Annons

Annons

7 saker du måste ha i semesterapoteket!

Sol och semester är härligt, men ställer som vi alla vet till det också. I värmen och fukten gror svampbakterier, magen krånglar under resan och svetten kan börja drypa när man minst anar det.

Sju måsten i semesterapoteket

Vill du slippa sitta oförberedd när skavsåret dyker upp eller när barnen trillar på asfalten- gör ditt eget semesterapotek.

Här är 7 nyheter som du kan fylla necessären med.

Oljor får myggorna att sticka iväg
Starka dofter från till exempel pepparmynta, nejlika och kanel är något som myggor avskyr. Myggtrygg från Inspira innehåller en mängd eteriska oljor, bland annat pepparmynta och tea tree. Fungerar också avskräckande på fästingar. En roll-on med Myggtrygg kostar cirka 50 kronor.

Annons

Eller gör ditt eget myggljus som skrämmer bort myggen>>

Bli kvitt svampen
Svamp växer som bekant inte bara i skogen. Fuktiga baddräkter och fötter instängda i varma skor är grogrund för svampangrepp. Lindrig fotsvamp kan bekämpas med tea tree-olja. Tänk på att aldrig använda outspädd tea tree-olja på huden! Applicera någon droppe utspädd med en tesked vatten på det utsatta stället. Svamp i underlivet kan man få bukt på med hjälp av mjölksyrabakterier. Det finns bland annat i Ellen Intim Creme, 15 ml kostar cirka 99 kronor.

Trög mage
Många blir oroliga inför resor och semestrar, vilket ofta resulterar i trög mage. Men psylliumfröskal kan få fart på den igen. Dessa fröskal innehåller fibrer som bildar ett gel när de hamnar i tarmen och suger åt sig vätska. Lindroos husk är ett växtbaserat läkemedel och innehåller 85 procent fibrer, som hjälper tarmens muskler att fungera bra igen. 200 gram Lindroos husk kostar cirka 179 kronor.

Bivax för fötterna
Det är inte kul när nariga hälar tittar fram ur sandalen. Belöna fötterna med en behaglig behandling. C/o Gerds Blueberry Foot Balm innehåller sheasmörolja och bivax, som är bra om man drabbats av hudsprickor. Smörj in fötterna innan du går och lägger dig, trä på strumpor och vakna med lena trampdynor! C/o Gerds Blueberry Foot Balm 60 ml kostar 165 kronor.

Så får du fins sommarfötter>>

Kyssvänliga läppar
Sol torkar ut både hy och läppar. Vanliga cerat innehåller oftast mineraloljor, som lägger sig som ett lager på läpparna, och inte innehåller några näringsämnen. Varför inte ta hjälp av oliv- och rapsolja, bivax och karnaubavax från vaxpalmens blad i stället? Finns i Rosenseriens Lip balm i smakerna jordgubb eller tranbär och kostar 115 kronor.

Stärk din hy efter solen
Om din hy känns utmattad efter långa dagar i solen, så prova en lugnande kur. Dr Hauschkas Hudkur Sensitiv är en stärkande 28-dagars kur för känslig hy. Den består av ampuller som appliceras på ansikte och läppar morgon och kväll – i stället för ansiktsvatten. Innehållet av bovete och ekbark sägs stödja hudens naturliga förnyelseprocess. En pröva-på- förpackning med 10 ampuller Dr Hauschkas Hudkur Sensitiv kostar 249 kronor.

Så får du solbrännan att hålla längre>>

Dölj doften
En liter vatten – och ännu mer! – kan man svettas i timmen om det är riktigt varmt ute. Svetten i sig luktar inte, den består bara av vatten och salt. Men i armhålorna finns de apokrina svettkörtlarna, som får fart på tillväxten av bakterier. Och de luktar! En helt naturlig deodorant är mineralsaltet kallium-alun, som finns i Thai Deo-stift. Den tar hand om de illaluktande bakterierna utan att täppa till porerna. Ett Thai Deo-stift kostar cirka 139 kronor. Ett annat naturligt sätt att bli kvitt svettdoft är deodoranter med vissa örter som har en sammandragande och bakteriehämmande effekt. Vildros, citronolja och salvia fungerar. Weleda deodorant citrus innehåller eteriska oljor som stoppar lukten, en deodorantspray kostar cirka 134 kronor.

Kristina Eriksson Foto IBL-AOL

LÄS MER:
Sommarens hälsoapotek håller dig frisk

Sköna sommarnyheter

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…