Annons

Annons

Äppelkaka med toscatäcke

Saftiga mjuk kaka med äpplen och knaprigt toscatäcke på toppen. Kan det bli godare?

Äppelkaka

Äppelkaka

Äppelkaka med toscatäcke

8-10 bitar
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1/2 citron, rivet skal
1/2 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 äpplen
3 msk strösocker
2 msk kanel

Annons

Toscasmet:
50 g smör
75 g mandelspån
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form med  löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Rör smör och socker pösigt. Rör ner ett ägg i taget.
Smaksätt med rivet citronskal.
Tillsätt vattnet, rör om. Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta ner i smeten och rör om.
Skala, kärna ur och skiva äpplena. Blanda socker och kanel och vänd klyftorna i blandningen.
Häll smeten i formen och stick ner klyftorna i smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Förbered under tiden toscasmeten. Smält smöret i en kastrull, vänd ner mandelspån, socker, vetemjöl och mjölk. Värm försiktigt under omrörning. Dra kastrullen från värmen när det börjar tjockna.
Bred smeten över kakan. Grädda kakan ytterligare 10 minuter, placera kakan lite högre upp i ugnen och se till att glasyren får en fin färg. Låt svalna.

Recept Janet Gustavsson
Foto: Erik Karlsson

Prova också:
Mjuk äppelkaka

Glutenfri äppelkaka

Äppelflan

Sockrade kanelbullar med äppelfyllning

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…