Annons

Annons

Azalea – expertens 5 bästa skötselråd

Azalean är mer lättskött än sitt rykte. Så här håller du liv i azalean. Här får du expertens bästa skötseltips.

Azalean både vacker och bättre än sitt rykte! Bild: Shutterstock/IBL

Azalean har rykte om sig att vara lite svår. Är den mer lättskött numera?
– Absolut! Det blev så mycket lättare att ha azalea när odlarna för inte så länge sedan bytte från lerkrukor till plastkrukor, som håller fukten och gör att växten inte torkar ut.

Annons

Är det verkligen sant att man inte ska sänka ner sin azalea i vatten?
– Ja, plastkrukan och en bättre jordblandning håller båda fukten så bra, så man skall inte dränka ner hela krukan i vatten som man gjorde förr.

Gilla Året Runt på Facebook

Hur vattnar man sin azalea nu då?
– Fyll upp vatten i ett djupt fat med 1–1 1/2 dl vatten och låt azalean stå och dra 15–20 minuter. Detta gör man ungefär varannan dag, men låt den absolut inte stå i vatten länge. Mitt tips är att inte hälla vatten i ytterkrukan den står i, för då kan det bli vatten över som azalean inte suger upp, och då kommer den stå i vatten, så att rötterna inte får tillräckligt med syre och hela växten dör.

Var ska den stå?
– En azalea kan utan problem stå en bit in i rummet då den blommar, men när den är i knopp bör den stå på fönsterbrädan så att den orkar slå ut. Den klarar att stå ovanför ett vanligt element om det inte är för varmt. Den trivs inte tillsammans med frukt. De gillar inte heller starkt solljus. Azaleor behöver man inte ge näring under blomningsperioden.

Vad gör jag om azalean börjar tappa en massa blad?
– En azalea som får rätt vattning kan blomma oavbrutet i uppåt två månader, men börjar den tappa bladen så är det ingen idé att spara den, tycker jag.

Text: Maria Arnedotter

Läs också:

Azalean en favorit på stam

Hur håller jag liv i min cyklamen?

Inred med krukväxter – 7 nya och gamla favoriter!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…