Annons

Annons

Åza, 47, har drabbats av malignt melanom två gånger

I början av året upptäckte Åza Brennander en misstänkt leverfläck på överkroppen. I mars fick hon beskedet att den innehöll förstadiet till hudcancer, malignt melanom. Nu vill hon uppmana andra att skydda sig ordentligt mot solen.

”Jag var en riktig soldyrkare när jag var ung”, säger Åza Brennander som numera helst håller sig i skuggan.

Många är svältfödda på sol och värme när sommaren väl kommer. Åza Brennander väljer numera att ligga i skuggan med en god bok. Åza är egen företagare och aktiv kommunpolitiker i hemstaden Växjö. Hon är också känd influencer och tv-profil från olika program, främst kanske Småstadsdrottningar. I vår är hon aktuell med en nystartad podd tillsammans med Alexandra Charles, ordförande i 1.6-miljonerklubben, som tar upp livslust och hälsa för kvinnor. Just ämnet hälsa är väldigt aktuellt för Åza just nu. I januari upptäckte hon en ny leverfläck på överkroppen och bokade snabbt tid hos en hudläkare i Växjö.
– Fläcken var blek och ljusbrun och den satt på vänster sida vid revbenen precis vid behåbandet. Den såg inte alls ut som man tänker sig att en misstänkt leverfläck ska göra. Men jag blev orolig och bestämde mig för att kolla upp den, säger Åza.
Att hon reagerade så snabbt beror på att hon haft hudförändringar tidigare. För precis tio år sedan upptäcktes ett misstänkt födelsemärke vid en rutinkontroll på vårdcentralen.
– Det kom fullständigt oväntat och jag blev helt ställd. Man tror ofta att de farliga fläckarna ska vara ojämna och skrovliga. Den här var knappnålsstor och satt på magen. Jag fick en remiss till en hudspecialist som tog bort den direkt. Mest för att han tyckte att det såg fult ut. Men så ringde han och berättade att det var malignt melanom på ett tidigt stadie. På återbesöket skar han bort mer kring området runt fläcken. Jag hade tur att den upptäckts tidigt, säger Åza.

Fruktat besked

Det säkraste sättet att behandla malignt melanom är i de flesta fall att operera bort hudförändringen. Ofta räcker det som behandling, ibland behöver man operera två gånger för att minska risken för återfall.
– Efter det har jag varit noga med att hålla koll på mina fläckar.
I mars i år fick hon än en gång det fruktade beskedet från hudläkaren. Provsvaret visade att hon återigen drabbats av ett förstadium till malignt melanom, så kallad dysplastiskt nevus, som kan utvecklas till hudcancer.
På återbesöket opererade läkaren bort mer från området kring leverfläcken. Hon fick också en ny tid för att ta bort ytterligare en misstänkt leverfläck, eller ”elaking” som Åza själv kallar dem.
– Det var en smärre chock och känns olustigt eftersom det är flera. Nu är jag orolig att det ska poppa upp nya elakingar framöver. Det känns ändå som att jag haft en väldig tur att de har upptäckts tidigt. Det minimerar risken att jag ska utveckla hudcancer, säger Åza.
Malignt melanom kan bildas var som helst på kroppen och växa i vanliga leverfläckar, födelsemärken eller till synes i frisk hud. Åza har teorier om orsaken till sina cancerogena leverfläckar. Sedan unga år har hon varit en soldyrkare som älskat att sola i trädgården, lägga sig i solarium och åka utomlands på solsemester.
– Jag har alltid haft lätt att få soleksem. Men som ung handlade många av mina somrar om att bli så brun som möjligt. Jag låg ute i solen och pressade och använde dumt nog inte solskyddsfaktor. Jag solade till och med på en foliefilt i trädgården för att bli så brun som möjligt. Vansinne, säger Åza och skakar på huvudet.
Hon har också solat ihärdigt i solarium.
– I 20-årsåldern var jag var en stadig solariekund och solade minst två gånger i veckan.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Läkaren kan numera ta en bild av en misstänkt förändring med hjälp av ett förstorande dermatoskop kopplad till en smartphone. Bilden skickas sedan omedelbart till experter för bedömning.

Det var först när Åza vid 31 års ålder blev mamma som hon började smörja in sig, och nu lämnar hon förstås inte huset utan att tänka sig för.
– Det blev annorlunda när jag fick barn. Helt plötsligt blev jag noga med att skydda honom från solen. Då började jag skydda mig själv också. I dag smörjer jag in mig med solskyddsfaktor 50 så fort solen tittar fram och jag sitter aldrig i direkt solljus längre.
Håll dig i skuggan
Trots att malignt melanom är en allvarlig form av cancer är den förhållandevis lätt att behandla om man får vård i tid.
– Jag har lärt mig att titta på min kropp för att kunna upptäcka förändringar.
Åza går i dag på årliga kontroller. Hon har en aktiv livsstil och ett minst sagt hektiskt schema. För att hinna med fyra egna företag och arbetet som medieprofil, det egna huset i Växjö och familjelivet där Åza pendlar mellan hemstaden och kärbon Tobias i Stockholm, då gäller det att ta hand om den egna hälsan. För ett år sedan slutade hon att röka.
– Jag slutade tvärt. När jag väl bestämt mig var det inte svårt. Det är det bästa jag gjort och jag är så nöjd med mig själv. Mina förutsättningar för att leva längre ökar. Jag luktar gott, sparar pengar och orkar mer.
Hon vill nu uppmana andra att sola förståndigare.
– Sluta stress-sola. Du får samma fräscha solbrända look med brun-utan-sol. Du kan lika gärna ligga i skuggan och läsa en bra bok, du blir solbränd där också. Och vänta inte med att gå och kolla en misstänkt leverfläck. Det här är något som alla klarar av att skydda sig mot

Varningstecken!
1. De flesta melanom kommer som en helt ny fläck.
2. Håll koll på fläckar som avviker i utseende jämfört med de andra.
3. Var uppmärksam på märken som ändrar färg, form, storlek och utseende.
4. Ofta kliar inte melanom, men det finns undantag. Klåda i samma fläck kan vara ett varningstecken.

Text: Margaretha Eldh

Foto: Thomas Carlgren

Läs också:

Så skyddar du huden mot solen

Här är hudcancersorterna du inte visste fanns – se bilderna

7 saker som kan öka risken för hudcancer – som inte beror på solbränna


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…