Annons

Annons

Connie växte upp med missbruk: ”Som barn är man lojal vad som än händer”

Länge höll Connie Nunez tyst om familjens hemlighet, ända till den dag en kompis tog henne åt sidan och frågade: ”Vad är 
det som är fel med dig?”. Då började det hända saker.

Connie Nunez, 33, växte upp med missbruk i familjen. Det har påverkat hela hennes liv. Först när en kompis uppmärksammade att något var fel vågade Connie
berätta om den mörka hemligheten.

– Jag fick kontakt med skolkuratorn och för första gången fick jag sätta ord på mina känslor. Då hade jag så mycket ilska i mig. Att få prata med någon blev min räddning. Det var så befriande att bli sedd och att någon lyssnade på mig. Som barn till en missbrukare håller man tyst och är lojal, man tror att man är helt ensam om sina upplevelser. Men så är det inte.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Att få prata av sig hade Connie behövt långt tidigare, berättar hon när hon sitter på ett kafé med en kopp rykande kaffe i händerna. Hon har några timmar ledigt innan hon ska börja eftermiddagspasset på ett gruppboende i utkanten av stan. Det där med att vara en utsträckt hand och lyssna på barn och unga som har det jobbigt har hon tagit fasta på. Det som hon hade behövt som barn ser hon till att ge andra genom sitt engagemang i Trygga Barnen – en nationell stiftelse som stöder barn och unga upp till 25 år som lever i familjer nära missbruk och psykisk ohälsa. Förra året blev Connie Göteborgs Trygga Hjälte.

– Vi pratar för lite om missbruk och vad det kan ställa till med. Och om medberoende. Det finns så stor okunskap.

Connie är född i Peru och kom till Sverige med sin familj när hon var fem. Föräldrarna var politiska flyktingar. Hon minns inte mycket av åren i Peru.

– Man kan säga att mina
minnen börjar i Sverige. Första platsen jag minns är Upplands Väsby, men vi flyttade tidigt till Dalarna. Det är där jag är uppvuxen.

Läste av stämningar

Missbruket har funnits i familjen så länge hon kan minnas. Det var ett närvarande inslag och var och varannan helg åkte flaskorna fram. När det närmade sig fredag kände Connie en oro i hela kroppen. Hon blev duktig på att läsa av stämningar flera dagar innan supandet började.

– Man lär sig snabbt beteenden. Jag läste en artikel om att det bästa en chef kan göra är att anställa vuxna barn till missbrukare. Har man vuxit upp med en missbrukare lär man sig att alltid ligga tio steg före och ha mer koll på läget än man egentligen ska behöva. Jag var energisk och hade ett extremt kontrollbehov. Jag kunde tänka att i dag är det tisdag. Okej, då är det tre dagar kvar tills drickandet börjar. Jag förberedde mig på vad som kunde hända och jag tänkte på vad jag kunde göra för att inte göra situationen värre. Jag var uppmärksam på förändringar i beteendet. Om jag märkte frustration så gjorde jag vad jag kunde för att lindra den, tog hand om mina yngre syskon och gick ut för att inte störa, till exempel. När drickandet var i gång så
kollade jag hur mycket som dracks för att räkna ut hur bakfyllan skulle bli.

I dag vet hon att hon var medberoende.

– Jag var på en föreläsning
nyligen. Föreläsaren berättade att det yngsta medberoende barnet som hon hade stött på bara var ett och ett halvt år gammalt. Det lilla barnet kunde förälderns mönster och visste precis vad det skulle göra för att inte förvärra situationen.

Connie var en duktig flicka som skötte sig perfekt. Det är inte ovanligt att en i syskonskaran i en familj där det förekommer missbruk tar på sig den rollen. Hon nämner tapetbarn, de barn som håller sig undan och smälter in, och så finns det de som blir mer utåtagerande i en pressad familjesituation. Men Connie var den som upprätthöll fasaden utåt och kämpade för att övertyga omgivningen om att allt var bra.

– Man älskar ju personen som dricker, men man älskar inte den som personen blir av alkoholen. Men som barn är man lojal vad som än händer. Man vill inte att någon ska veta och man tror ju att man är helt ensam.

Blev arg som tonåring

När Connie kom upp i tonåren förändrades hon. Hon var ofta arg och kunde inte hantera sina känslor.

– Jag var jätteduktig på att hantera andras känslor och städa upp efter andras frustration, men mina egna känslor visste jag inte alls vad jag skulle göra med. Det där märktes. Jag blev en annan än tidigare. Jag gick från duktig flicka till att jämt
vara arg. Jag var arg på allt.
Mest var jag arg över att jag inte fixade allt. Jag var ju duktig och gjorde allt rätt! Varför fortsatte drickandet? Jag var arg över situationen. Alla känslor som jag tryckt undan bubblade upp.

Det var under gymnasietiden. Connie var 18 år och hennes kompis förstod att allt inte stod rätt till. Det var så hon kom i kontakt med en kurator och fick prata om hur hon kände.

– Jag minns första samtalet. Kuratorn frågade hur det kändes. ”Jag är arg”, svarade jag. Sedan grät jag mig igenom varje samtal den första månaden.

Connie fortsatte att gå på kuratorssamtal efter gymnasiet.

– Jag lärde mig att beskriva mina känslor. Det var viktigt att sätta ord på känslan innan den åt upp mig inifrån.

Även om Connie har vuxit upp med missbruk har inte allt varit elände. Det fanns mycket kärlek i familjen och hon hade en faster som alltid hade en stund över. Men hon önskar att fler vågade prata om missbruk och vad alkohol och droger kan ställa till med i en familj. När hon hörde talas om stiftelsen Trygga Barnen blev hon nyfiken och gick på en föreläsning. Att få höra någon annan berätta om sådant som hon själv upplevt var en befrielse. När Trygga Barnen sökte medarbetare skickade hon in en ansökan och blev antagen. Att lyssna och hjälpa andra betyder jättemycket för henne.

– Det är ett sätt att bidra med det som jag själv hade behövt när jag växte upp. Att visa att det finns en väg ut ur mörkret även om det inte känns så då. Och att man inte är ensam. För det är man inte. Det finns hopp. Det är fantastiskt om man kan bidra till att få andra att känna det.

Av Mathias Pernheim
Foto: Magnus Gotander

Läs också:

Göran tackar sin sambo för att han lever: ”Jag höll på att dö av 
ett getingstick”

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…