Annons

Annons

Är det farligt att värma spenat och persilja på nytt?

Ett gammalt råd är att aldrig värma upp mat med spenat eller persilja igen. Men det är ingen fara – så länge du sköljer grönsakerna ordentligt och kyler maten på rätt sätt, skriver Illustrerad Vetenskap.

Spenat, persilja och andra grönsaker med många blad är populära ingredienser i maten.

Bild: Shutterstock/IBL

Men ett välkänt råd är att bladrika växter inte bör värmas upp på nytt efter att de kylts ner eller frusits. Anledningen är att det lätt kan ha fastnat jordrester som det kan gömma sig bakterier i, skriver Illustrerad Vetenskap.

Annons

Jordbakterier kan i sin tur omvandla kväveföreningen nitrat till nitrit om de kyls ned för långsamt eller förvaras för varmt.

Skölj och kyl ordentligt

I höga doser kan nitrat orsaka ett akut tillstånd där syretransporten i blodet försämras. Detta beror på att nitrit binder sig till kroppens röda blodkroppar och hindrar dem från att transportera syre.

När nitrit väl bildats bryts det inte ner vid uppvärmning. Därför är det viktigt att skölja bladrika växter ordentligt innan de tillagas och kyla mat som ska värmas på nytt direkt.

Om du bara följer de råden är det ingen fara att värma på maten på nytt.

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Socker gör barn överaktiva – myt eller sanning?

14 myter och sanningar om tvätt

Prova läckra: Lax- och spenatgratängen

lax och spenat gratäng

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…