Annons

Annons

Året Runt har rekord i Svenska mästerskap

Under många år ordnade Året Runt SM i allt från dragspel till kaffekokning! Det här var innan TV hade börjat med tävlingar i matlagning, bakning, sömnad, talang, dans… När Året Runts tävlingar skulle avgöras kunde det gå hett till. Lill-Babs var en hårsmån från döden när hon själv var priset i en tävling. Här visar vi glimtar från de omåttligt populära evenemangen.

Året Runt en mästare i mästerskap.

Året Runt en mästare i mästerskap.

Ingen annan tidning har ordnat så många SM som Året Runt. En av tävlingarna höll på att sluta illa, det var SM i kaffekokning 1963.

Skådespelaren Douglas Håge, på den tiden omåttligt populär som figuren Lilla Fridolf, satt i juryn. Det höll på att bli hans sista uppdrag…
”När Håge hade satt i sig drygt 30 koppar kaffe fick han en hjärtattack. Vi måste lägga honom på en soffa och tillkalla läkare”, mindes Sven Broman (1922-1998) som då var chefredaktör.

Annons

En av Året Runts mest älskade tävlingar var SM i matlagning, en tävling som startade på 1950-talet och återkom i många år. 1957 ordnades SM i sömnad. Finalisterna satt på Berns scen och sydde för brinnande livet. 1979 ordnades SM i tekokning. Inför finalen engagerades den engelska drottningens personlige teblandare, Stanley Dishart, som sakkunnig i juryn.

Förutom alla Svenska Mästerskap har Året Runt haft de mest fantastiska tävlingsidéerna. Någon som förekom flitigt i dessa sammanhang var den folkkära artisten Lill-Babs. Ofta satt hon i juryn, men en gång var det Lill-Babs själv som lottades ut. Det var 1960. Den som skrev den bästa dikten på temat ”Nästa år blir vårt bästa år” skulle vinna ett besök av Lill-Babs! Inga-Lisa Gustafsson från Hult utanför Växjö vann. Inför besöket slogs Lill-Babs in i cellofan och ”paketet” knöts till med en rosett. Väl framme i Hult glömdes Lill-Babs kvar i baksätet. När man så småningom kom ihåg den stackars artisten var hon nästan blå i ansiktet!

På 1990-talet ordnades en tävling som fick stor uppmärksamhet. Året Runt bad läsarna skapa Norrlands flagga. Det kom in 900 bidrag. Den vita flaggan med gult kors och blå bård hissades vid en ceremoni i Sollefteå i maj 1992 och betraktas sedan dess som Norrlands officiella flagga.

Några SM som Året Runt ordnat:

SM i bakning
SM i flätor
SM i kaffekokning
SM i dragspel
SM i matlagning
SM i pimpelfiske
SM i stickning
SM i sömnad
SM i virkning
SM i tekokning

Fotnot: Delar av denna artikel publicerades i Året Runt nr 19, 1996, när tidningen fyllde 50 år.

Av Helene Arkhem


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…