Annons

Annons

Återbruk: Sy picknickfilt av gamla jeans

Roligt återbruk att sy fina saker av gamla jeans! Här får en beskrivning på hur du syr en picknickfilt av olika jeanstyg.

Återbruk: Sy picknickfilt av gamla jeans

Återbruk: Sy picknickfilt av gamla jeans

Du behöver: Många stora och små bitar från gamla jeans eller nytt denimtyg, roliga tygmärken, en fleecefilt, ett kantband, ca 55 mm brett, och sytråd.

1. Klipp ut fyrkantiga bitar av jeanstyg. Se gärna till att det finns fickor och fina sömmar på några av bitarna. Till en filt i den här storleken, ca 145×110 cm, behövs 50–60 bitar.
2. Variera bitarna i en bra färgkombination och sy ihop dem till remsor. Dessa kan vara olika breda men klipp till två raka sidor på varje remsa. Remsorna ska vara lika långa. Den här filten har gjorts av åtta remsor.
3. Sy ihop remsorna och klipp bort överflödigt tyg. Pressa sömmarna på undersidan.
4. Dekorera filten med några roliga märken som sys fast för hand eller med maskin.
5. Lägg lapptäcket på fleecefilten och klipp till den så att den får samma storlek som filten. Runda av hörnen eller låt dem vara kantiga. Sy ihop de båda styckena.
6. Vik kantbandet runt kanten på filten och nåla fast. Sy fast kantbandet med raksöm runt hela filten.

Tips!

Inget jeanstyg hemma? Besök en second hand- butik! Där finns det ofta massor av jeans i olika färgtoner och modeller. Det går också att köpa nytt denimtyg i en välsorterad tygaffär.
Ta vara på allt! Jeansens fickor är bra att använda för att kunna stoppa saker i, lädermärken och tygmärken kan bli fräcka detaljer, dubbelsömmar kan bli hållbara band och linningen med hankar är bra att fästa saker i.
Rätt tråd! Använd en tråd i blått som matchar tyget eller en gul/orange tråd som bryter av. Prova gärna att göra en dubbelsöm när du syr ihop, då får du fram ännu mer jeanskänsla.

Annons

Av Catharina Schlager Foto: Eva-Lisa Svensson Design: Bitte Carlsson

Prova också:

Sy fina armband av gamla jeans

Sy tygpåse av gamla jeans

Sy fint bokfodral i jeanstyg


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…