Annons

Annons

Ät rätt och minska risken för Alzheimers

At dig friskare

Ät mycket fett, fet fisk och mat med C- och D-vitamin.
Det är senaste nytt för att slippa Alzheimers.
– Under senare år har ju den så kallade medelhavskosten rekommenderats av forskarna. Men nu har forskare i Uppsala har visat att modern, nordisk mat med lax, havre, äpplen och rapsolja kan vara lika bra för hälsan, säger Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrisk epidemiologi vid Karolinska institutet i Solna
– I länderna runt Medelhavet äter man mycket grönsaker, bönor, olivolja, fisk, lite kött och måttligt med vin.

Annons

 I Uppsala-studien åt försökspersonerna korngröt, mathavre, rågbröd, kyckling, lax och makrill. Mellanmålen bestod av äpplen, päron, plommon, blåbär och nötter.

– Fettet i vår mat har stor betydelse, säger Miia Kivipelto. Hjärnan behöver fett! Det gäller framför allt när vi blir äldre. Hjärncellernas membran, den tunna skyddande hinnan, innehåller fett, och det är nödvändigt för att minnet ska fungera.
Men det ska vara rätt sorts fett, bäst är det vegetabiliska fleromättade som bland annat finns i oliv- och rapsolja och i fet fisk. Flera studier har visat att fleromättade Omega 3-fettsyror minskar åldersskador i hjärnan och skyddar mot skador i hjärncellerna. Det bildas mindre beta-amyloid, det ämne som samlas i det skadade hjärncellerna vid Alzheimers sjukdom.
 En amerikansk studie visade att ett mål med fet fisk i veckan minskade risken för Alzheimers med hela 60 procent! Även en svensk studie, ledd av professorerna Jan Palmblad på Karolinska och Tommy Cederholm på Akademiska sjukhuset, har visat att fet fisk skyddar mot demens. Och hos hos patienter med lindrig Alzheimer verkar omega-3-fettsyror kunna bromsa upp försämringen.
Det finns starka bevis för att antioxidanter i vitaminer, bland annat C-vitamin, påverkar risken för demens, berättar Miia Kivipelto. Man tror att antioxidanter kan verka skyddande mot den neurodegeneration (se faktaruta) som pågår i hjärnan.
Färsk forskning från Karolinska Institutet visar att höga nivåer av E-vitamin i blodet ger minskad risk för att utveckla Alzheimers. De deltagare i studien som haft de högsta blodvärdena av E-vitamin hade ungefär 50 procent lägre risk att utveckla Alzheimers, jämfört med den grupp som hade lägst E-vitaminnivåer i blodet.
E-vitamin finns bland annat i nötter, fröer, vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter, ägg och mjölk.
– Ny forskning visar också att D-vitamin är ännu viktigare än vi trott, när det gäller skydd mot många olika kroniska sjukdomar, och nu visar nya studier att  D-vitamin också har stor betydelse för hjärnans hälsa. En stor amerikansk studie som publicerades i tidskriften Neurology, visade att  de som hade allvarlig brist på D-vitamin ökade risken för demens med 125 procent. Vitamin D finns i fet fisk, mjölk, ägg och kött – men det är också viktigt att vara ute i solljus varje dag.
Vitamin B12 är också intressant. Vitamin B12 är viktigt för hjärnan och nervcellernas funktion. Det behövs till exempel för att bilda olika signalsubstanser. En studie från Karolinska Institutet visar att vitamin B12 kan minska risken för Alzheimers sjukdom..
-Vi var förvånade att det här sambandet mellan B12 vitamin och Alzheimers sjukdom var så stark, säger Miia Kivipelto.
Äldre kan få brist på vitamin B12 eftersom förmågan att ta upp vitaminet minskar med åldern. Veganer, som varken äter kött, fisk, mjölk- eller äggprodukter, kan också få vitamin B12-brist. Om du tycker att minnet börjar svikta kan du på din vårdcentral be att få ta ett prov som mäter halten av vitamin B12 i blodet.
Några koppar kaffe per dag kan vara bra. En studie i samarbete mellan Karolinska Institutet och universitetet i Kuopio i Finland visade att de medelålders personer som drack kaffe hade lägre risk för Alzheimers senare i livet jämfört med dem som inte drack kaffe. Den lägsta risken (65 procent minskning) hade de som drack 3-5 koppar kaffe per dag.
Av Susanna Hauffman Foto:  Thinkstock

Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…