Annons

Annons

Åsas enkla lamptrick gör succé på nätet – se förvandlingen!

Åsa Collianders gamla lampa från Ikea spred ett starkt, otrevligt ljus och hon hittade aldrig någon riktigt bra plats för den i hemmet. Då fick hon en snilleblixt – med hjälp av en enkel strumpbyxa förvandlades lampan till en mysig inredningsdetalj. Nu gör hennes enkla knep succé på Facebook. "Det är verkligen ett användbart och enkelt trick", säger hon.

Åsa Colliander, 37, i Örebro fick en snilleblixt och förvandlade den tråkiga lampan till en mysig inredningsdetalj. Bild: Privat

Bordslampan, som Åsa Colliander fått av sin svärmor, kommer från Ikea och heter Fado. Åsa och hennes man har ägt den i flera år, men aldrig varit särskilt nöjda med den.

– Jag har aldrig lyckats få till någon mysbelysning i den, kanske har vi haft en för stark lampa i den och då blir det operationssalsljus. Så den har stått undanställd i olika skåp och så har den fått åka fram när vi saknat belysning någonstans.

Annons

Så här såg lampan, Fado från Ikea, ut innan den fick en makeover. Bild: Privat

Men så en dag när Åsa återigen försökte hitta en bra plats för lampan, fick hon plötsligt en idé.

– Jag har tidigare tänkt att det borde gå att måla ett mönster på lampan eller liknande, men nu var det som om det ploppade till och jag kom på att man ju borde kunna dra något över lampan och skapa ett mönster på det viset.

Drog strumpbyxa över lampan

I en påse hade Åsa en hel hög med gamla strumpbyxor. Hon tog upp första bästa och drog den helt enkelt över den klotrunda lampan.

– Direkt blev det ett sådant ljus som jag hade tänkt mig, ett dovt ljus med ett svagt sken. Jag kände att det här funkar faktiskt.

Läs också: DIY: Pyssla med loppisfynd

Eftersom strumpbyxan är så smal, kunde inte Åsa dra hela över lampan och underbenet och foten blev kvar i toppen av lampan.

– Så jag klippte av benet och foten på strumpbyxan och drog åt med en hårsnodd. Nu är den en liten svart knopp högst uppe på lampan.

Så här fin blev lampan med hjälp av strumpbyxan. Bild: Privat

Det som var kvar av strumpbyxan trädde hon över en mindre lampskärm som på så sätt också fick ett ansiktslyft. På bara några minuter hade Åsa fått två ”nya” lampor!

Läs också: DIY: Gör fint i köket med söt spets

Också resten av familjen gillade hennes tilltag.

– Min treåriga dotter tyckte den blev helt fantastisk. Och när min man kom hem trodde han att jag hade köpt en helt ny lampa.

Foten använde Åsa Colliander till en annan, mindre bordslampa. Bild: Privat

”Den har blivit lite kändis”

Stärkt av familjens positiva reaktioner, lade Åsa upp bilden på lampan på Facebooksidan ”Återbruka mera”. Reaktionerna blev överväldigande – när hon vaknade nästa morgon hade över tusen personer gillat hennes inlägg. Kommentarerna haglade och snart hade Expressen ringt upp för en intervju.

Både Åsas familj och många i Facebookgruppen ”Återbruka mera” gillade hennes lampidé. Bild: Privat

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så stort. Det tog verkligen snurr, det är jättekul. Jag tittar själv på sådana här sidor för tips och idéer, jag tycker om att pyssla och tänka kreativt. Det är så smart att kunna använda något så här enkelt som man redan har hemma.

Åsa säger att lampan nu får stå framme på heltid efter att hela familjen gett den tummen upp.

– Den är tänd varje kväll. När vi har släktingar på besök säger de ”åh, där står lampan”. Den har blivit lite kändis.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Familjens oväntade knep tog bort reporna på porslinet


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…