Är UV skadligt för ögonen?

När solstrålarna når fram brukar vi svenskar vända huvudet mot solen, blunda, och bara suga upp ljuset. Eftersom vi inte är bortskämda med fint väder är det ändå förståeligt. Men under dessa glada och varma dagar kan dina ögon ta en rejäl smäll.

Annons från Året Runt shop

Ögonen kan drabbas av grå starr vilket är behandlingsbart, eller åldersfläckar på gula linsen vilket inte är behandlingsbart.

Risken att dina ögon skadas av solljus minskar markant av att bära solglasögon med UV-skydd. Bild: IBL Bildbyrå

Kan solljus skada ögonen?

Eftersom våra ögon inte kan ge samma varningssignaler som huden vid exponering av solljus så missar många att UV-strålningen även kan skada våra ögon.

Till skillnad från många andra celler i kroppen kan inte ögats lins reparera sig själv utan skador är bestående. Därför är det viktigt att skydda både dina egna och dina barns ögon i sommar, inte minst på platser där solljuset reflekteras, exempelvis på vattenytan.

Men du vill inte heller hålla dig inne, eller helt borta från solljuset. Detta beror på att UV-strålarna från solen också stimulerar bildandet av D-vitamin, ett ämne allt fler svenskar har brist av. För att kroppen ska kunna ta upp viktiga ämnen, som fosfor och kalcium, krävs D-vitamin, eller en noggrann kost.

Vanliga solskador i ögonen

Grå starr, eller katarakt, är en sjukdom som innebär att ögats lins blir grumlig av UV-strålarna och att synen försämras. Grå starr kan botas genom en operation, men allra bäst är att förebygga problemen med solglasögon från tidig ålder.

Makuladegeneration, eller åldersförändringar i gula fläcken. På näthinnan finns den så kallade gula fläcken, som kan skadas av exponering av UV-strålning. Själva makuladegenerationen är oftast associerad med åldrande, men kan alltså påskyndas av solljus. Det saknas i dagsläget effektiva behandlingsmetoder mot skadan.

Snöblindhet kan man drabbas av även på sommaren. Det innebär att små sår uppstår på hornhinnan (vilket känns som grus i ögonen) och synen blir nedsatt. Tillståndet är ofarligt och behöver inte behandlas, dock kan det lindra med ögonsalva under tiden.

Välj rätt solglasögon – Tänk på detta

Det finns olika nivåer av skydd mot UV-strålning på solglasögon.

Nivå 0: Här finns nästan inget skydd alls. Tvärtom så lurar det mörka glaset pupillerna att vidgas, och ögonen blir ännu mer mottagliga för UV-strålningen.
Nivå 1: Väldigt lågt skydd.
Nivå 2: Lågt skydd men ska fungera väl till vardags i Sverige.
Nivå 3: Skyddar väl, så pass väl att de kan användas till sjöss och i snö.
Nivå 4: Det bästa skyddet, denna typ av UV-skydd är starkt rekommenderat för välmående ögon.

St. Eriks Ögonsjukhus rekommenderar ett par solglasögon med CE-märkning, då vet du att materialet inte är cancerogent och att glaset skyddar väl mot UV-strålning.

Solens strålar skadar ögonen mer än mat tror, detta beror på att ögonen inte har ett varningssystem såsom huden.

Njut av solen i sommar, men glöm inte att skydda dina ögon mot solens UV-strålar. Bild: IBL Bildbyrå

Polariserande solglasögon är optimalt om du ska vara på platser där solljus reflekteras, exempelvis vid havet. Glaset eliminerar då alla reflexer så att ögonen slipper reagera på dem.

Stora glasögon, gärna böjda på kanterna, som skyddar mot ljusinsläpp från sidorna hjälper också till att eliminera många risker.

Blått glas är aldrig rekommenderat. Många forskare menar att blått glas är värre än inget glas alls, eftersom det blå glaset släpper igenom blått ljus. Det blå ljuset har lägre energi än UV, men är ofta boven bakom vanliga ögonskador, inte minst makuladegeneration.

Skydda ögonen med solglasögon

Från Thorberg kommer sommarens snyggaste, och mest praktiska, solglasögon. De smarta flexigångjärnen innebär att glasögonen passar ditt huvud oavsett huvudform och förhindrar att bågen bryts om du eller ditt barn är lite oförsiktig. Den rundade formen och den matta ytan ger en modern och stilren look.

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Om du vill ha lite större solglasögon, men som ändå inte täcker hela ansiktet, så finns även denna modell från Thorberg i vår shop som blandar klassisk stil med moderna former.

3
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Källor: StrålsäkerhetsmyndighetenSVT, St.Eriks Ögonsjukhus, Zeiss, Lensway

Läs också:

Det har vi i strandväskan


Kommentera

 

 
SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNTLaddar startsidan…