Annons

Annons

Året Runts nya bloggare Jennie Everman: ”Köket är ett ständigt kaos”

Trebarnsmamman Jennie Everman Thuresson ställde upp i "Hela Sverige bakar" för att bakning är något av det bästa hon vet. Men hon vill också rädda världen – även om hon vet att det kan uppfattas som lite naivt och Friskis och svettis-hurtigt. "Det är inte fult att vara vuxen och ha roligt. Det är meningen med allt", säger hon.

Jennie Everman Thuresson i familjens kök på Kungsholmen i Stockholm.

Sigge, 10, med kompis stövlar in i köket. De har precis varit på Ica Maxi och handlat. I påsen ligger bland annat passionsfrukter, mango, gelatin och grädde.

– Vi tänkte att vi skulle baka en exotisk moussetårta, säger tioåringarna.

Annons

Det är en vanlig onsdag hemma hos familjen Thuresson på Kungsholmen i Stockholm. Tårtan ska ha ljusa bottnar enligt den så kallade tre lika-metoden.

– Köket är ett ständigt kaos, men som man bäddar får man ligga, säger Jennie Everman Thuresson.

Det händer alltid något i familjens kök. När det inte bakas exotiska moussetårtor rullas det köttbullar eller så står ett bröd på jäsning. I plåtburkar finns alltid hembakade småkakor.

Jennie Everman Thuresson har bakat så länge hon kan minnas. Mormor är hennes största förebild.

– Men det känns ju lite fånigt att säga, men jag känner att den äldre generationen besitter en enorm kunskap kring det hantverk som bakning och matlagning faktiskt är och de tog sig tid i köket och prioriterade måltiden och fikapauser. De var även väldigt måna om att ta till vara på det de hade och var rädda om råvarorna.

Jennie Everman Thuresson med familj.

Jennie Everman Thuresson med familj. Bild: Privat

I köket får hon utlopp för sin kreativitet och kan hitta lugnet även när det är mycket i huvudet.

Läs mer på Jennies blogg: Hylla vardagen!

Hon älskar också recept. Hon hittar dem på nätet, knappar in dem i telefonens anteckningar, hittar dem i receptböcker eller bara klipper eller river ut dem ur tidningar.

– Någonstans har jag en pärm där jag samlar dem, men frågar du min man ligger de precis överallt, säger hon och skrattar.

Hon samlar gärna familjen i köket. De lagar mycket mat tillsammans, och helst ser Jennie att de samlas vid frukostbordet varje morgon.

– Måltiden är viktig.

Egenföretagaren Jennie Everman Thuresson

Jennie Everman Thuresson är uppvuxen i Blekinge. På kylskåpet fanns orden ”Livet är icke, det bygges”. Jennie tror att klistermärket kom från Hälsofrämjandet eftersom hennes mamma var en riktig hälsokostmänniska.

– De där orden är helt signifikanta för mig varenda dag. Det är lätt att vara ett offer för omständigheterna, men det är upp till mig. Vi har olika förutsättningar och bagage, men det är upp till mig.

Hon beskriver sig som en ganska orolig, driven och äventyrlig själ. Efter första året i gymnasiet fick hon, med sina föräldrars hjälp, chansen att vara utbytesstudent i USA.

– Jag har alltid haft ett driv inom mig. Jag tycker om att utmana mig själv och kasta mig ut. På det sättet är jag ganska orädd, säger hon.

Hon fortsatte studera utomlands, främst språk och litteratur. Någonstans längs vägen föddes idén om att bli lärare. I stället hamnade hon på bank. Hon trivdes bra, men kände samtidigt en tomhetskänsla. Hon ville göra något mer och utbildade sig till folkhälsovetare.

I dag driver Jennie Everman Thuresson eget företag sedan ett par år tillbaka.

– Det låter ju naivt, men jag tror på riktigt att om människor mår så bra som möjligt så ska vi kunna rädda världen. Att människor och planeten behöver samma sak för att må bra. Vi tar mängder med små beslut varje dag som tillsammans blir de stora besluten.

Miljö- och hållbarhetstänket är viktigt för henne, och det tankesättet tar hon även med sig in i köket. Tekakorna hon bakade i går kan bli vitlöksbröd till dagens middag.

Hela Sverige bakar 2017

Men när Jennie Everman Thuresson fick frågan om hon ville vara med i ”Hela Sverige bakar” 2017 var det verkligen att ta steget ut i det okända.

– Jag kände mig som en ganska vanlig, halvtråkig trött trebarnsmamma. Men det var helt fantastiskt. Det är bland det roligaste och svåraste som jag har gjort.

Deltagarna i TV4-programmet Hela Sverige bakar 2017.

Deltagarna i TV4-programmet ”Hela Sverige bakar” 2017. Bild: Linus Hallsenius/TV4

Hon upplevde en nivå av prestationsångest hon aldrig tidigare varit i närheten av. Under domarna Johan Sörbergs och Birgitta Rasmussons vakande öga kunde plötsligt de enklaste sakerna gå fel.

– Det är inte en så kreativ miljö. Det är konstigt att man inte bara bröt ihop, började gråta och gick hem. Men man biter ihop och det var häftigt.

Programmet gav henne även vänner för livet. Andra baknördar som förstår tjusningen med att vara vaken halva natten för den perfekta sockerbullen eller fyllningen till en tårta. De hörs fortfarande av, vissa mer än andra.

– Var och en av deltagarna har en stor plats i mitt hjärta. Vissa av dem pratar jag med nästan varje dag, säger Jennie Everman Thuresson.

Jennie Everman Thuresson i Hela Sverige bakar 2017.

Jennie Everman Thuresson. Bild: Linus Hallsenius/TV4

I programmet valde hon, efter noga övervägande, att berätta familjens största sorg. För tre år sedan förlorade familjen Thuresson dottern Saga, 36 veckor in i graviditet.

– På en halv sekund blir ens liv till allas mardröm.

I efterhand kommer Jennie Everman Thuresson ihåg hur hon hade en känsla av att något var fel som hon aldrig upplevt under sina tidigare graviditeter. Men oron fick aldrig fäste på allvar och hon slog den ifrån sig.

Saga var också en av anledningarna till att hon överhuvudtaget tackade ja till ”Hela Sverige bakar”. Trots svärtan och den avgrundslösa sorgen vann tacksamheten och glädjen. Efter att ha suttit med döden vid köksbordet måste livet gå vidare. Det är ett val man kan göra. Det är inte enkelt, men det går.

– Visst kan jag låta så där härligt käckt och enkelt, men det är ett val jag gör. Det finns också en stor sorg bakom. Det är som att det är enklare att känna glädje när jag känt riktigt djup sorg.

Hållbar livsstil och balans

Jennie Everman Thuresson måste tro att det finns en mening med allt. Hon känner inget behov av att prata om sin egen sorg, den pratar hon om med de närmaste, men hon vill hitta en form att prata om ämnet.

– Missfall känner man till och att vissa förlossningar kan vara dramatiska, men att det här kunde hända hade jag inte koll på. Varje år dör över 400 barn på det här sätter varje år i Sverige, men det är inget man riktigt pratar om. Det här är inget man läser om i glansiga mamma-magasin.

Hon vill att vi ska prata mer om det.

– Det finns de som lever med det och klarar av att gå vidare, och de som inte klarar av att gå vidare. Jag vill engagera mig, men jag måste hitta rätt sätt för mig.

Jennie Everman Thuresson och hennes familj fick fantastisk hjälp från förlossningsvården, men även från människor i deras närhet.

Den röda tråden i Jennies syn på hälsa och hållbar livsstil stavas balans.

Hemma hos Jennie Everman Thuresson.

Det finns inga hokuspokusmetoder för ett bra liv. Inga mirakeldieter eller träningsprogram som fungerar för alla. Det viktigaste är att hitta pusselbitarna som får just dig att må bra.

– Det är inte fult att vara vuxen och ha roligt. Det måste väl ändå vara meningen med allt. Livet är inte alltid enkelt och lätt, det är mycket som är fruktansvärt, tråkigt och hemskt. Men att våga göra roliga saker leder till andra roliga saker.

Jennie Everman Thuressons familj har ett fritidshus i Jämshög i Blekinge

Jämshög i Blekinge. Bild: Privat

Livet kräver arbete, men också vila. Jennie Everman Thuresson har en stor kärlek till Stockholm och stadens puls, men trivs också i familjens fritidshus i Jämshög i Blekinge som också är huset maken växte upp i.

– Vi lever lite dubbelliv. Vi kan vara där tre månader på sommaren och vi vet inte riktigt vad vi gör av tiden. Vi lagar mycket mat, bjuder hem mycket familj och vänner, är utomhus och eldar, och bara finns till säger hon.

Under våren kommer Jennie Everman Thuresson dessutom att börja blogga på Året Runt. Hon tänker att bloggen ska bli en slags hyllning till vardagen.

– Jag hoppas jag kan lyfta sådant jag tycker är viktigt och kan påverka och inspirera ännu mer vad gäller bakning, livsstil och hållbarhet. En av våra största hälsobovar är oro och ängslighet kring hur vi borde vara och borde leva. För att inte tala om dåligt samvete kring vad vi äter och gör och inte gör för vår hälsa. Jag kan känna att många borde sluta oroa sig så mycket och våga leva och njuta lite mer. Livet är svårt och besvärligt, men också väldigt fint och roligt.

Jennie Everman Thuresson i sitt kök.

Jennie Everman Thuresson

Ålder: 40 år
Bor: På Kungsholmen i Stockholm
Familj: Min man Benjamin och 3 pojkar, Sigge 10 år, Aron 8 år och Svante 1,5 år
Yrke: Folkhälsovetare och hållbarhetskonsult
Inspireras av: Vardagen, samtal, fika, barnen, naturen, att röra på mig och de små detaljerna i livet. Älskar gamla saker, färg, form och återbruk.

Här kan du läsa mer i Jennies blogg Hylla vardagen!

Text: Helena Sjögren

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…