Annons

Annons

Året Runt på besök hos Maria Montazami i Hollywood!

Som liten satt Maria och bläddrade i sin mormors veckotidningar. Hon såg bilderna och fascinerades av lyxen och glamouren i Hollywood. ”Dit vill jag!”, tänkte den lilla flickan. Och nu är hon där. Möt Maria Montazami – i hennes hem i Kalifornien.

Hemma hos Maria Montazami

Hemma hos Maria Montazami

Nästa år är det trettio år sedan Maria Westphal, från Västerås, åkte till Los Angeles i Kalifornien för att ha semester och söka lyckan.
Maria, som då var 22 år, åkte till USA med den uttalade tanken att bli rik och få ett bra liv. I dag är Maria 50 år, hon heter sedan länge Montazami i efternamn, och hon har nått sitt mål.
I själva verket handlar det om barndomsdrömmar som har förverkligats, avslöjar Maria, när vi hälsar på i hennes lyxiga hem i Laguna Niguel, någon timmes bilresa söder om Los Angeles.
– När jag var barn brukade jag sitta hos mormor och läsa hennes veckotidningar. Mormor prenumererade på många olika tidningar, en av dem var förresten Året Runt.
– Jag tittade på bilderna och lockades av glamouren kring de rika människorna i Hollywood. ”Så vill jag också ha det när jag blir stor”, tänkte jag.
Som ung och nyanländ i USA arbetade Maria först som au pair och sedan på restaurang. Och det var på en av hennes arbetsplatser som det sa klick mellan Maria och restaurangägaren Kamran Montazami, som ursprungligen kommer från Iran.
Maria och Kamran blev ett par, gifte sig och fick i snabb följd fyra barn.
Kamran bytte så småningom bransch, han gick från restauranger till fastigheter, och blev snabbt framgångsrik. Maria var i många år hemmafru, men har med tiden blivit allt mer av entreprenör.
I Sverige är Maria mest känd för sin mångåriga medverkan i det populära TV3-programmet ”Svenska Hollywoodfruar”. Den första säsongen av programmet sändes hösten 2009 och Maria är den enda av de ursprungliga deltagarna som har varit med i alla de åtta säsonger som hittills har sänts.
Och att Maria är mycket omtyckt i Sverige är ett faktum. Ja, kanske är rent av folklig ett ord som passar på Hollywoodfrun från Västmanland.
– När jag är hemma i Sverige kommer det ofta fram folk som vill prata eller bli fotograferade tillsammans med mig. Det bjuder jag gärna på.

Annons

Maria Montazami

En förklaring till Marias framgångar är hennes sätt att vara. Hon är enkel och okonstlad, lugn och samlad. Samtidigt säger hon, lite skämtsamt, att hon nog har en hel del adhd i sig.
Vad Maria menar är att hon har svårt att sitta still och hon är definitivt ingen 9 till 5-människa. Dagsprogrammet får inte vara för inrutat och helst ska det hända någonting hela tiden.
”Svenska Hollywoodfruar” är inte det enda svenska TV-program vi har sett Maria i. För tre år sedan var hon en av kändisdansarna i TV4-programmet ”Let’s dance”.
Maria tvekade aldrig att ställa upp när hon blev tillfrågad, men frågan är om hon visste vad hon gav sig in i. Flera veckors intensiv träning, tävlingsdans i direktsändning och återkommande resor mellan Sverige och USA tog på krafterna.
Maria gjorde väl ifrån sig. Hon dansade sig fram till en tredjeplats, men hon förstår fortfarande inte varför hon blev så nervös inför själva tävlingsmomentet.
– Men det är klart, det är inte så lätt att göra sitt bästa, samtidigt som man blir kritiskt granskad av en stor TV-publik.
Maria vill samtidigt klargöra att det aldrig var något gruff mellan henne och jurymedlemmen Tony Irving, något som det skrevs en del om i svenska tidningar.
– Tony var enbart trevlig mot mig! slår Maria fast.

Maria med sin dotter Sara, sin assistent Anna, sonen Nicholas och hundarna Copper och Molly

Maria med sin dotter Sara, sin assistent Anna, sonen Nicholas och hundarna Copper och Molly

Mycket av det Maria drömde om, när hon som ung kom till USA, har blivit verklighet. Själv menar hon att hon i grund och botten är en hemmafru, men en mycket upptagen sådan.
För att förenkla vardagen och för att hålla ordning på affärskontakter och mediaförfrågningar, har Maria sedan några år tillbaka en egen executive assistant, det vi på svenska kallar sekreterare eller personlig assistent.
Marias assistent och allt i allo är en ung svenska vid namn Anna Wesselink och vid vårt besök är det Anna som serverar kaffe och hembakad nöt- och banankaka, som naturligtvis serveras på assietter på värdinnans egen servis Moments.
Servisen är ett gott exempel på affärskvinnan Maria Montazamis driftighet. Maria har stått för designen, men servisen tillverkas i och säljs från Sverige.
Presentationen av Marias servis för osökt in samtalet på varumärket Maria Montazami. Ja, det är faktiskt Maria själv som beskriver sig som ett varumärke.
Nu i vår lanserar Maria och hennes två äldsta döttrar, Sara, 25, och Hanna, 22 år, en gemensam klädkollektion under namnet The Montazami Brand.
Om lanseringen blir en framgång, kan märket förhoppningsvis leva ett långt liv på egna meriter och inte vara beroende av att Maria regelbundet syns i media.

När vi fick hem proverna skrek vi av glädje!

Maria och hennes döttrar har tänkt igenom kollektionen noga. De har kommit fram till att den amerikanska modeindustrin är dålig på att ta fram kläder till långa kvinnor. De har därför valt att vända sig till just den gruppen av kvinnor, i ett första skede.
– Både jag och mina döttrar är långa, därför känns det ganska naturligt att The Montazami Brand riktar in sig på den kundgruppen, säger Maria.
Maria har döpt den första kollektionen till ”Vintage LA”, med syftning på Los Angeles.
– Premiärvisningen på Instagram i januari resulterade i mycket stor uppmärksamhet, säger Maria, som också berättar att det är hon och döttrarna som har stått för designen.
Eget porslin, eget vinmärke och egen klädkollektion. Som om det inte vore nog kommer Maria snart också med en egen parfym, även det ett samarbete mellan mor och döttrar.
– Tillsammans med ett svenskt företag tog vi fram tre prover som vi tyckte stämde med vår smak, berättar Maria.
– När vi fick hem proverna skrek vi av glädje! Dofterna var precis i vår smak.
Nu har Maria bott så länge i USA att hon har slagit sig till ro för gott, med man och barn, ”over there”. De fyra barnen är alla amerikanska medborgare, men de reser gärna över till mammas barndomsland emellanåt.
Beträffande Maria och hennes man är det dags att fira 25-årig bröllopsdag i november.
– Både Kamran och jag brukar glömma bort vår bröllopsdag, säger Maria. Men den här gången, när det är jubileum, borde vi väl kunna komma ihåg den!

Av Bengt Carlén Foto: Peter S Linney

LÄS OCKSÅ
Det visste du inte om Maria Montazami!

Hollywoodfrun Gunilla Persson: Min dotter räddade mig från ensamheten

Mia Parnevik: Livscoachen räddade mitt och Jespers äktenskap


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…