Annons

Annons

Är det farligt för katten att slicka på plast?

Min steriliserade honkatt slickar och gosar med plastpåsar. Kan det vara farligt? Kattexperten Susanne Hellman Holmström ger svar.

Kattbeteende

Katter som tuggar på plast kan ha ett tvångsbeteende. Foto: IBL/Shutterstock

Min steriliserade honkatt på fem år är galen i plastpåsar och all annan mjukplast. Hon slickar och gosar med det. Min fråga är om det är farligt.
Orolig

Detta är en vanlig fråga som kan ha flera olika svar. En del katter väljer ut vissa sorters plast att slicka på eller gosa med. Katten kanske föredrar plasten som morötterna ligger i, plasten runt toalettrullar eller vanliga plastpåsar från matbutiker. Det finns plastsorter som avger en god doft för en katt, och därför slickar de på plasten för att komma åt smaken. Andra plastsorter kan avge en helt annan doft, mer hotfullt, som gör att vissa katter kissar på plastpåsen.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Katter som är för tidigt tagna från sin kattmamma, före 12 veckors ålder, kan ha ett di-beteende kvar som kan triggas av olika dofter. Det finns katter som slickar och tuggar på olika material, vanligast är ylle. Detta beteende kallas pica-beteende, en typ av tvångsbeteende. Plastslickning kan ingå som ett pica-beteende. En felaktig kost kan också trigga detta beteende, så se till att kattmaten håller hög kvalitet.

Det är ofarligt för katten att slicka på plast MEN får den för sig att tugga i sig plasten blir det väldigt farligt. Om man har en ”plastslickare” är det säkrast att plocka undan alla påsar som katten går igång på.

Läs också:

Kattexperten: Hur får vi katten att bli gosigare?

Kan katter känna av döda katter?

Varför skriker katten?


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…