har du besvär med ryggen? Testa den bästa onlinekursen mot ryggsmärta och ryggproblem!

Klicka här för att komma till Ryggskolan!

Du får bland annat:

  1. Sjukgymnastens bästa tips
  2. 32 effektiva och skonsamma övningar för olika ryggproblem
  3. Råd från smärtspecialisten
  4. Tips på effektiva behandlingar och smarta genvägar mot smärta
  5. Möjlighet att skriva ut materialet

Efter kursen kommer du garanterat att känna dig både piggare och friskare!


Monitha blev fri fran sin ryggsmarta

Av Maria Ekström Foto: Gustav Gräll


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…