Annons

Annons

Är du introvert, extrovert eller ambivert? Testa dig själv!

Älskar du kickar med andra – men också lugn och ensamhet? Då är du kanske ambivert, med både introverta och extroverta drag.

Skålande personer på fest

”Meningen är att bättre förstå vem man är” säger Björn Hillström, legitimerad psykolog.

Behöver du andras bekräftelse och yttre kickar för att må bra? Då är du förmodligen extrovert, precis som ungefär 65 procent av befolkningen. Den extroverta älskar att prata högt och mycket och är ofta kul och underhållande.

Annons

Om du tvärtom är introvert har du ett stort behov av att reflektera och kan ibland upplevas som lite stel av omgivningen – eftersom du inte är lika stor i gesterna som de extroverta. Men den som verkligen lär känna en introvert person upptäcker ofta roliga sidor som andra inte får se.

På senare år har amerikanska forskare även myntat begreppet ambivert, som ska beskriva hur man är när man är mittemellan introvert och extrovert.

Men vad är det egentligen för mening med att prata om begrepp som extrovert, introvert och ambivert?

– Meningen är att bättre förstå vem man är. När vi får veta om vi är introverta eller extroverta så förstår vi också våra behov bättre, säger Björn Hillström som är legitimerad psykolog, ledarskapsutvecklare och expert på Jungs personlighetstyper.
Det var den tyska psykiatern Carl Gustav Jung som myntade begreppet arketyper, personlighetstyperna där introvert och extrovert ingår.

– Det handlar om hur vi tankar energi, hur vi återhämtar oss. Den extroverta får energi av att vara tillsammans med andra, mingla och planera, och gillar när det händer mycket runtomkring. Den introverta kan vara precis lika social i sällskap med andra, men den huvudsakliga energin fylls på när det är lugnt, när man kan reflektera, förlora sig själv i en intressant uppgift, läsa en bok.

Medan den extroverta mår bäst av fart och fläkt, och kortare pauser däremellan, behöver den introverta längre perioder av stillhet mellan sociala aktiviteter. Den extroverta blir trött, rastlös och lite nere av att vara ensam en hel dag, medan den introverta inte har några som helst problem att fylla tiden, och sällan blir uttråkad av sitt eget sällskap.

Av Anna Carsall
Foto: IBL/Shutterstock

Test: Är du extrovert, introvert eller ambivert?

Se vilka alternativ som stämmer bäst in på dig. De flesta har lite egenskaper av varje men se under vilken personlighetstyp som flest alternativ passar in.

Extrovert

”Jag älskar att vara social”

1. Du får energi av att vara med andra, gärna stora sällskap, fest, kickoff och mingel. Att ta kontakt med nya människor är inget problem, utan bara kul.
2. Du känner dig sällan obekväm i sociala situationer. Du är dig själv helt enkelt.
3. Du är ofta kvar bland de sista på fester och middagar.
4. Du gillar när det händer mycket runtomkring dig, när du har ett fullspäckat schema och många planer.
5. Du blir lätt uttråkad, och har svårt att vara ensam längre stunder, som en hel helg. Du blir trött, rastlös, och ibland nedstämd. Då kan det hjälpa att ringa till någon och prata en stund, eller sitta på ett fullsatt kafé.
6. Du visar öppet att du är jätteglad när något bra hänt. Är du missnöjd eller ledsen visar du det också.
7. Du reflekterar inte så mycket på djupet, utan får energi av att vara med andra. Du älskar socialiserandets konst, VAD man pratar om är inte lika viktigt.
8. Du behöver inga längre stunder för stillhet, det kan räcka att ta en dusch efter jobbet – så är du redo att ge dig iväg på nya aktiviteter.
9. Du semestrar gärna på ställen där det händer mycket och där det finns mycket folk. Du reser gärna tillsammans med andra familjer, eller ett flertal vänner.
10. Du pratar ofta fort, och ibland hinner du inte tänka riktigt klart innan du öppnar munnen. Du kan säga saker du inte riktigt menar.
11. Du har en stor bekantskapskrets.
Källa: Björn Hillström

Introvert

”Jag behöver mycket egentid”

1. Du kan känna dig obekväm i stora sällskap, särskilt om du inte känner så många. Du kan mingla, men det kräver ansträngning. Efter ett tag blir du trött och belamrad av allt kallprat. Du känner dig klar och är redo att gå hem.
2. Du föredrar mindre sällskap, till exempel en middag med några stycken, där man kan prata på en djupare nivå.
3. Du behöver mycket egentid efter en hektisk period socialt. Du känner dig sällan uttråkad.
4. Du är en god lyssnare.
5. Du tänker först och talar sedan. Ibland har andra redan gått vidare till nästa samtalsämne innan du tänkt färdigt. På det sättet kan du ibland känna dig ensam bland andra.
6. Du kan strunta i att svara i telefon, oväntade kontaktförsök stressar. När du laddat mentalt för samtalet ringer du upp. Oväntade besök är obehagligt.
7. Du har lätt för att fokusera på en uppgift, och vill ofta bli expert på något, snarare än generalist. Tystnad är viktigt för dig, för att du ska kunna fokusera.
8. Du semestrar gärna i fjällen eller lugna byar, där du kan tanka energi.
9. Du har en eller ett par nära vänner. Stor bekantskapskrets har du inga behov av.
Källa: Björn Hillström

Ambivert

”Jag anpassar mig efter andra”

1. Du säger gärna vad du tycker, i både små och stora sällskap. Och lyssnar lika gärna på de andras åsikter.
2. Du känner igen dig när du läser om introverta personligheter. Och lika mycket när du läser om extroverta.
3. Du har inga problem att prata om väder och vind, eller ha djupare samtal.
4. Du behöver hålla vissa helger rena från inbokade aktiviteter med andra. Samtidigt blir du rastlös av det, frampå lördagseftermiddagen.
5. Du tänker oftast innan du pratar, utan att missa snabba instick.
6. Du anpassar ditt sätt att vara efter den du är med. Är personen tystlåten blir du mer utåtriktad, pratar den andra på blir du mer tystlåten.
7. Du växlar mellan att inta en observerande roll och att ge dig hän i det som händer.
8. Du tycker om att stå i centrum ibland, och vara mer i bakgrunden ibland.
9. Du har några nära vänner och en relativt stor bekantskapskrets.
Källor: PsychologyToday, BuzzFeed, ScienceDaily

Läs också:

Vilken färg tillhör din personlighet – röd, gul, grön eller blå?

Det finns 16 personlighetstyper – vem är du?

Ny forskning: Personlighetsdragen som förlänger livet


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…